Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2024,
9.39

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Kirgizistan Tik Tok

Sobota, 20. 4. 2024, 9.39

4 tedne

Kirgizistan zaradi zaščite zdravja otrok zablokiral TikTok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
aplikacija Tik Tok | TikTok, ki je v lasti kitajske skupine ByteDance, se sooča s kritikami zaradi vprašanj, ki segajo od učinkov aplikacije na duševno zdravje otrok do podatkov, ki naj bi jih aplikacija zajemala od uporabnikov.  | Foto Guliverimage

TikTok, ki je v lasti kitajske skupine ByteDance, se sooča s kritikami zaradi vprašanj, ki segajo od učinkov aplikacije na duševno zdravje otrok do podatkov, ki naj bi jih aplikacija zajemala od uporabnikov.

Foto: Guliverimage

 V Kirgizistanu vse kaže, da so potem, ko so varnostne službe te srednjeazijske države pozvale k omejitvi uporabe družbenih medijev zaradi zaščite zdravja otrok, zablokirali aplikacijo TikTok. Po poročanju lokalnih medijev je prepoved te aplikacije v državi najverjetneje neizbežna, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kirgizistansko ministrstvo za digitalizacijo je v začetku tedna sporočilo, da je "telekomunikacijske operaterje obvestilo o potrebi po omejitvi dostopa do TikToka na podlagi odločitve varnostnih služb." Ob tem so na ministrstvu še navedli, da ByteDance, v čigar lasti je TikTok, ni izpolnil zahtev, ki izhajajo iz zakonodaje za zaščito duševnega, fizičnega, duhovnega in moralnega razvoja otrok.

Novinarji brez meja so prav tako v začetku tega tedna že izrazili zaskrbljenost nad odločitvijo kirgizistanskih oblasti in pozvali vlado v Biškeku k odpravi samovoljne blokade in opredelitvi jasnega pravnega okvirja za urejanje spletnih platform.

Po navedbah AFP se v Kirgizistanu krepijo prizadevanja, da bi neodvisne medije in civilno družbo v državi spravili pod nadzor države.

Družbeno omrežje pod plazom kritik

TikTok, ki je v lasti kitajske skupine ByteDance, se sooča s kritikami zaradi vprašanj, ki segajo od učinkov aplikacije na duševno zdravje otrok do podatkov, ki naj bi jih aplikacija zajemala od uporabnikov. V središču pozornosti je tudi zaradi svojih podatkovnih politik in bojazni, da je povezan s kitajsko državo.

Kirgizistan, ki meji na Kitajsko in ima tesne gospodarske vezi s Pekingom, je v Srednji Aziji v preteklosti izstopal kot relativno odprt prostor za informacije v primerjavi s svojimi zelo zaprtimi sosedami. So pa tamkajšnje oblasti v zadnjih mesecih aretirale več novinarjev in suspendirale neodvisne medije ter sprejele zakonodajo o "tujih agentih", vse z namenom, da bi utišali drugače misleče v državi.

Joker Out
Trendi TikTok ostal brez glasbe Taylor Swift, The Beatles in tudi Joker Out
Duhovnik. Cerkev. Davek.
Trendi Hrvaški Martin Golob na TikToku obnorel sledilce ter ogrel sledilke #video
Ne spreglejte