Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 9. 2022,
7.14

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

6

Natisni članek

stranke parlament italija volitve

Nedelja, 25. 9. 2022, 7.14

1 leto, 7 mesecev

Predčasne parlamentarne volitve v Italiji: zmaga se obeta desnemu polu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

6

Volitve Italija | Zadnje ankete o volilnih namerah Italijanov so bile objavljene pred dvema tednoma in so kazale na prepričljivo zmago desnega pola v obeh domovih parlamenta.  | Foto Reuters

Zadnje ankete o volilnih namerah Italijanov so bile objavljene pred dvema tednoma in so kazale na prepričljivo zmago desnega pola v obeh domovih parlamenta.

Foto: Reuters

Italijani bodo danes na predčasnih parlamentarnih volitvah izbirali člane poslanske zbornice in senata. Zmaga se obeta desnemu polu, največ glasov naj bi dobila postfašistična stranka Bratje Italije. Njena vodja Giorgia Meloni računa, da bo postala prva predsednica vlade v Italiji.

Zadnje ankete o volilnih namerah Italijanov so bile objavljene pred dvema tednoma in so kazale na prepričljivo zmago desnega pola v obeh domovih parlamenta. Poleg Bratov Italije sta v njem še desna Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija večkratnega premierja in medijskega mogotca Silvia Berlusconija.

Levi sredini se medtem pred volitvami ni uspelo poenotiti. Demokratska stranka pod vodstvom Enrica Lette sicer upa, da bo dobila podporo doslej neodločenih volivcev ter prehitela Brate Italije in postala najmočnejša stranka v parlamentu.

Letos je boj še posebej oster 

Zapleten italijanski volilni sistem spodbuja oblikovanje predvolilnih koalicij, letos pa je boj za sedeže v parlamentu še posebej oster, saj so to prve volitve po reformi, s katero se je za tretjino zmanjšalo število članov obeh domov. Okoli dve tretjini mandatov je izbranih po proporcionalnem, tretjina pa po večinskem sistemu.

Zmaga desnice in morebitno imenovanje Giorgie Meloni na čelo italijanske vlade skrbi tako Bruselj kot tudi slovensko manjšino v Italiji. Čeprav Meloni pravi, da je stranka fašizem pustila za seboj, temu verjame le malokdo.

Za sedež v senatu se znova poteguje pripadnica slovenske manjšine Tatjana Rojc, ki ima realne možnost za izvolitev, saj je nosilka liste Demokratske stranke v Furlaniji - Julijski krajini.

Rim, Italija
Novice To je razlog, da je v ospredju volilne kampanje v Italiji vojna v Ukrajini
Novice Po poplavah v Italiji našli truplo pogrešanega dečka
Giorgia Meloni
Novice Je strah pred to žensko upravičen?
Ne spreglejte