Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2012,
10.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

soočenje

Torek, 2. 10. 2012, 10.43

7 let, 12 mesecev

Predsedniška soočenja: Romneyjeva zadnja priložnost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Romney se je znašel pod velikim pritiskom, da predsedniške debate, ki se začenjajo ta teden, prepričljivo dobi. Obama namreč vztrajno pridobiva prednost v javnomnenjskih raziskavah.

Prva predsedniška debata se bo odvila v sredo, 3. oktobra, na univerzi Denver v Koloradu, vodje kampanj pa se že ogrevajo s prvimi napadi nasprotnikov, hkrati pa znižujejo tudi pričakovanja lastnih privržencev. V četrtek je tako Romneyjev kampanjski svetovalec Beth Myers izjavil, da je "Obama znan kot eden najbolj talentiranih političnih govorcev v moderni zgodovini, ki je do zdaj opravil že osem predsedniških soočenj, medtem ko Romney s tovrstnimi nastopi še nima izkušenj". Po drugi strani je Obamov svetovalec Jim Messina podobno za Romneyja dejal, da je "hiter, vešč in pripravljen za hiter napad", zahvaljujoč številnim zmagam v republikanskih primarnih izborih in dolgotrajnih pripravah, ki naj bi jih imel guverner iz Massachusettsa za sabo.

Romney potrebuje prepričljivo zmago Dejstvo je, da Romney potrebuje prepričljivo zmago. V tem trenutku namreč močno zaostaja za Obamo, prva debata v Denverju pa predstavlja eno zadnjih priložnosti za njegov kamp, da obrne smer kampanje spet na svojo stran, saj številni bogati donatorji že obupujejo. Vprašanje, ali je Romney, ki se je svojimi izjavami med predsedniško kampanjo že večkrat opekel, sposoben takega nastopa.

Zgodovina nas sicer uči, da izzivalec na prvem soočenju proti aktualnemu predsedniku običajno zmaga. To se je namreč zgodilo kar na petih izmed šestih zadnjih predsedniških soočenj. Spomnimo se lahko več tovrstnih znamenitih uspehov. Ronald Reagan je Jimmyja Carterja v debati občutno in odločilno porazil leta 1980, podobno tudi Bill Clinton Georga Busha leta 1992, medtem ko je John Kerry v prvem predsedniškem soočenju leta 2004 nadoknadil praktično celoten zaostanek za Georgem Bushem mlajšem, kljub temu da je bila debata osredotočena na domnevno Bushevo močno stran – državno varnost. Izjema, ki v tem primeru potrjuje pravilo, je Bob Dole, ki se je leta 1996 s predsednikom Clintonom spopadel v skoraj nerazumljivem zakonodajnem jeziku in bil popolnoma poražen.

Enkrat že v podobnem položaju Številni analitiki sicer Romneyju ne pripisujejo velikih možnosti proti Obami, kar pa mu lahko celo koristi, saj lahko tako že povprečen nastop hitro postane presenetljivo dober. Ravno zaradi tega dejstva želijo v taboru Obame dvigniti pričakovanja glede Romneyjevih debatnih sposobnosti. Vendar tokrat Romney ne potrebuje le zadovoljivega nastopa, temveč bo moral najverjetneje v svojih izjavah tudi tvegati, podobno kot je moral tvegati leta 1994, ko se je za sedež v senatu boril s Tedom Kennedyjem in takrat debato prepričljivo izgubil.

Romney je sicer v preteklih dneh v pripravah na soočanja preživel veliko časa s svojimi debatnimi trenerji in senatorjem Ohia Robom Portmanom, ki je v urjenju odigral Obamo. Generalko je Romney sicer opravil že na republikanskih primarnih izborih, kjer je pokazal, da zna tudi "močno udariti". Če je Ricka Perryja pritisnil v kot zaradi njegovega pogleda na socialno varnost, pa je po drugi strani pokazal tudi, da pogosto "ustreli" tudi popolnoma brez premisleka, saj se je na primer na očitke istega protikandidata, da spreminja svojo politiko na področju zdravstvenega zavarovanja, kar med soočenjem odzval s stavo za deset tisoč dolarjev in na ta način spet pritrdil kritikom, da ne razume težav povprečnega Američana.

Taktični šahovski spopadi Če želi Romney poraziti Obamo, potrebuje predvsem dobro pripravo. Soočenja so že od nekdaj taktični šahovski spopadi, kjer je pomembna spretnost, znanje in pa predvidevanje potez nasprotnika. Priporočljivo je tudi, da imaš v žepu pripravljeno kakšno udarno frazo oziroma krilatico, s katerimi je tako dobro razpolagal Obama v prejšnji kampanji, pa čeprav danes te besede delujejo nekoliko zvodenele. Romney bo Obamo najverjetneje napadel s priljubljenim vprašanjem, ki prevladuje že skozi celotno predsedniško kampanjo in se glasi: "Ali so Američani danes na boljšem, kot so bili pred štirimi leti?" Vendar Obama je na to vprašanje že večkrat odgovoril in Romney bo vsekakor potreboval še dodatno orožje.

Romneyjeva prednost lahko pomeni več časa za pripravo. Obama ima vendar precej dela v Beli hiši, po drugi strani pa ni debatiral že štiri leta. V Obamovih pripravah Romneyja igra Kerry, bivši demokratski kandidat za predsednika, opazovalci iz Washingtona pa ocenjujejo, da je Obama na pripravah deloval nezainteresiran in zdolgočasen, na provokacije Kerryja pa se je odzval razdražljivo.

Je predsedniška tekma končana že pred debatami? Politični analitiki sicer opozarjajo, da nas zgodovina uči, da debate na koncu ne spremenijo veliko. Če imajo nekateri debate poleg strankarskih konvencij za najpomembnejši del predsedniške kampanje, pa resnično vplivajo na rezultat le ob velikih lapsusih ali pa res izrednih nastopih katerega izmed kandidatov. "Strokovnjaki, ki so natančno pregledali podatke preteklih debat, so ugotovili, da sama soočenja izredno redko vplivajo na izid volitev. V povprečnem volilnem letu se lahko brez težav napove izid volitev že pred začetkom debat," je za Washington Monthly zapisal politični analitik John Sides. Ali je predsedniška tekma že odločena? Če Romney po njih ne dobi (sicer pričakovanega) skoka v javnomnenjskih raziskavah – bržkone da.

Ne spreglejte