SiolNET. Novice Svet
0,99

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 20:30

  Priporočila v ZDA bodo potekla

 • 20:01

  Na Otoku več kot 26.000 žrtev

 • 18:47

  Italija: Število žrtev upada

 • 16:48

  Rusija prepovedala vstop

 • 16:45

  Danska: epidemija pod nadzorom

 • 15:38

  Na Otoku več smrti zaradi raka

 • 15:20

  Bruselj spremlja Madžarsko

 • 13:45

  Kakšno je stanje v Italiji

 • 12:31

  Španija: umrlo 325 ljud

 • 12:24

  Odpirajo nakupovalna središča

 • 11:41

  V Rusiji sto tisoč okuženih

 • 08:32

  Nemci proti odprtju meja

 • 08:30

  Ford z veliko izgubo

 • 07:59

  Brazilija: več kot 5000 žrtev

 • 07:18

  Več mrtvih kot v Vietnamu

Zdravilo remdesivir okrevanje skrajša skoraj za tretjino

0,99

termometer

zdravilo remdesivir koronavirus
Bolniki, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so v povprečju okrevali po 11 dneh, ostali pa po 15 dneh. Okrevanje pomeni, da so zapustili bolnišnico oziroma so se vrnili k normalnim aktivnostim. Foto: Reuters

Iz New Yorka poročajo, da zdravilo remdesivir pomaga odpraviti simptome pri bolnikih s covid-19, za 31 odstotkov skrajša čas okrevanja. Švicarske oblasti so danes sporočile, da je varno, če otroci, ki so mlajši od 10 let, objemajo svoje stare starše, saj niso prenašalci virusa. Na Hrvaškem od sobote znova odprte cerkve, šole odpirajo 11. maja, medtem ko bodo šole do konca maja ostale zaprte v Turčiji. Nemška vlada potovanja odsvetuje do sredine junija. Iz Velike Britanije se bojijo porasti smrtnih primerov zaradi raka, ki bi lahko bili posledica manjšega števila diagnostičnih pregledov v času pandemije.

Zdravilo proti virusom podjetja Gilead Sciences remdesivir pomaga odpraviti simptome pri bolnikih s covidom-19, ki zdravilo dobijo dovolj zgodaj. Pacienti, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so imeli za 31 odstotkov krajši čas okrevanja kot pacienti, ki so prejeli placebo, je sporočil ameriški inštitut za nalezljive bolezni.

Bolniki, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so v povprečju okrevali po 11 dneh, ostali pa po 15 dneh. Okrevanje pomeni, da so zapustili bolnišnico oziroma so se vrnili k normalnim aktivnostim.

Poskus je zajel 1063 pacientov v ZDA, Evropi in Aziji in je doslej največji s tem zdravilom.

Švicarske oblasti: Majhni otroci niso prenašalci koronavirusa in lahko objemajo starejše

Švicarski znanstveniki so ugotovili, da majhni otroci ne predstavljajo tveganja za starejše sorodnike, saj niso prenašalci virusa. Kljub temu priporočajo, naj bodo tovrstna srečanja kratka in odsvetujejo, da bi stari starši varovali otroke.

Kot je dejal vodja oddelka za nalezljive bolezni na ministrstvu za zdravstvo Daniel Koch, so oblasti nasvet o socialni distanci med otroki ter njihovimi babicami in dedki objavile, ko je bilo še manj znanega o tem, kako se virus prenaša. "Majhni otroci niso okuženi in ne prenašajo virusa," je dejal in dodal: "Enostavno nimajo receptorjev, da bi ujeli bolezen," je po poročanju BBC pojasnil Koch.

Mnogi stari starši "živijo za to, da bi videli svoje vnuke", to je pomembno za njihovo duševno zdravje, je dejal vodja oddelka za nalezljive bolezni na ministrstvu za zdravstvo Daniel Koch. Mnogi stari starši "živijo za to, da bi videli svoje vnuke", to je pomembno za njihovo duševno zdravje, je dejal vodja oddelka za nalezljive bolezni na ministrstvu za zdravstvo Daniel Koch. Foto: Thinkstock Spremenjena uradna navodila so švicarske oblasti objavile po posvetih s strokovnjaki na univerzah v Zürichu, Bernu in Ženevi, je poročala švicarska televizija SRF. Priporočilo se nanaša na majhne otroke, ki ne kažejo znakov bolezni, medtem ko se morajo drugi še vedno izogibati stikom s starimi starši, piše STA.

Vendar pa se vsi strokovnjaki ne strinjajo s temi ugotovitvami. Vodja nemških virologov Christian Drosten opozarja, da so podatki, na podlagi katerih bi lahko trdili, da majhni otroci ne prenašajo virusa, nezanesljivi.

Tudi v Švici, tako kot v večini drugih evropskih držav, rahljajo ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa. Ta teden so odprli vrtne centre in frizerske salone. V roku dveh tednov se bodo učenci lahko vrnili v šole, odprla se bodo tudi večina trgovin, še poroča STA.

Tudi v Švici si ljudje krajšajo čas v karanteni s petjem z balkonov. Tudi v Švici si ljudje krajšajo čas v karanteni s petjem z balkonov. Foto: Reuters

Slovenska cesta, promet, pešci, Ljubljana Novice Odpravljena omejitev gibanja med občinami #video

Na Hrvaškem od sobote znova odprte cerkve

Tudi na Hrvaškem rahljajo ukrepe. Od sobote bo tako znova možno izvajanje verskih obredov, kot so maše, vendar ob zaščitnih ukrepih proti novemu koronavirusu, kot je obvezna razdalja dveh metrov med verniki, so pojasnili na hrvaškem zavodu za javno zdravje (HZJZ). Duhovnikom so priporočili, naj maše raje izvajajo na prostem, ko bo to mogoče.

Hrvaška je od ponedeljka začela rahljati epidemiološke ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ko je med drugim odprla večino trgovin in storitvenih dejavnosti, kot tudi nekatere kulturne ustanove. Znova so zagnali mestni in primestni javni promet, s soboto pa bodo svoja vrata vernikom vnovič odprle tudi cerkve, povzema STA.

"Eno glavnih priporočil, kjerkoli bo to mogoče, je, da verske obrede morda izvajajo na odprtem na prostorih, ki to omogočajo pred cerkvijo ali ob njej. Če to ni možno, potem lahko potekajo v cerkvah ob obvezni medsebojni razdalji dveh metrov in uporabi razkužil za roke," je po pisanju STA povedala epidemiologinja HZJZ Iva Pem Novosel v današnji oddaji hrvaškega radia V mreži prvega. "Eno glavnih priporočil, kjerkoli bo to mogoče, je, da verske obrede morda izvajajo na odprtem na prostorih, ki to omogočajo pred cerkvijo ali ob njej. Če to ni možno, potem lahko potekajo v cerkvah ob obvezni medsebojni razdalji dveh metrov in uporabi razkužil za roke," je po pisanju STA povedala epidemiologinja HZJZ Iva Pem Novosel v današnji oddaji hrvaškega radia V mreži prvega. Foto: Reuters

Se je na Hrvaškem že začela predvolilna kampanja?

Na vprašanje voditeljice radijske oddaje V mreži prvega, zakaj so dovoljene maše, ne pa kongresi in seminarji, kot se to sprašujejo hrvaški podjetniki, je epidemiologinja HZJZ Iva Pem Novosel odgovorila, da so kongresi in konference veliko večje prireditve kot bogoslužja ter da tudi potekajo dlje časa kot verski obredi. Na Hrvaškem ocenjujejo, da je vnovično odpiranje cerkva del neuradne predvolilne kampanje vladajoče hrvaške stranke HDZ, ki v volilnem letu poskuša vrniti zaupanje in nedvomno podporo Katoliške cerkve. Podobno menijo tudi o odločitvi, da bodo ob nedeljah zaprte vse trgovine, povzema STA.

