Sreda,
29. 4. 2020,
7.16

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Natisni članek

Koronavirus

Sreda, 29. 4. 2020, 7.16

3 leta, 12 mesecev

Zdravilo remdesivir okrevanje skrajša skoraj za tretjino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

zdravilo remdesivir koronavirus | Bolniki, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so v povprečju okrevali po 11 dneh, ostali pa po 15 dneh. Okrevanje pomeni, da so zapustili bolnišnico oziroma so se vrnili k normalnim aktivnostim. | Foto Reuters

Bolniki, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so v povprečju okrevali po 11 dneh, ostali pa po 15 dneh. Okrevanje pomeni, da so zapustili bolnišnico oziroma so se vrnili k normalnim aktivnostim.

Foto: Reuters

Iz New Yorka poročajo, da zdravilo remdesivir pomaga odpraviti simptome pri bolnikih s covid-19, za 31 odstotkov skrajša čas okrevanja. Švicarske oblasti so danes sporočile, da je varno, če otroci, ki so mlajši od 10 let, objemajo svoje stare starše, saj niso prenašalci virusa. Na Hrvaškem od sobote znova odprte cerkve, šole odpirajo 11. maja, medtem ko bodo šole do konca maja ostale zaprte v Turčiji. Nemška vlada potovanja odsvetuje do sredine junija. Iz Velike Britanije se bojijo porasti smrtnih primerov zaradi raka, ki bi lahko bili posledica manjšega števila diagnostičnih pregledov v času pandemije.

Zdravilo proti virusom podjetja Gilead Sciences remdesivir pomaga odpraviti simptome pri bolnikih s covidom-19, ki zdravilo dobijo dovolj zgodaj. Pacienti, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so imeli za 31 odstotkov krajši čas okrevanja kot pacienti, ki so prejeli placebo, je sporočil ameriški inštitut za nalezljive bolezni.

Bolniki, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so v povprečju okrevali po 11 dneh, ostali pa po 15 dneh. Okrevanje pomeni, da so zapustili bolnišnico oziroma so se vrnili k normalnim aktivnostim.

Poskus je zajel 1063 pacientov v ZDA, Evropi in Aziji in je doslej največji s tem zdravilom.

Švicarske oblasti: Majhni otroci niso prenašalci koronavirusa in lahko objemajo starejše

Švicarski znanstveniki so ugotovili, da majhni otroci ne predstavljajo tveganja za starejše sorodnike, saj niso prenašalci virusa. Kljub temu priporočajo, naj bodo tovrstna srečanja kratka in odsvetujejo, da bi stari starši varovali otroke.

Kot je dejal vodja oddelka za nalezljive bolezni na ministrstvu za zdravstvo Daniel Koch, so oblasti nasvet o socialni distanci med otroki ter njihovimi babicami in dedki objavile, ko je bilo še manj znanega o tem, kako se virus prenaša. "Majhni otroci niso okuženi in ne prenašajo virusa," je dejal in dodal: "Enostavno nimajo receptorjev, da bi ujeli bolezen," je po poročanju BBC pojasnil Koch.

Mnogi stari starši "živijo za to, da bi videli svoje vnuke", to je pomembno za njihovo duševno zdravje, je dejal vodja oddelka za nalezljive bolezni na ministrstvu za zdravstvo Daniel Koch. | Foto: Thinkstock Mnogi stari starši "živijo za to, da bi videli svoje vnuke", to je pomembno za njihovo duševno zdravje, je dejal vodja oddelka za nalezljive bolezni na ministrstvu za zdravstvo Daniel Koch. Foto: Thinkstock Spremenjena uradna navodila so švicarske oblasti objavile po posvetih s strokovnjaki na univerzah v Zürichu, Bernu in Ženevi, je poročala švicarska televizija SRF. Priporočilo se nanaša na majhne otroke, ki ne kažejo znakov bolezni, medtem ko se morajo drugi še vedno izogibati stikom s starimi starši, piše STA.

Vendar pa se vsi strokovnjaki ne strinjajo s temi ugotovitvami. Vodja nemških virologov Christian Drosten opozarja, da so podatki, na podlagi katerih bi lahko trdili, da majhni otroci ne prenašajo virusa, nezanesljivi.

Tudi v Švici, tako kot v večini drugih evropskih držav, rahljajo ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa. Ta teden so odprli vrtne centre in frizerske salone. V roku dveh tednov se bodo učenci lahko vrnili v šole, odprla se bodo tudi večina trgovin, še poroča STA.

