Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2011,
8.17

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kirgizistan

Nedelja, 30. 10. 2011, 8.17

4 leta, 10 mesecev

Predsedniške volitve v Kirgizistanu minile mirno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Kirgizistanu so se danes ob 14. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča, na katerih je lahko dobre tri milijone volivcev oddalo glas za enega od 16 predsedniških kandidatov.

Glasovanje je potekalo brez večjih incidentov, volilna komisija v Biškeku pa naj bi prve rezultate objavila še danes.

Opazovalci številne kršitve volilne zakonodaje ocenili kot manjše pomankljivosti Glasovanje je spremljalo 800 mednarodnih opazovalcev, ki so sicer opozorili na številne kršitve volilne zakonodaje, a so jih zaenkrat ocenili le kot manjše pomanjkljivosti. Podobno stališče so izrazile tudi kirgizistanske oblasti. Šlo naj bi predvsem za težave zaradi pomanjkljivih seznamov volilnih upravičencev, zaradi česar nekateri niso smeli glasovati, ter posamezne poskuse kupovanja glasov in ustrahovanja volivcev.

Nekateri predsedniški kandidati zahtevali razveljavitev volitev Vsi sicer niso takšnega mnenja, saj so nekateri predsedniški kandidati oblastem tako po zaprtju volišč že očitali "kaotično organizacijo" in celo zahtevali razveljavitev celotnih volitev.

Še posebej oster je bil bivši predsednik parlamenta, nacionalist Adahan Madumarov. Kot je dejal, so bili priča doslej nevidenim kršitvam in kaosu. Za volilne pravice svojih privržencev se bo boril z vsemi razpoložljivimi pravnimi mehanizmi, je še zatrdil. Tuji opazovalci bodo končno oceno volitev sicer predstavili v ponedeljek.

Zmaga za Atambajeva že v prvem krogu? Javnomnenjske raziskave so sicer največ možnosti za zmago pripisovale dosedanjemu premieru, zmernemu socialdemokratu Atambajevu. To potrjujejo tudi prvi izidi volitev, ki jih je po okoli 25 odstotkih preštetih glasovnic zvečer objavila volilna komisija v Biškeku.

Atambajev naj bi sodeč po teh izidih prejel kar 60 odstotkov vseh glasov - občutno več od okoli 30 odstotkov, kolikor so mu napovedovale ankete. Če bi končni izidi potrdili te številke, bi to pomenilo njegovo zmago že v prvem krogu volitev, česar ni pričakoval skorajda nihče.

Za glavnega tekmeca Atambajeva sta ves čas veljala že omenjeni Madumarov in pa vodja vplivne stranke Ata-Žurt (Domovina) Kamčibek Tašijev. S po približno desetimi odstotki glasov vsak naj bi sodeč po dosedanjih izidih tudi dejansko zasedla drugo in tretje mesto.

Vzporednih volitev tokrat v Kirgizistanu ni bilo, tako da takoj po zaprtju volišč niso bili objavljeni nobeni izidi. Volilna udeležba je bila okoli 60-odstotna.

Ne spreglejte