Na Hrvaškem bodo šole in vrtce odprli 11. maja. Na Hrvaškem bodo šole in vrtce odprli 11. maja. Foto: Sportida Kmalu sledi novo rahljanje ukrepov

Na Hrvaškem bodo 4. in 11. maja nadaljevali rahljanje ukrepov. V drugi fazi med drugim načrtujejo vnovično delovanje celotnega zdravstvenega sistema, vključno z zasebnimi zdravstvenimi ustanovami in ordinacijami. Svoje delo bodo lahko znova začeli opravljati tudi ponudniki frizerskih, kozmetičnih in drugih storitev, v katerih prihaja do neposrednega stika z uporabniki storitev.

V tretjem koraku, ki je predviden 11. maja, bo znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob spoštovanju medsebojne epidemiološke varnostne razdalje. Odprli bodo vrtce in osnovne šole za nižje razrede ter za učence, ki imajo pomočnike pri pouku. Dovolili bodo tudi praktične vaje na univerzah.

Hrvaški premier Andrej Plenković v preteklih dneh po pisanju STA ni želel potrditi, kdaj načrtujejo razpustiti sabor pred parlamentarnimi volitvami, a je dejal, da gre za nianse, če bodo volitve junija ali septembra.

V hrvaških medijih kot najbolj verjetni datum volitev omenjajo prvo polovico julija, kar omenjajo tudi neimenovani viri iz HDZ. Skrajni rok za izvedbo parlamentarnih volitev na Hrvaškem je sicer sredina decembra.
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 20:30 29.04.2020

  Priporočila v ZDA bodo potekla

  Trump ne bo podaljšal priporočil o družbenem distanciranju

  Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem povedal, da ne bo podaljšal priporočil zvezne vlade o družbenem distanciranju zaradi koronavirusa, katerih veljavnost poteče konec aprila. V ZDA se je doslej s koronavirusom okužilo 1,02 milijona ljudi, zaradi bolezni covid-19 pa jih je umrlo skoraj 59.000.

  Trump, ki se ne ukvarja več s koronavirusom, ampak se posveča ponovnemu zagonu ekonomije, je dejal, da bodo priporočila, ki jih je izdal pred 45 dnevi, potekla. Podpredsednik ZDA Mike Pence je dodal, da so ta priporočila vpeta v smernice zvezne vlade zveznim državam glede postopnega odpiranja gospodarstva in odpravljanja ukrepov proti pandemiji.

  Ti ukrepi so tako ali tako v rokah guvernerjev zveznih držav, konec meseca pa poteče tudi navidezno usklajevanje ukrepov proti koronavirusu s strani Trumpove vlade po celotnem ozemlju ZDA, poroča STA.

  Donald Trump Foto: Reuters

  Guverner Louisiane podaljšal ukrepe

  Guverner Louisiane demokrat John Bel Edwards, ki je na obisku pri Trumpu, je ukaz državljanom, naj ostanejo doma razen za nujne izhode, podaljšal do 15. maja in sprožil upor kongresnih republikancev Louisiane, ki pripravljajo zakonodajni manever, da mu onemogočijo ta in druge podobne izvršne ukaze.

  V Louisiani so doslej potrdili več kot 27.000 okužb s koronavirusom in 1800 mrtvih zaradi covida-19, v najbolj prizadeti zvezni državi New York pa je potrjenih okužb skoraj 300.000, mrtvih pa 23.000. Samo v mestu New York je 165.000 okuženih in 17.700 mrtvih.

  V New Yorku vsak dan testirajo 30.000 ljudi

  Guverner New Yorka Andrew Cuomo je poročal, da je v torek umrlo 330 ljudi, kar je pet manj kot v ponedeljek. Število smrti pada že več kot teden dni, a počasi. Za malenkost se zmanjšuje tudi število hospitalizacij in sprejemov na intenzivno nego. Pred dvema tednoma je zaradi covida-19 v državi New York umiralo po 800 ljudi na dan.

  Cuomo bo v določenih okrožjih države bolnišnicam dovolil, da opravljajo tudi druge operacije, ki niso povezane s koronavirusom, vendar še ne v mestu. V državi na dan za okužbe s koronavirusom testirajo 30.000 ljudi, v tem tednu pa nameravajo v mestu New York testirati 1000 zaposlenih v podjetju javnega prevoza MTA za protitelesa. Testi protiteles so doslej pokazali, da je koronavirus brez simptomov prebolelo 17 odstotkov gasilcev in reševalcev ter 10,5 odstotka policistov v mestu.

  Andrew Cuomo maske koronavirus New York guverner Foto: Reuters

  Načrt o dezinfekciji vagonov vsako noč

  Cuomo je dejal, da želi do četrtka načrt, kako vsak dan čez noč povsem dezinficirati vse vagone podzemne železnice, ne glede na to, da so jih brezdomci spremenili v svoja prebivališča. Večino novinarske konference je namenil pozivom za zvezno proračunsko pomoč državam, ki se ubadajo z velikimi primanjkljaji zaradi koronavirusa.

  "Prelet vojaških letal v čast zdravstvenim delavcem je prijazna gesta. Vendar pa bi raje videl, da se jih konkretno nagradi in jim olajša življenja," je dejal Cuomo. Pri tem je imel v mislih torkov prelet New Yorka in nekaterih drugih mest dveh vojaških akrobatskih eskadrilj reaktivnih letal. Cuomo svari, da bo moral odpuščati reševalce, gasilce, policiste, zdravstvene delavce in druge, če ne bo pomoči zveznega proračuna.

  prelet letal zdravstveni delavci ZDA koronavirus Foto: Reuters

  Preveri več
 • 20:23 29.04.2020

  Francija: št. bolnikov upada

  V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 427 novih smrtnih primerov zaradi covida-19, skupno pa je bolezni podleglo 24.087 ljudi. So pa v Franciji v zadnjem dnevu zabeležili manjše število bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi, poroča STA.

  V zadnjem dnevu se je število ljudi v bolnišnicah zmanjšalo za 650, na intenzivni negi pa za 180.

  Čeprav je v zadnjem dnevu umrlo 60 ljudi več kot dan prej, pa so zadnje številke vseeno razlog za optimizem. Francoski premier Edouard Philippe je ravno v torek začrtal smernice za sproščanje ukrepov v državi po 11. maju, ko se bodo odprle trgovine in nekatere šole.

  Francija koronavirus bolnišnica Foto: Reuters

  Preveri več
 • 20:18 29.04.2020

  WHO poziva k solidarnosti v boju proti covidu-19

   

  Svet ima možnost, da premaga koronavirusno bolezen 19, če se bo poenotil in bo ponudil solidaren odgovor, je danes pozval generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po kritikah na račun domnevnega prikrivanja glede izbruha je Tedros spomnil, da so alarm sprožili zgodaj in večkrat.

  "Bolj kot kadarkoli prej bi moralo človeštvo sodelovati, da se premaga virus," je dejal Tedros na virtualni novinarski konferenci.

  WHO je 30. januarja razglasila koronavirus za grožnjo svetovnemu javnemu zdravstvu. "Alarm smo sprožili zgodaj in večkrat," je dodal.

  World health organization WHO logo stavba Foto: Reuters

  Spomnil je, da je bilo takrat zunaj Kitajske potrjenih le 82 primerov okužb z novim koronavirusom in še nobene smrti, poroča STA.

  Organizacija je postala 31. decembra lani pozorna zaradi nenavadnih primerov pljučnice v kitajskem Wuhanu in je zahtevala pojasnila Kitajske. O možnem prenosu s človeka na človeka je WHO prvič opozoril 5. januarja. "Ena stvar je, ki je nismo naredili," je dejal Tedros. "To je, da nismo obupali in ne bomo obupali," je dodal.

