Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
8.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nadzor Edward Snowden Barack Obama NSA prisluškovanje

Četrtek, 1. 8. 2013, 8.04

7 let, 12 mesecev

Premika se tudi v Washingtonu: razprava o nujnosti programov nadzora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaslišanje v senatnem odboru za pravosodje je pokazalo, da je Snowdnu tudi v Washingtonu uspelo sprožiti razpravo o tajnih programih nadzora. Vlada je pripravljena na kompromise.

Potem ko v Washingtonu najprej ni bilo slišati kritik tajnih programov vlade, ampak le jezne odzive na Edwarda Snowdna, ki je programe razkril medijem in pobegnil v tujino, se je v preteklem tednu zgodil presenetljiv upor v predstavniškem domu. Nenaravna koalicija levih in desnih poslancev je skorajda izglasovala odvzem pooblastil NSA-ju za zbiranje podatkov o telefonskih klicih Američanov, ki jih je razkril Snowden.

"Kaj bo naslednji korak? Kdaj bo tega konec?" Vlado predsednika Obame so pomagali reševati kongresniki, kot je predsednik predstavniškega doma, republikanec John Boehner, skupaj z voditeljico demokratov Nancy Pelosi. Zdaj je glasno negodovanje izrazil tudi del senata. Predsednik pravosodnega odbora Patrick Leahy je tako vprašal, kdaj bo tega konec.

"Vlada zbira podatke o milijonih nedolžnih Američanov na podlagi skrivne pravne razlage zakona, ki na zunaj kaže, da tega ne dovoljuje. Kaj bo naslednji korak? Kdaj bo tega konec?" je vprašal Leahy in izrazil dvom o trditvah direktorja NSA-ja Keitha Alexandra, da jim je z nadzorom telefonskih pogovorov uspelo preprečiti 54 terorističnih napadov. Alexandra ni bilo v Washingtonu, vendar je bil priča glasnega negodovanja udeležencev konference o hekerjih v Las Vegasu. Tam je bil med drugim deležen pozivov, naj si prebere, kaj pravi ustava.

Pritisk volivcev zaznal tudi Obama Takšni veliki premiki v političnih stališčih so v Washingtonu mogoči le, če kongresniki čutijo velik pritisk svojih volivcev. Kot kaže, se javno mnenje v ZDA počasi spreminja, kar je zaznal tudi Obama, ki bo danes v Beli hiši gostil predstavnike kongresa na pogovoru o programih nadzora.

Obama je obveščevalcem že naročil, naj pripravijo predloge za spremembe programov nadzora, čeprav je administracija takoj po Snowdnovih objavah vztrajala, da je vse lepo in prav ter pod nadzorom kongresa in posebnega tajnega sodišča Fisa. Nekaj demokratov je že napovedalo spremembe patriotskega zakona, s katerim se je administracija Georgea Busha lotila lova na teroriste.

Napovedujejo spremembe načina imenovanja sodnikov tajnega sodišča in imenovanje pravnika, ki bo pred tem sodiščem lahko izpodbijal veljavnost zahtev vladnih agentov za nadzor. Zdaj je tako, da pred sodišče pridejo obveščevalci in sodišče jim skoraj vedno ugodi, saj ni nikogar, ki bi lahko ugovarjal. Namestnik pravosodnega ministra ZDA James Cole je senatorjem povedal, da so pripravljeni na kompromise. To je zagotovil tudi namestnik direktorja NSA-ja John Inglis.

Ne spreglejte