Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
6.44

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

ZDA Kevin McCarthy

Sreda, 4. 10. 2023, 6.44

7 mesecev

Predstavniški dom ameriškega kongresa odstavil svojega predsednika Kevina McCarthyja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Kevin McCarthy | Težave so se napovedovale že maja, ko je Kevin McCarthy s predsednikom ZDA Joejem Bidnom dosegel dogovor o proračunu in meji javnega dolga. | Foto Reuters

Težave so se napovedovale že maja, ko je Kevin McCarthy s predsednikom ZDA Joejem Bidnom dosegel dogovor o proračunu in meji javnega dolga.

Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek zvečer z 216 glasovi proti 210 s položaja odstavil svojega predsednika Kevina McCarthyja. To je prva uspešna odstavitev predsednika predstavniškega doma kongresa v ameriški zgodovini.

Republikanec iz Kalifornije McCarthy je bil zaradi tesne republikanske večine letos januarja na položaj izvoljen šele po 15 krogih glasovanj, saj mu je nasprotovala glasna skupina zelo konservativnih podpornikov bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki pa se je zdaj pri glasovanju o odstavitvi razbila.

Demokrati, ki so v opoziciji, so januarja skupinsko glasovali proti McCarthyju in tudi tokrat so glasovali za njegovo odstavitev z utemeljitvijo, da reševanje državljanske vojne med republikanci ni njihova naloga, McCarthyju pa ne zaupajo dovolj.

McCarthy je morda upal na kakšen demokratski glas, potem ko mu je z njihovo podporo v soboto uspelo spraviti skozi postopek predlog zakona o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade, ki jim je v nedeljo zaradi pomanjkanja denarja grozila prekinitev delovanja.

Republikanec Matt Gaetz s Floride je nato napovedal, da bo vložil zahtevo za izpraznitev položaja predsednika predstavniškega doma. S tem je grozil že prej, če bi McCarthy dal na glasovanje predlog o financiranju vlade brez drastičnega znižanja porabe.

Napeto že od maja

Težave so se napovedovale že maja, ko je McCarthy s predsednikom ZDA Joejem Bidnom dosegel dogovor o proračunu in meji javnega dolga, kar Gaetzu in nekaterim kolegom ni bilo všeč. Podobno dogovor ni bil všeč niti Trumpu, ki je do sobote pozival republikance v kongresu, naj ne omogočijo nadaljevanja financiranja vlade.

Izvor težav pa je v maratonskem januarskem glasovanju o izvolitvi McCarthyja na položaj, ko je ta med drugim privolil, da lahko le en sam kongresnik sproži postopek za njegovo odstavitev. To je bila koncesija Gaetzu in kolegom iz tako imenovane poslanske skupine Svoboda, da so omogočili McCarthyjevo izvolitev.

McCarthy si je po izvolitvi na položaj določil kongresnika, ki ga bo zamenjal kot vršilec dolžnosti do izvolitve novega, če sam ne bo mogel več opravljati svojega dela. To je zmerni 47-letni republikanec iz Severne Karoline Patrick McHenry.

Ta bo zdaj vodil predstavniški dom kongresa, dokler ne izvolijo novega predsednika, pri čemer za zdaj ni nobenega očitnega kandidata, ki bi mu to lahko uspelo.

Hunter Biden
Novice Sin predsednika ZDA o treh kaznivih dejanjih: Nedolžen sem
Biden
Novice Ameriški politiki obeh polov podprli nadaljne tiskanje dolarjev
Ne spreglejte