  V štirih mesecih se je koronavirus razširil po celem svetu, potrjenih je več kot tri milijone primerov okužb, okoli tretjino teh v ZDA. Koronavirusni bolezni 19 je podleglo več kot 210.000 ljudi.

  Ameriški predsednik Donald Trump je nedavno očital WHO, da je pomagal Kitajski prikriti bolezen in da je prikrival razsežnost izbruha.

  V četrtek se bo sicer sestal posebni odbor WHO, da oceni razmere odkar je pred tremi mesecih razglasil grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

  Preveri več
 • 20:09 29.04.2020

  Zdravilo remdesivir naj bi odpravljalo simptome pacientov s covid-19

  Zdravilo proti virusom podjetja Gilead Sciences remdesivir pomaga odpraviti simptome pri bolnikih s covidom-19, ki zdravilo dobijo dovolj zgodaj. Študija Gileada je ugotovila, da je 62 odstotkov bolnikov, ki so jih zelo zgodaj zdravili z remdesivirom, zapustilo bolnišnico, med tistimi, ki so ga dobili kasneje, so jih odpustili 49 odstotkov.

  Novica podjetja je danes pomagala k rasti borznih indeksov Wall Streeta kljub slabemu poročilu ministrstva za trgovino ZDA o gospodarski rasti v prvem četrtletju letos.

  Omenjeno zdravilo je v zadnjih tednih že večkrat premikalo borzne indekse tako navzgor kot tudi navzdol. Delnice Gileada so se po objavi novice v sredo podražile za devet odstotkov, poroča STA.

  Poskusna študija podjetja je zajela 397 pacientov s hudimi simptomi in je potekala pet oziroma deset dni.

  Remdesivir vzbuja veliko pozornosti, saj zdravila za covid-19 še ni na trgu, prav tako ne cepiva. Zdravniki so zato pripravljeni preizkusiti različna sredstva.

  zdravilo remdesivir koronavirus Foto: Reuters

  Na poročilo Gileada se je pozitivno odzval tudi direktor ameriškega inštituta za zdravje Anthony Fauci, ki je član delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu. Fauci je dejal, da so mu povedali, da podatki kažejo nedvomno pozitivni učinek glede skrajšanja časa, ki je potreben za okrevanje.

  Podrobnejše rezultate študije naj bi v ZDA objavili še danes.

  Obstaja pa tudi druga študija med več kot 200 bolniki s covidom-19 v kitajskem Wuhanu, kjer se je koronavirus pojavil lani decembra. Študija kitajskih zdravnikov v Wuhanu je zajela 237 pacientov, pri čemer je polovica dobila remdesivir, poroča STA.

  "Naša študija je na žalost ugotovila, da je remdesivir sicer varen in ga bolniki dobro prenašajo, vendar ni prinesel bistvenih ugodnosti v primerjavi s placebom. To ni izid, na katerega smo upali," je po poročanju STA dejal Bin Cao iz zdravstvene univerze Capital na Kitajskem.

  Stopnja smrtnosti je bila 14-odstotna pri obeh skupinah pacientov. Avtorji kitajske študije so dodali, da je bila študija predčasno zaustavljena, ko se je število bolnikov s covidom-19 v Wuhanu precej zmanjšalo. Avtorji sicer pozivajo k nadaljevanju študij zdravila.

  Preveri več
 • 20:05 29.04.2020

  Evropski ministri za promet o omilitvi protikoronskih ukrepov

  Evropski ministri za promet so na današnjem neformalnem zasedanju prek videokonference, ki se ga je udeležil slovenski državni sekretar Aleš Mihelič, razpravljali o koordinaciji sproščanja protikoronskih ukrepov v sektorju. Strinjali so se, da bo pri tem potrebno koordinirano ukrepanje.

  Ministri EU so bili soglasni, da bodo potrebna dodatna finančna sredstva, ki bodo naslovila izgube v prometnem sektorju v obliki EU skladov in v obliki lajšanja pravil za dodeljevanje državne pomoči, poroča STA.

  Državni sekretar je v razpravi v zvezi s področjem mednarodnega kopenskega prometa poudaril pomembnost podaljšanja veljavnosti različnih dokumentov in dovoljenj. "Z vidika cestne varnosti v EU menimo, da je treba čim prej določiti končni rok, dokler se vozila lahko vozijo brez tehničnih pregledov. To velja tudi za veljavnost vseh drugih dokumentov, zlasti vozniških dovoljenj v luči učinkovitega delovanja notranjega trga," je, kot so sporočili iz infrastrukturnega ministrstva, dejal Mihelič.

  Letališče koronavirus Foto: Gabriel Zeifman

  Ministri EU so po njihovih navedbah pozdravili delovanje zelenih pasov in se zavzeli za nadaljnjo učinkovito delovanje ter odpravo vseh preostalih ovir na mejah držav. Ob tem so na področju mednarodnega cestnega prometa pozdravili nov predlog, ki ureja podaljšanje veljavnosti dokumentov in kvalifikacij za šest mesecev. Ukrep bo omogočil nadaljnje učinkovito delovanje notranjega trga in potrebno dobavo surovin.

  Več dela čaka države pri odpiranju trga potniškega prometa, kjer bo treba zagotoviti primerne zdravstvene in varnostne standarde, poroča STA.

  Mihelič se je v razpravi dotaknil vprašanja zagotovitve ustrezne ravni pravic potnikov v letalskem prometu. "Zaradi odpovedi letov se postavlja vprašanje vračanja že plačane prevoznine s strani potnikov letalskim prevoznikom. Na prvem mestu je skrb za pravice potrošnikov, vendar ne smemo pozabiti na letalske prevoznike, saj bi v primeru njihovega stečaja potniki ostali brez poplačila ter brez možnosti opravljanja letalskih prevozov," je dejal.

  Preveri več
 • 20:01 29.04.2020

  Na Otoku več kot 26.000 žrtev

  V Veliki Britaniji je število mrtvih zaradi covida-19 naraslo na 26.097, potem ko so prvič upoštevali tudi smrtne primere v domovih za starejše. Zunanji minister Dominic Raab je danes poudaril, da je zajezitev širjenja okužb v domovih izziv, poroča britanski BBC.

  V torek so na Otoku navajali podatek o 21.678 smrtnih žrtvah, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

  Samo v Angliji so danes potrdili dodatnih 3811 smrtnih primerov. Od tega jih je bilo le okoli 30 odstotkov v bolnišnicah.

  Raab je na dnevni novinarski konferenci še opozoril, da ne nameravajo rahljati ukrepov, dokler ne bodo vedeli, da se lahko izognejo drugemu valu epidemije. Obstaja namreč resna grožnja tega, kar pa bi pomenilo nove smrti in dodatno gospodarsko škodo, če bi ponovno omejili javno življenje.

  Vlada trenutno pripravlja drugo fazo rahljanja ukrepov, vendar glede sprejemanja odločitev čakajo na začetek maja, ko bodo dobili nasvete strokovnjakov.

  Preveri več
 • 18:47 29.04.2020

  Italija: Število žrtev upada

  V Italiji še vedno upada dnevno število smrtnih žrtev covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili 323 smrtnih žrtev, v torek jih je bilo 382. Skupno je od začetka epidemije v državi koronavirusni bolezni 19 podleglo 27.682 ljudi.

  V zadnjem dnevu se je zmanjšalo tudi število ljudi, ki so še okuženi s koronavirusom, in sicer s 105.205 na 104.657. V bolnišnicah je na zdravljenju zaradi covida-19 19.210 bolnikov, od tega jih je 1795 na intenzivnih oddelkih. V domači izolaciji pa je 83.652 oseb. Zaenkrat je ozdravelo 71.252 ljudi.