Tudi v Švici si ljudje krajšajo čas v karanteni s petjem z balkonov. | Foto: Reuters Tudi v Švici si ljudje krajšajo čas v karanteni s petjem z balkonov. Foto: Reuters

UKC Maribor infekcijska koronavirus covid-19 Hristijan Angeleski Nina Erjavc zdravnik
Novice Odpravljena omejitev gibanja med občinami #video

Na Hrvaškem od sobote znova odprte cerkve

Tudi na Hrvaškem rahljajo ukrepe. Od sobote bo tako znova možno izvajanje verskih obredov, kot so maše, vendar ob zaščitnih ukrepih proti novemu koronavirusu, kot je obvezna razdalja dveh metrov med verniki, so pojasnili na hrvaškem zavodu za javno zdravje (HZJZ). Duhovnikom so priporočili, naj maše raje izvajajo na prostem, ko bo to mogoče.

Hrvaška je od ponedeljka začela rahljati epidemiološke ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ko je med drugim odprla večino trgovin in storitvenih dejavnosti, kot tudi nekatere kulturne ustanove. Znova so zagnali mestni in primestni javni promet, s soboto pa bodo svoja vrata vernikom vnovič odprle tudi cerkve, povzema STA.

"Eno glavnih priporočil, kjerkoli bo to mogoče, je, da verske obrede morda izvajajo na odprtem na prostorih, ki to omogočajo pred cerkvijo ali ob njej. Če to ni možno, potem lahko potekajo v cerkvah ob obvezni medsebojni razdalji dveh metrov in uporabi razkužil za roke," je po pisanju STA povedala epidemiologinja HZJZ Iva Pem Novosel v današnji oddaji hrvaškega radia V mreži prvega. | Foto: Reuters "Eno glavnih priporočil, kjerkoli bo to mogoče, je, da verske obrede morda izvajajo na odprtem na prostorih, ki to omogočajo pred cerkvijo ali ob njej. Če to ni možno, potem lahko potekajo v cerkvah ob obvezni medsebojni razdalji dveh metrov in uporabi razkužil za roke," je po pisanju STA povedala epidemiologinja HZJZ Iva Pem Novosel v današnji oddaji hrvaškega radia V mreži prvega. Foto: Reuters

Se je na Hrvaškem že začela predvolilna kampanja?

Na vprašanje voditeljice radijske oddaje V mreži prvega, zakaj so dovoljene maše, ne pa kongresi in seminarji, kot se to sprašujejo hrvaški podjetniki, je epidemiologinja HZJZ Iva Pem Novosel odgovorila, da so kongresi in konference veliko večje prireditve kot bogoslužja ter da tudi potekajo dlje časa kot verski obredi. Na Hrvaškem ocenjujejo, da je vnovično odpiranje cerkva del neuradne predvolilne kampanje vladajoče hrvaške stranke HDZ, ki v volilnem letu poskuša vrniti zaupanje in nedvomno podporo Katoliške cerkve. Podobno menijo tudi o odločitvi, da bodo ob nedeljah zaprte vse trgovine, povzema STA.

Na Hrvaškem bodo šole in vrtce odprli 11. maja. | Foto: Sportida Na Hrvaškem bodo šole in vrtce odprli 11. maja. Foto: Sportida Kmalu sledi novo rahljanje ukrepov

Na Hrvaškem bodo 4. in 11. maja nadaljevali rahljanje ukrepov. V drugi fazi med drugim načrtujejo vnovično delovanje celotnega zdravstvenega sistema, vključno z zasebnimi zdravstvenimi ustanovami in ordinacijami. Svoje delo bodo lahko znova začeli opravljati tudi ponudniki frizerskih, kozmetičnih in drugih storitev, v katerih prihaja do neposrednega stika z uporabniki storitev.

V tretjem koraku, ki je predviden 11. maja, bo znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob spoštovanju medsebojne epidemiološke varnostne razdalje. Odprli bodo vrtce in osnovne šole za nižje razrede ter za učence, ki imajo pomočnike pri pouku. Dovolili bodo tudi praktične vaje na univerzah.

Hrvaški premier Andrej Plenković v preteklih dneh po pisanju STA ni želel potrditi, kdaj načrtujejo razpustiti sabor pred parlamentarnimi volitvami, a je dejal, da gre za nianse, če bodo volitve junija ali septembra.

V hrvaških medijih kot najbolj verjetni datum volitev omenjajo prvo polovico julija, kar omenjajo tudi neimenovani viri iz HDZ. Skrajni rok za izvedbo parlamentarnih volitev na Hrvaškem je sicer sredina decembra.