Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2023,
12.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

6

Natisni članek

Portugalska cerkev spolne zlorabe

Ponedeljek, 13. 2. 2023, 12.34

1 leto, 2 meseca

Preiskava v Cerkvi na Portugalskem razkrila več kot 4.800 mladoletnih žrtev zlorab

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

6

Otroški psihiater Pedro Strecht | Otroški psihiater Pedro Strecht, koordinator neodvisne komisije, ki je v približno letu dni preiskave zbrala več kot 500 pričevanj, je predstavil končne ugotovitve preiskave. | Foto Reuters

Otroški psihiater Pedro Strecht, koordinator neodvisne komisije, ki je v približno letu dni preiskave zbrala več kot 500 pričevanj, je predstavil končne ugotovitve preiskave.

Foto: Reuters

V Katoliški cerkvi na Portugalskem je bilo od leta 1950 najmanj 4.815 mladoletnikov žrtev spolnih zlorab, izhaja iz danes predstavljenih ugotovitev neodvisne komisije, ki je v približno letu dni preiskave zbrala več kot 500 pričevanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta pričevanja so nam odkrila vpogled v veliko širšo mrežo žrtev, ki jih je bilo najmanj 4.815," je na novinarski konferenci ob predstavitvi končnih ugotovitev v Lizboni danes dejal koordinator neodvisne komisije, otroški psihiater Pedro Strecht.

V veliki večini primerov so očitana kazniva dejanja že zastarala, 25 pa so jih po njegovih besedah predali policiji. Ta je sprožila že več preiskav.

Jean-Pierre Ricard
Novice Francoski kardinal priznal spolno zlorabo mladoletnice

Preiskavo s področja spolnih zlorab je konec leta 2021 sama naročila Cerkev na Portugalskem. Komisija, ki jo sestavlja šest strokovnjakov, je delo začela januarja lani. Že jeseni je poročala o pričevanjih več kot 400 domnevnih žrtev katoliških duhovnikov v državi.

Med spovedjo naj bi jo posilil duhovnik

Eden redkih primerov, ki je romal na policijo, je pričevanje 43-letne ženske, ki trdi, da jo je pri 17 letih, ko se je pripravljala na vstop med nune, med spovedjo posilil duhovnik. V pogovoru za AFP je dejala, da je napadalca po več letih prijavila cerkvenim oblastem, ki pa naj bi zgolj posredovale njeno pritožbo v Vatikan, od koder ni prejela odgovora. V neodvisni komisiji je zdaj po lastnih besedah našla razumevanje in podporo, ki ju potrebuje.

Kardinal
Novice Umrl kontroverzni kardinal: "Njegovo ime pozna vsaka žrtev spolnih zlorab na svetu"

Prelat Cerkve na Portugalskem Manuel Clement je aprila lani izrazil pripravljenost priznati napake iz preteklosti in prositi žrtve za odpuščanje. Danes je tudi sodeloval na predstavitvi končnih ugotovitev neodvisne komisije.

V luči na tisoče odkritih primerov spolnega nasilja, ki so jih zagrešili duhovniki, in obtožb prikrivanja teh zlorab je papež Frančišek leta 2019 napovedal oster boj proti spolnim zlorabam znotraj Cerkve. Podobne preiskave kot na Portugalskem so sprožili tudi v več drugih državah, vključno z Avstralijo, Francijo, Nemčijo, Irsko in Nizozemsko.

Marko Rupnik
Novice O zlorabah patra Rupnika spregovorili še dve redovnici: Telo je bilo bolno, duh pa strt
Duhovnik
Novice Duhovnik, ki je spolno zlorabil sedem otrok, obsojen na 30 let zapora
Ne spreglejte