  V najhuje prizadeti deželi Lombardija je število smrtnih žrtev naraslo na 13.679, kar je skoraj polovica vseh umrlih v Italiji. Sicer pa tudi tam pada število bolnikov na zdravljenju v bolnišnicah, teh je bilo danes 160 manj kot dan prej.

  Medtem ko se Italija pripravlja na rahljanje ukrepov omejitve gibanja, je predstavnik italijanske vlade za boj proti pandemiji Domenico Arcuri posvaril pred ponovnim porastom števila okuženih. Če bi do tega prišlo, pa je italijansko zdravstvo sedaj pripravljeno na boljši odziv, saj imajo več tisoč dodatnih mest na intenzivni negi in številne nove respiratorje, poroča STA.

  Preveri več
 • 18:39 29.04.2020

  V Španiji kazenska preiskava v domovih za starejše zaradi covida-19

  V Španiji je covid-19 zahteval veliko življenj v domovih za starejše. Ker je v nekaterih umrlo veliko ljudi, v drugih pa sploh ni bilo okužb, so španski pravosodni organi sprožili kazensko preiskavo v 86 domovih, in sicer na podlagi pritožb svojcev varovancev in zaposlenih.

  Med domovi, ki jih preiskujejo, jih je kar 40 v madridski regiji, kjer je med 8. marcem in 17. aprilom v domovih za ostarele zaradi covida-19 umrlo najmanj 1054 oskrbovancev, ki so jim potrdili okužbo. Lokalne oblasti pa menijo, da je zaradi covida-19 umrlo veliko več ljudi, ki večinoma niso bili testirani, ter navajajo podatek o 5688 mrtvih, poroča STA.

  V preiskavo je vključenih tudi 20 domov v Kataloniji, ki je v epidemiji za madridsko druga najbolj prizadeta regija v Španiji, kjer so v domovih za starejše potrdili 2621 smrti zaradi covida-19.

  starejši Španija koronavirus Foto: Reuters

  Predstavnik lokalnih oblasti madridske regije, ki je odgovoren za socialno politiko, Alberto Reyero priznava, da so vsi delali napake, saj domovi niso bili v zadostni meri pripravljeni na epidemijo. Izpostavil je težave pri izolaciji oskrbovancev, pomanjkanje zaščitne opreme za zaposlene, zamude pri pridobitvi testov.

  Iz nekaterih domov so poročali o odhodu zaposlenih iz strahu pred okužbo ali ker so se okužili z novim koronavirusom, novih delavcev pa niso mogli najti ali pa so jih zelo težko.

  Zaradi prepolnih bolnišnic pa so se bili prisiljeni preoblikovati v zdravstvene centre, ne da bi za to imeli ustrezne vire, je povedala direktorica družinskega podjetja, ki ima v lasti sedem zasebnih domov za starejše, Beatriz de Villamor Pimentel.

  V Španiji je doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 24.000 ljudi, potrdili so skoraj 213.000 okužb. V državi, ki je po številu smrti po ZDA in Italiji tretja najbolj prizadeta država na svetu, so strogi ukrepi za zajezitev širjenja virusa v veljavi od 14. marca. Postopno naj bi jih opuščali do konca junija.

  Preveri več
 • 17:57 29.04.2020

  Švica bo pospešila rahljanje ukrepov proti koronavirusu

  Švica je danes napovedala, da bo pospešila rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo 11. maja odprli restavracije, je napovedala švicarska predsednica Simonetta Sommaruga. Naučiti se moramo živeti z virusom, medtem ko bomo še nekaj časa čakali na cepivo, je poudarila.

  V Švici, kjer je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo več kot 1400 ljudi, bodo tako 11. maja odprli restavracije, muzeje, galerije, knjižnice in telovadnice. Že od ponedeljka pa bodo odprti frizerski saloni, vrtni centri in trgovine s tehničnim blagom, poroča STA.

  Z 11. majem se bodo lahko otroci vrnili v šole, vendar pa bo o tem odločal vsak kanton posebej. Vlada je tudi sporočila, da lahko od 11. maja srednje šole in univerze znova organizirajo tečaje za do pet ljudi. Izpiti bodo lahko potekali pod pogojem, da se spoštujejo higienska pravila in ustrezna varnostna razdalja.

  Javni promet bo potekal po običajnem urniku, prav tako bodo lahko nadaljevali s treningi ljubiteljski in profesionalni športniki.

  Naslednja faza rahljanja ukrepov naj bi po napovedih sledila 8. junija, pod pogojem, da bo epidemija še naprej pod nadzorom.

  Z 11. majem bodo morali kantoni začeti s sledenjem vseh verig prenosa novih okužb. Sredi maja pa naj bi v Švici začeli uporabljati digitalno aplikacijo, ki bo uporabnike obveščala, da so v bližini okužene osebe. Uporaba te aplikacije ne bo obvezna, še poroča STA.

  Preveri več
 • 17:16 29.04.2020

  Bruselj napovedal 3,3 milijarde evrov pomoči Zahodnemu Balkanu

  Evropska komisija je danes napovedala pomoč v višini 3,3 milijarde evrov, ki jo bo v sodelovanju z Evropsko investicijsko banko namenila državam Zahodnega Balkana za boj s pandemijo novega koronavirusa. Paket je namenjen za neposredne zdravstvene in humanitarne potrebe držav ter njihovo socialno in gospodarsko okrevanje.

  Pred vrhom voditeljev EU in držav Zahodnega Balkana, ki bo v obliki videokonference potekal 6. maja, je komisija ob tej okrepljeni podpori napovedala še dolgoročno pomoč, ki pa jo bo predstavila kasneje letos in jo bo dodelila v obliki ekonomskega in naložbenega načrta za regijo, so po poročanju STA danes sporočili iz Bruslja.

  Ursula von der Leyen Foto: Reuters

  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem izpostavila, da ima Evropska unija v času pandemije novega koronavirusa do Zahodnega Balkana posebno odgovornost, saj "prihodnost teh držav partneric jasno leži v Evropski uniji".

  "Unija jim zato namenja obsežne finančne pakete in s tem potrjuje svojo solidarnost. Skupaj bomo premagali krizo in okrevali. Še več, tudi potem bomo podpirali to regijo, vključno z reformami, potrebnimi za vključitev v unijo," je dejala. Izpostavila je, da bo okrevanje mogoče le, če bodo države izpolnjevale svoje zaveze, poroča STA.

  Preveri več
 • 17:14 29.04.2020

  EU s svežnjem ukrepov za pomoč prometnemu sektorju

  Zaradi pandemije novega koronavirusa je močno prizadet tudi celotni prometni sektor EU, zato je Evropska komisija danes pripravila sveženj predlogov za zmanjšanje regulativnega bremena in stroškov prevoznih podjetij. Med drugim je v sektorju cestnega prometa komisija več držav članic začasno izvzela iz pravil EU o času vožnje in počitka.

  "Predlogi so pripravljeni tako, da olajšajo delovanje prevozniškim podjetjem po Evropi in jim s tem omogočijo, da se osredotočijo na okrevanje," je po poročanju STA dejala komisarka za promet Adina Valean.

  - V letalstvu naj bi se poenostavile storitve zemeljske oskrbe in spremenila pravila za licenciranje prevoznikov v primeru finančnih težav zaradi epidemije.

  - V pomorskem sektorju bi se lahko organi odločili, da ne zaračunavajo pristaniških pristojbin.

  - Za železniški sektor komisija predlaga podaljšanje rokov, do katerih morajo države članice prenesti nekatere pristojnosti.

  - V sektorju cestnega prometa je komisija več držav članic začasno izvzela iz pravil EU o času vožnje in času počitka.

  Vse načine prevoza pa zajema predlog o časovni prožnosti dovoljenj, saj zdravstveni ukrepi otežujejo opravljanje določenih formalnosti, ki jih zahteva zakonodaja EU.

