SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pravnomočna obtožba proti Sanaderju lahko uniči HDZ

1

termometer

"Če bo sodba postala pravnomočna, bo imela izrazito težke posledice za prihodnost HDZ, ker jim bodo odvzeli toliko denarja, da ne bodo mogli delovati."

Tako o posledicah včerajšnje še nepravnomočne sodbe na Županijskem sodišču v Zagrebu v procesu Fimi media proti nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za Jutarnji list razmišlja politični analitik Žarko Puhovski. Komentator Davor Butković je zapisal, da je HDZ od včeraj tudi uradno kriminalna organizacija.

Namesto igranja nedolžnosti na orgiji naj raje priznajo krivdo Sociolog Dražen Lalić pa pravi, da bi bilo za HDZ bolje, da namesto igranja nedolžnosti častnih redovnic na grobi orgiji raje priznajo svoje grehe, plačajo dolgove in gredo naprej, če želijo ostati na politični sceni, saj so ne nazadnje naredili tudi kaj dobrega za Hrvaško, še navaja Jutarnji list.

Podobnega mnenja je tudi podpredsednica hrvaške vlade in predsednica stranke HNS Vesna Pusić, ki pravi, da gre za zastrašujoče razsežnosti škode in načina političnega vedenja, kajti eno je, če se to govori, drugo pa, če to potrdi sodišče.

Jutarnji list prinaša tudi odziv hrvaškega premierja Zorana Milanovića, ki je na obisku v Avstraliji. Ta je dejal le, da ne želi nikomur zlo in da sodišče opravi svoje, vtisi v javnosti pa ostajajo.

Jadranka Kosor: Pravna država mora delovati Nekoliko bolj zgovorna pa je bila nekdanja premierka in dolgoletna politična sopotnica Iva Sanaderja Jadranka Kosor, ki je povedala, da ji, čeprav so jo izključili iz stranke, ni vseeno, vendar mora pravna država delovati, še navaja Jutarnji list.

Letica: HDZ bo igrala vlogo žrtve Večernji list se v današnjih odzivih ukvarja predvsem z vprašanjem, kakšen vpliv bo imela sodba proti Sanaderju na volivce.

Sociolog Slaven Letica meni, da prvostopenjska odločitev ne bo imela večjega vpliva na javnost, bo pa nabrusila nove stranke. HDZ lahko s svojim PR igra žrtev, češ da jo kot državotvorno stranko želijo spraviti v mišjo luknjo. Če bodo v Nemčiji obsodili Perkovića, pa lahko HDZ Milanovićevo SDP obtoži totalitarizma in terorizma, tako da bo rezultat 1:1, malo za šalo, malo zares za Večerni list komentira Slaven Letica.

Politolog Davor Gjenero si ne predstavlja, kako bi se lahko v praksi izpeljala odločitev o zaplembi denarja HDZ, "kajti kako se lahko usedeš na strogo namenski denar, ki ga sabor daje strankam, saj z njim ni mogoče plačati dolgov".

Valentić: Takšno kaznovanje stranke je precedens Nekdanji premier in član HDZ Nikica Valentić pa je prepričan, da je HDZ premočna stranka, da bi jo uničila takšna odločitev, je pa zanj precedens, da se tako kaznuje stranko, še navaja Večerni list.

Omenjeni časnik prinaša še odziv iz Beograda v članku Srbski sodniki, sramujte se, v katerem navaja, da naj se tisti, ki spuščajo na svobodo "poslovneže" in morilce, zgledujejo po sosedih.

Iz česa si bo Hrvaška poplačala Sanaderjevo kazen Slobodna Dalmacija pa se ukvarja s tem, kako bo Sanader plačal več kot 15 milijonov kun kazni, ter pri tem prinaša seznam vseh blokiranih računov Iva Sanaderja in njegove družine. Gre za petnajst kunskih in deviznih računov Sanaderja, njegovih žene, hčera ter pokojne tašče. Blokirano imetje Iva Sanaderja je vredno več kot 25 milijonov kun, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Ob tem časnik navaja, da je država tokrat pravočasno blokirala številne sefe, račune in imetje Sanaderjevih v primeru obsodilne sodbe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin