Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2024,
19.50

Osveženo pred

2 uri, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
vlada koronavirus COVID-19 epidemija Velika Britanija

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2024, 19.50

2 uri, 6 minut

Preiskava: Britanska vlada se je z napakami v odzivu na covid-19 izneverila javnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
Jeremy Hunt | "Brez zadržkov se opravičujem družinam. To je bila najhujša tragedija, ki se je tej državi zgodila med epidemijo covid-19," je dejal Jeremy Hunt. | Foto Reuters

"Brez zadržkov se opravičujem družinam. To je bila najhujša tragedija, ki se je tej državi zgodila med epidemijo covid-19," je dejal Jeremy Hunt.

Foto: Reuters

Potem ko je uradna preiskava pokazala, de je bil odziv britanske vlade na epidemijo covid-19 poln napak, se je takratni minister za zdravje Jeremy Hunt danes opravičil javnosti. Preiskava je ugotovila, da se je vlada Borisa Johnsona "izneverila" javnosti zaradi "pomembnih napak" pri pripravi na pandemijo.

V današnjem pogovoru za BBC je Hunt priznal, da je bil kot minister za zdravje med letoma 2012 in 2018 "del skupinskega razmišljanja, da smo še preveč pripravljeni na pandemijo gripe, nismo pa razmišljali o drugih vrstah pandemije". "Brez zadržkov se opravičujem družinam. To je bila najhujša tragedija, ki se je tej državi zgodila med epidemijo covid-19," je dejal.

Prednostna naloga vlade Keira Satrmerja

Novo vlado pod vodstvom laburista Keira Satrmerja je Hunt pozval, naj upošteva priporočila 217 strani dolgega poročila članice lordske zbornice Heather Hallett. Ta je v priporočilih pozvala k razvoju in testiranju strategije za pandemijo vsaj na tri leta z vajo odzivanja na krizo po vsej Veliki Britaniji.

Britanski premier Starmer je v odzivu dejal, da bodo ministri skrbno proučili priporočila, in dodal, da bo to prednostna naloga njegove vlade. "Prva odgovornost vlade je, da zagotovi varnost javnosti, in kot predsednik vlade se osebno zavezujem vsaki družini, ki je izgubila ljubljene in katerih življenja so se za vedno spremenila, da se bo ta vlada naučila lekcij iz preiskave," je napovedal Starmer.

Joe Biden
Novice Joe Biden ima covid-19
Jonas Vingegaard, TDF 2024
Sportal Na Touru vse več okužb s covidom. "Pogačarja nima kaj skrbeti."
Covid. Covid-19. Korona. korinavirus. Bolnišnica
Novice Ogrožene pozivajo k cepljenju. Zaradi covid-19 še vedno umre 1.700 ljudi na teden.
Ne spreglejte