  Današnji predlogi so povezani s številnimi ukrepi, ki jih je komisija že uvedla, na primer za zaščito zaposlenih v prometu, obveščanje potnikov o njihovih pravicah in za pretok osnovnih dobrinah v Evropi. V prihodnjih tednih bo sledilo še več predlogov, so po poročanju STA še navedli v komisiji.

  Preveri več
 • 16:48 29.04.2020

  Rusija prepovedala vstop

  Rusija je med pandemijo novega koronavirusa za nedoločen čas podaljšala prepoved vstopa tujcem državo, je danes sporočil ruski premier Mihail Mišustin. Prepoved, ki sicer ne velja za tujce, ki imajo dovoljenje za bivanje, naj bi se iztekla v četrtek. Velja od sredine marca.

  Premier je sporočil, da je podpisal izvršni odlok, s katerim je prepoved podaljšal "do konca boja z novim koronavirusom in dokler se ne bodo izboljšale epidemiološke razmere", torej dokler država ne bo vzpostavila nadzora nad virusom, poroča STA.

  Rusija koronavirus smrtne žrtve Foto: Reuters

  Povedal je tudi, da prepoved ne bo veljala za strokovnjake, ki vzdržujejo uvoženo opremo. S tem želijo zmanjšati negativen vpliv ukrepa na podjetja, ki izdelujejo zaščitno in drugo opremo za boj proti koronavirusu.

  V Rusiji beležijo stalen porast novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih zabeležili 5841, skupno 99.399. Država je na osmem mestu po številu okužb na svetu in je ta teden prehitela Kitajsko, kjer je virus lani izbruhnil, piše STA.

  Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v Rusiji doslej umrlo 972 ljudi. Okrevalo je skupno 10.286 bolnikov.

  Preveri več
 • 16:45 29.04.2020

  Danska: epidemija pod nadzorom

  Na Danskem, kjer tako kot v številnih drugih evropskih državah postopoma rahljajo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je epidemija pod nadzorom, je danes v parlamentu v Koebenhavnu sporočila danska premierka Mette Frederiksen.

  "Okužba je pod nadzorom in danska strategija je bila v prvi, težki fazi, uspešna," je poudarila Frederiksenova.

  Na Danskem so sredi marca zaprli vrtce, osnovne in srednje šole, pa tudi kavarne, restavracije, bare, telovadnice in frizerske salone. Prepovedali so zbiranje več kot deset ljudi, poroča STA.

  Nekatere ukrepe so doslej že odpravili oziroma omilili, med drugim so prejšnji teden ponovno odprli šole za otroke do 11. leta. Po petih tednih zaprtja so vrata odprli frizerski in masažni saloni, saloni za tetoviranje, zobozdravstvene ordinacije in avtošole.

  Druga faza rahljanja ukrepov se bo po napovedih začela 10. maja. Danci morajo sicer v splošnem še vedno slediti smernicam socialnega distanciranja in med seboj ohranjati razdaljo dveh metrov. Prepovedano je zbiranje več kot desetih ljudi, do 10. maja pa tako kot srednje šole ostajajo zaprti tudi kavarne, restavracije, nakupovalna središča in telovadnice.

  Na Danskem so od začetka izbruha epidemije potrdili skupno 9206 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je v tej skandinavski državi umrlo 443 ljudi, še piše STA.

  Preveri več
 • 15:57 29.04.2020

  ZDA v prvem četrtletju s 4,8-odstotnim krčenjem BDP

  Ameriški bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem četrtletju skrčil za 4,8 odstotka, potem ko je ameriško gospodarstvo v marcu zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa v veliki meri obstalo. To je največji padec od prvega četrtletja 2009.

  Kot je danes objavilo ameriško ministrstvo za trgovino, se je BDP v četrtletni primerjavi prilagojeno na letno raven skrčil za 4,8 odstotka. V zadnjem četrtletju lani je rast znašala 2,1 odstotka, poroča STA.

  Padec BDP je deloma posledica odziva na širjenje novega koronavirusa, pravi ministrstvo, saj so številne zvezne države marca uveljavile omejitvene ukrepe. Celotnih gospodarskih učinkov pandemije pa v oceni gibanja BDP v prvem četrtletju ni mogoče ovrednotiti, saj jih ni mogoče izločiti iz vhodnih podatkov, navaja.

  Na znižanje BDP je vplival med drugim padec zasebnih izdatkov (pri storitvah najbolj za zdravstvene storitve, pri blagi pa v motorna vozila), investicij podjetij (predvsem v opremo) in izvoza (največ zaradi manj potovanj).

  V ZDA od od sredine marca, ko je udarila pandemija, delo izgubilo več kot 26 milijonov ljudi, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

  Strokovnjaki po navedbah dpa opozarjajo, da bi se lahko ameriško gospodarstvo skrčilo za največ od gospodarske krize pred skoraj 100 leti, poroča STA.

  Preveri več
 • 15:38 29.04.2020

  Na Otoku več smrti zaradi raka

  V Veliki Britaniji bi lahko v prihodnjih 12 mesecih zabeležili za 20 odstotkov več smrtnih primerov pri na novo ugotovljenih primerih rakastih obolenj kot sicer. To naj bi bilo posledica manjšega števila diagnostičnih dejavnosti in zdravstvenih pregledov zaradi omejitev, ki so bile sprejete za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

  Analiza podatkov iz najpomembnejših centrov za zdravljenje rakastih obolenj v Veliki Britaniji je pokazala, da se je število nujnih napotnic družinskih zdravnikov zaradi suma na rakasto obolenje v primerjavi z obdobjem pred pandemijo zmanjšalo za 76 odstotkov, število kemoterapij pa se je zmanjšalo za 60 odstotkov, poroča STA.

  Velika Britanija koronavirus Foto: Reuters

  Pred pandemijo je zaradi na novo odkritega raka v letu dni v Britaniji umrlo približno 31.000 ljudi, zaradi manjšega števila diagnostičnih dejanj in zdravljenja pa bi se to število zaradi pandemije lahko povečalo za dodatnih 6000, napoveduje danes objavljena raziskava univerze College London (UCL) ter raziskovalnega inštituta za bolnike z rakom DATA-CAN. V primeru, da bi upoštevali še trenutne bolnike z rakom, bi se lahko ta številka povečala za 18.000.

  Rezultati raziskave kažejo, kakšen velik učinek lahko imajo nenamerne posledice ukrepov proti pandemiji covida-19, je opozorila vodilna avtorica raziskave Alvina Lai z Inštituta za zdravstveno informatiko pri UCL.

  Ukrepi za zajezitev virusa lahko imajo negativne posledice za bolnike z rakom in drugimi boleznimi. Odločilno je, da te bolnike priznamo kot rizično skupino in jih ustrezno obravnavamo, je še pozvala Laijeva.

  Preveri več
 • 15:32 29.04.2020

  Jourova: Pri odpravljanju omejitev potovanj ne sme biti diskriminacije

  Omejitve potovanj je treba odpraviti, takoj ko bo to mogoče, pri čemer se je treba izogniti diskriminaciji na podlagi državljanstva in upoštevati epidemiološki razvoj, je danes v Bruslju poudarila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. O "koronskem potnem listu" kolegij komisije po njenih besedah danes ni razpravljal.

  Evropska komisija je danes na rednem tedenskem kolegiju razpravljala o položaju v turizmu, ki je zaradi ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa eden najbolj prizadetih sektorjev.

  Da bo turizem lahko okreval, je treba omejitve potovanj odpraviti, takoj ko bo to mogoče, pri čemer se je treba izogniti kakršni koli diskriminaciji na podlagi državljanstva in upoštevati epidemiološki razvoj, je po poročanju STA poudarila Jourova.

  V povezavi s tem se omenja možnost uvedbe neke vrste "koronskega potnega lista". Kolegij po navedbah Jourove o tem danes ni govoril. Je pa podpredsednica komisije za vrednote in transparentnost ob tem vprašanju znova izpostavila, da nočejo nikakršne diskriminacije pri odločanju, kdo lahko vstopi državo.

  Vera Jourova Foto: Reuters

  Komisija sicer izpostavlja tri ključne vrste izzivov pri okrevanju turizma: likvidnostne težave in zaupanje potrošnikov, posledice omejitev potovanj ter socialne in gospodarske posledice v sektorju.

  Pri tem je znova opozorila na pravice potnikov in na potrebo, da se pojasni pravila. Pozvala je k prizadevanjem, da bi bili vavčerji, ki jih ponujajo turistični operaterji, privlačnejši za potrošnike.

  Komisija bo sredi maja predstavila predloge oziroma smernice za ukrepanje v pomoč turizmu, tudi smernice za ukrepanje v posameznih vrstah prevoza. Ob tem izpostavlja, da je pri vsem tem nujno zagotoviti zdravstveno varnost.

  Turizem prispeva okoli deset odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) EU ter neposredno ali posredno več kot 27 milijonov delovnih mest, je podpredsednica ponazorila pomen sektorja z nekaj statističnimi podatki.

  Komisija ocenjuje, da bi lahko turistični ekosistem izgubil najmanj 50 odstotkov prometa v tem letu, pri čemer bodo nekatera območja bolj prizadeta kot druga, največ težav se pričakuje na jugu Evrope, poroča STA.

  Bolj se bliža poletje, več vprašanj dežuje na komisijo v povezavi z omenjenimi temami. Na vprašanje, ali bo rešila poletne počitnice, je Jourova danes odgovorila: "Poletne počitnice - to v tem trenutku zveni prelepo."

  Preveri več
 • 15:20 29.04.2020

  Bruselj spremlja Madžarsko

  Evropska komisija za zdaj ne namerava pravno ukrepati proti Madžarski zaradi njene protikoronske zakonodaje, je danes v Bruslju povedala podpredsednica komisije za vrednote in transparentnost Vera Jourova. "Izpostaviti moram 'za zdaj'. Ravnanje madžarske vlade pozorno spremljamo," je dodala.

  Izredni ukrepi Budimpešte so pritegnili veliko pozornosti zaradi konteksta, ki je bil že pred pandemijo takšen, da je bilo veliko skrbi, na primer v povezavi s položajem civilne družbe na Madžarskem, je pojasnila Jourova.

  Ob tem je spomnila, da je bila Madžarska že pred pandemijo poleg Poljske tudi v procesu po 7. členu pogodbe EU, ki v skrajnem primeru zaradi kršenja temeljnih evropskih načel in vrednot predvideva odvzem glasovalnih pravic.

  A po temeljiti analizi izredne madžarske zakonodaje v odziv na pandemijo komisija za zdaj ne vidi razlogov za sprožitev pravnega postopka, bodo pa ravnanje vlade in uporabo izrednih pristojnosti pozorno spremljali, je povedala podpredsednica komisije.

  Vera Jourova Foto: Reuters

  Madžarski parlament je konec marca sprejel zakonodajo, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Premier Viktor Orban lahko po tej zakonodaji odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta.

  Nova zakonodaja predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti.

  Jourova je sicer danes poudarila, da je komisija temeljito analizirala vse izredne ureditve, ki jih je vzpostavilo 20 od 27 članic unije, pa tudi vse preostale načine za obvladovanje izrednih razmer.

  "Virus ne sme ubiti demokracije," je še poudarila Jourova. Izjemne razmere resda terjajo izjemno ukrepanje, a to ne pomeni, da je dopustno nespoštovanje ustav in parlamentarnih demokracij ter utišanje novinarjev," je izpostavila.

  Podpredsednica komisije poudarja, da spremljajo razmere v vseh članicah. Komisija je sicer pred dnevi napovedala, da bo septembra predstavila prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah unije.

  Preveri več
 • 15:09 29.04.2020

  V Turčiji šole ostajajo zaprte do konca maja

   

  V Turčiji bodo v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom šole ostale zaprte do konca maja, tako da bo pouk še naprej potekal na daljavo, je danes sporočil turški minister za izobraževanje Ziya Selcuk.

  "Dogovorili smo se, da se bo nadaljevalo izobraževanje na daljavo do 31. maja. Naši otroci so trenutno doma najvarnejši," je dejal Selcuk in ob tem pozval tako starše kot učence in dijake, naj bodo potrpežljivi, poroča STA.

  Prvotno je Selcuk doslej napovedoval, da bodo turške šole za približno 18 milijonov učencev in dijakov ter milijon učiteljev, ostale zaprte do 30. aprila.

  V Turčiji so šole in fakultete zaprli 16. marca. Spomladanski semester na turških fakultetah so medtem že začasno prekinili.

  Turški minister za zdravje Fahrettin Koca je v torek zvečer sporočil, da so doslej v Turčiji potrdili 2992 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Število okuženih z novim koronavirusom pa je preseglo številko 114.000, piše STA.

  Preveri več
 • 13:47 29.04.2020

  Nemška vlada turistična potovanja odsvetuje do sredine junija

  Nemška vlada je danes podaljšala ukrep, s katerim zaradi pandemije novega koronavirusa do najmanj 14. junija odsvetuje vsa turistična potovanja. Zaradi vpliva koronavirusne krize na gospodarstvo vlada v Berlinu letos pričakuje močno recesijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na vire v vladni koaliciji.

  Nemčija koronavirus Foto: Reuters

  V Nemčiji so zaradi pandemije novega koronavirusa sredi marca odsvetovali vsa turistična potovanja po svetu. Nemške meje s sosednjimi državami so odprte samo za tovorni promet ter za delavce migrante ali ljudi s kakšnim nujnim razlogom.

  Odprto po današnji odločitvi sicer ostaja vprašanje, kaj bo s potovanji v tujino med poletnimi počitnicami, ki se v nekaterih nemških zveznih državah začnejo konec junija.

  Po trenutnih napovedih naj bi se letos nemški bruto domači proizvod znižal za 6,3 odstotka, poudarjajo viri v nemški koaliciji. To napoved naj bi še danes objavil nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier, poroča dpa.

  Padec bo še večji, kot ga je Nemčija zabeležila med globalno finančno krizo pred več kot desetletjem.
  Sodeč po ocenah vlade pa se največje evropsko gospodarstvo do leta 2022 ne bo vrnilo na raven pred koronavirusno krizo.

  Medtem so vse glasnejše kritike vladnega odziva na epidemijo. Vodilni v podjetjih so v pismu, ki so ga poslali kanclerki Angeli Merkel, opozorili na "propad" podjetij in pozvali k jasnemu signalu, da se gospodarstvo kmalu spet pospeši.

  Spomladanska napoved Altmaierja je temelj za fiskalne ocene v maju, ko naj bi se davčni prihodki po pričakovanjih zaradi trenutne krize zmanjšali. Finančni minister Olaf Scholz sicer načrtuje novo zadolževanje sicer fiskalno konservativne države v višini 156 milijard evrov.

  Kljub rahljanju nekaterih ukrepov, ki jih je Nemčija sprejela za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so zaprtja podjetij, prepovedi potovanj in obsežni ukrepi socialnega distanciranja močno vplivali na nemško gospodarstvo. Še posebej močno so prizadeti letalski prevozniki, turistična industrija in restavracije, pa tudi trgovina in industrija. Nemška vlada je podjetjem že zagotovila več milijard evrov pomoči. (STA)

  Preveri več
 • 13:45 29.04.2020

  Kakšno je stanje v Italiji

  Italija, ki sodi med najhuje prizadete države zaradi pandemije novega koronavirusa, načrtuje postopno vračanje v običajne življenjske tirnice. Vodja delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu Vittorio Colao je danes v Rimu napovedal, da bodo hkrati stalno spremljali razvoj pandemije ter vzdržnost zdravstvenega sistema.

  Vsem Italijanom bo od začetka maja tudi na voljo aplikacija Immuni, s katero bodo lahko locirali osebe v svoji bližini, pri katerih je bil test na okužbo z novim koronavirusom pozitiven. Predstavnik italijanske vlade za boj proti pandemiji Domenico Arcuri je sodržavljanom že zagotovil, da ne bo nobenih težav glede varovanja podatkov in aplikacije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

  Italijanska vlada si tudi prizadeva nabaviti več zaščitnih mask. Od ponedeljka naj bi na dan porabili do 12 milijonov zaščitnih mask, kar je približno za trikrat več, kot so bile povprečne dobave zadnjih tednov. Do ponovnega odprtja šol v začetku septembra naj bi jih na dan potrebovali do 30 milijonov.

  Žarišča okužb so v Italiji tudi domovi za starejše, zaradi česar so danes začeli z obsežnim nadzorom domov za starejše. Kot so sporočili karibinjerji, so pri nekaterih ugotovili hude nepravilnosti glede preventivnih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

  V italijanskih domovih za starejše je doslej od 1. februarja umrlo več kot 7000 stanovalcev, kar je približno sedem odstotkov vseh italijanskih starostnikov, ki živijo v domovih za starejše. Italijanske zdravstvene oblasti ob tem opozarjajo na pomanjkanje zaščitne opreme v domovih ob začetku pandemije, prav tako naj bi izvedli premalo testov na okužbo z virusom.

  V Italiji sicer izvedejo največ testov na okužbo na svetu glede na število prebivalcev. Povprečno na dan odvzamejo 3000 brisov na 100.000 prebivalcev. V Nemčiji 2474, v Veliki Britaniji 1061 in Franciji 560.

  Sardinija pa je v luči nove turistične sezone napovedala, da bo po koncu pandemije uvedla zdravstvene izkaznice za turiste. Vsi, ki bodo na ta italijanski otok prispeli s trajektom ali letalom, bodo morali imeti potrdilo, da je bil njihov test na okužbo z novim koronavirusom že teden dni pred prihodom negativen, dodatno naj bi jih zdravstveno pregledovali tudi med počitnikovanjem, še navaja APA. (STA)

  Preveri več
 • 12:31 29.04.2020

  Španija: umrlo 325 ljud

  V Španiji je v zadnjem dnevu zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 325 ljudi, kar je nekoliko več kot v torek, število tistih, ki so ozdraveli, pa je najvišje od začetka epidemije, je sporočilo ministrstvo za zdravstvo. Skupaj je v Španiji doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 24.000 ljudi, okužilo pa se je skoraj 213.000 ljudi.

  Kljub rahlemu povečanju števila žrtev - v torek so jih zabeležili 301 - pa so danes v Španiji že šesti dan zapored zabeležili manj kot 400 mrtvih. Zabeležili so tudi 2144 novih okužb.

  Obenem iz Španije poročajo, da je v zadnjih 24 urah ozdravelo 6399 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. Skupaj je doslej v Španiji ozdravelo več kot 108.000 ljudi, ki so zboleli za covidom-19.

  V Španiji, ki je po številu smrti zaradi novega koronavirusa po ZDA in Italiji tretja najbolj prizadeta država na svetu, so strogi ukrepi za zajezitev širjenja virusa v veljavi od 14. marca. Strokovnjaki ocenjujejo, da je epidemija dosegla vrhunec 2. aprila, ko je v enem dnevu umrlo 950 ljudi. Od takrat se število umrlih postopoma zmanjšuje, v državi, ki je bila v strogi karanteni, pa so začeli postopno rahljati ukrepe. Otroci so tako konec tedna smeli prvič po šestih tednih za eno uro zapustiti domove in oditi ven.

  Španski premier Pedro Sanchez je v torek napovedal, da bodo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa postopno opuščali do konca junija. Rahljanje ukrepov bo potekalo v štirih fazah, prehod med posameznimi fazami bo odvisen od razvoja pandemije covida-19, niso pa določili točnih datumov. (STA)

  Preveri več
 • 12:24 29.04.2020

  Odpirajo nakupovalna središča

  Poljska je danes napovedala nadaljnjo omilitev ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi pandemije novega koronavirusa. Od ponedeljka, 4. maja, bodo ponovno odprti hoteli in nakupovalna središča. Dva dni kasneje bodo sledili vrtci. Prihodnji teden bodo odprli tudi fizioterapije, muzeje, knjižnice in športna igrišča.

  V nakupovalnih središčih bodo sicer še naprej veljale omejitve glede števila kupcev v trgovinah.

  Poljski premier Mateusz Morawiecki je ob napovedi omilitve ukrepov ocenil, da je to "dobra novica za gospodarstvo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  Poljski premier danes ni omenil morebitne odprave strogega nadzora na meji za delavce migrante. V poljskih obmejnih mestih Zgorzelec, Slubice in Gubin je minuli teden zaradi zaprtja meje protestiralo več sto ljudi.

  Poljska vlada je meje za tujce zaprla sredi marca. Delavski migranti morajo ob vrnitvi v domovino za dva tedna v domačo izolacijo.

  Na Poljskem so po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje doslej potrdili 12.415 primerov okužb z novim koronavirusom in 606 smrti zaradi covida-19. (STA)

  Preveri več
 • 11:41 29.04.2020

  V Rusiji sto tisoč okuženih

  V Rusiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 5.841 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Skupno so doslej v Rusiji potrdili 99.399 okužb z novim koronavirusom, samo v Moskvi več kot polovico, 50.646, je danes sporočil ruski krizni center za boj proti novemu koronavirusu.

  Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v Rusiji doslej umrlo 972 ljudi. Okrevalo je skupno 10.286 bolnikov. V zadnjih 24 urah so iz bolnišnice odpustili 1.830 bolnikov s covid-19.

  Po navedbah ruskih pristojnih je med na novo potrjenimi okužbami z novim koronavirusom 44,9 odstotka (2.624 okužb) takih, ki nimajo nobenih bolezenskih znakov. (STA)

  Preveri več
 • 08:32 29.04.2020

  Nemci proti odprtju meja

  V Nemčiji skoraj vsak drugi nasprotuje odprtju meja v Evropi v času poletnih počitnic. 48 odstotkov vprašanih v javnomnenjski raziskavi nemške tiskovne agencije dpa se je tako zavzelo, da bi prepoved vstopa za turiste, ki so jo uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, obveljala tudi letos poleti.

  Nemčija Foto: Getty Images

  20 odstotkov podpira odprtje meja posameznih držav, 13 odstotkov pa jih je za to, da bi že poleti ponovno vzpostavili prost pretok ljudi znotraj Evropske unije.

  V Nemčiji so zaradi pandemije novega koronavirusa sredi marca odsvetovali vsa turistična potovanja po svetu. Za zdaj je predvideno, da naj bi to veljalo do 3. maja. Nemške meje s sosednjimi državami so odprte samo za tovorni promet ter za delavce migrante ali ljudi s kakšnim nujnim razlogom.

  Nemški zunanji minister Heiko Maas je doslej že večkrat poudaril, da bistvenih sprememb ni na vidiku. "Običajnih počitnic z nabito polnimi plažami in gorskimi kočami letos poleti ne bo," je posvaril. Za zdaj v Nemčiji tudi ni mogoče dopustovati znotraj države, saj so nemški hoteli zaprti.

  31 odstotkov vprašanih je v raziskavi navedlo, da so se že odpovedali svojim siceršnjim počitniškim načrtom, 22 odstotkov se jih je odpovedalo potovanju v tujino, devet odstotkov se je odpovedalo načrtom za dopust v domovini. Svojih dopustniških načrtov pa doslej ni spremenilo 18 odstotkov vprašanih. 45 odstotkov jih je ob tem navedlo, da pred začetkom pandemije še niso načrtovali dopusta. (STA)

  Preveri več
 • 08:30 29.04.2020

  Ford z veliko izgubo

  Ameriški proizvajalec avtomobilov Ford je v prvem četrtletju letošnjega leta zaradi pandemije koronavirusa ustvaril dve milijardi dolarjev čiste izgube. Delnice so se mu v podaljšanem trgovanju na Newyorški borzi pocenile za 4,09 odstotka na 5,16 dolarja.

  Ameriški tehnološki velikan Google oziroma njegovo starševsko podjetje Alphabet je v prvem četrtletju letošnjega leta ustvarilo za dva odstotka več dobička kot v enakem četrtletju lani oziroma skupaj 6,8 milijarde dolarjev. Prihodki so narasli za 13 odstotkov na 41,2 milijarde dolarjev. Rast je bila sicer nižja kot v zadnjih letih.

  Veriga kavarn Starbucks je v prvem četrtletju letošnjega leta, ki je njeno drugo letošnje poslovno četrtletje, ustvarila 328,4 milijona dolarjev čistega dobička, kar je 50,5 odstotka manj kot v enakem četrtletju lani. Prihodki so padli za pet odstotkov na šest milijard dolarjev. (STA)

  Preveri več
 • 07:59 29.04.2020

  Brazilija: več kot 5000 žrtev

  V Braziliji so zabeležili že več kot 5.000 smrtnih žrtev novega koronavirusa, je v torek sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Tudi ta država je po številu smrtnih žrtev covid-19 prehitela Kitajsko, kjer se je začel širiti smrtonosni virus.

  V zadnjih 24 urah so v tej južnoameriški državi zabeležili 474 smrti zaradi koronavirusa, kar je največ doslej. Število smrtnih žrtev se je tako povzpelo na 5107. Za 1.156 smrtnih primerov sicer še ugotavljajo, ali so bili umrli okuženi tudi z virusom sars-cov-2, je sporočilo ministrstvo za zdravje.

  Število potrjeno okuženih se je medtem v Braziliji zvišalo na 71.886. Strokovnjaki sicer domnevajo, da je pravo število okuženih v tej državi z 210 milijoni prebivalcev med 12- in 15-krat višje, saj je zaradi majhnih možnosti testiranja veliko nezabeleženih primerov okužb. Brazilija je sicer že tudi zgolj po uradno potrjenih podatkih najhuje prizadeta država z novim koronavirusom v Južni Ameriki.

  To sicer predsednika Jaira Bolsonara ne gane preveč in še naprej izraža nestrpnost zaradi omejevalnih ukrepov za zajezitev virusa, ki so jih sprejeli guvernerji zveznih držav. Sam si prizadeva, da bi se gospodarstvo čim prej znova zagnalo.

  Na vprašanje glede visokega števila smrti je po poročanju AFP odgovoril: "In kaj zdaj? Žal mi je zaradi tega. Ampak kaj želite od mene?"

  "Sem Messias, ampak ne morem delati čudežev," je še dodal in spomnil, da ima drugo ime, ki v prevodu pomeni mesija, torej odrešenik. (STA)

  Preveri več
 • 07:18 29.04.2020

  Več mrtvih kot v Vietnamu

  V ZDA so do torka zvečer našteli več kot milijon primerov okužb z novim koronavirusom in 58.335 smrti zaradi bolezni covid-19. Mrtvih je sedaj več, kot je umrlo ameriških vojakov v vietnamski vojni. Ameriški predsednik Donald Trump sicer meni, da bo novi koronavirus izginil sam po sebi, tudi brez cepiva.

  Število potrjenih okužb se je v ZDA v 18 dnevih podvojilo na 1.012.583 in jih je zdaj za tretjino vseh na svetu. Kar 30 odstotkov vseh je v državi New York, kjer so jih do torka zvečer potrdili 295.000, v mestu New York pa 162.000. V državi je umrlo 22.912 ljudi, v mestu 17.682.

  Največ okužb na prebivalca ima Španija

  Univerza Washington zdaj ocenjuje, da bo v ZDA do 4. avgusta umrlo 74.000 ljudi, kar je sicer precej manj od uvodnih ocen, ampak več od ocene iste univerze 22. aprila, ko je napovedovala 67.600 mrtvih. ZDA so trenutno po okužbah na prebivalca na 5. mestu na svetu. Imajo 30 okužb na 10.000 prebivalcev. Največ jih ima Španija (48 na 10.000), sledijo Belgija, Švica in Italija.

  Trump verjame, da bo virus izginil

  Predsednik ZDA je kljub temu ponovno menil, da bo novi koronavirus izginil tudi brez cepiva, ker je njegova vlada naredila ogromen napredek in sliši same dobre stvari. Četudi se bo novi koronavirus septembra vrnil, Trump meni, da bodo z njim opravili, ker so se doslej veliko naučili "o tem nevidnem sovražniku". Trump je že 27. marca, ko je bilo v ZDA 60 primerov potrjenih okužb, zagotovil, da bo novi koronavirus čudežno izginil, kar je ponovil tudi 3. aprila, ko je bilo 270.000 okužb, piše STA.

  Koronavirus ZDA Foto: Reuters

  Zdaj tudi razmišlja, da bi za letalske potnike z območij sveta, kjer je veliko okužb z novim koronavirusom, uvedli merjenje temperature ob prihodu v ZDA. V kratkem namerava mesnopredelovalnim tovarnam v državi odrediti, da so odprte kljub novemu koronavirusu, da ne bo motenj v preskrbovalni verigi. V ZDA so sicer zaradi okužb med delavci doslej zaprli 20 večjih tovrstnih tovarn.

  Sindikati delavcev te industrije so Trumpa kritizirali, da mu je več za narezke kot za ljudi. V mesnopredelovalnih tovarnah se je doslej z novim koronavirusom okužilo 6.500 ljudi, umrlo pa jih je približno 20. Trumpov ukaz naj bi vseboval tudi določilo, da delavci tovarn ne bodo smeli tožiti, če bodo zboleli za koronavirusno boleznijo 19, navaja STA.

  Opozorilno stavko v petek, ko je mednarodni praznik dela 1. maj, napovedujejo zaposleni pri podjetjih Amazon, Instacart, Whole Foods, Walmart, Target in FedEx, ki imajo v času pandemije novega koronavirusa povečan promet in ustvarjajo dobičke. Zahtevali bodo večjo varnost pri delu, plačane bolniške dopuste in dopuste ter višje plače.

  Navodila socialnega distanciranja tudi za pse

  Ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC) je v torek izdal tudi navodila lastnikom psov in mačk oziroma hišnih ljubljenčkov, in sicer, da tudi zanje veljajo enaka pravila družbenega distanciranja, kot to velja za ljudi. Psi na sprehodih morajo tako biti dva metra stran od ljudi in drugih psov, mačke pa ostati v hišah ali stanovanjih, piše STA. CDC priznava, da ni dokazov, da bi domače živali bistveno širile novi koronavirus, ampak so ga pri nekaterih odkrili in zaradi tega CDC priporoča, da z njimi ravnajo kot z ljudmi oziroma družinskimi člani. Če zbolijo, naj bi ljudje v njihovi bližini nosili zaščitne maske.

  Te bi morali nositi tudi člani Trumpove vlade, vendar si je podpredsednik ZDA Mike Pence v torek prislužil obilico kritik, ko med obiskom klinike Mayo v Minnesoti ni nosil maske, čeprav politika klinike to izrecno zahteva in so Penceu to vnaprej povedali. Pence je v zagovor dejal, da se redno testira, da nima novega koronavirusa in zato ne potrebuje zaščitne maske. (STA)

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin