SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pravniki pri Svetu EU: Avstrijske kvote za begunce niso nezakonite

0

termometer

 | Foto:
Skupina pravnih strokovnjakov pri Svetu EU je zavrnila navedbe Evropske komisije, da Avstrija ne more določiti zgornje meje števila beguncev, ki jih bo sprejela.

Kot so pojasnili v sredo na rednem zasedanju veleposlanikov držav članic določitev zgornje meje načeloma ni v nasprotju z mednarodnim pravom, danes piše tednik za evropske zadeve Politico.

Mnenje, ki so ga strokovnjaki podali na prošnjo Grčije, je v nasprotju s trditvami Evropske komisije, da določitev zgornje meje števila beguncev ni skladna z mednarodnim pravom, še poroča Politico na svoji spletni strani.

Vir: To še ne pomeni, da Avstrija dela prav Kot je za ta medij povedal neimenovani diplomatski vir, mnenje pravne službe Sveta EU še ne pomeni, da Avstrija po mnenju sveta ravna prav, temveč le, da je to vprašanje odvisno od številnih dejavnikov, med drugim od načina, kako država sprejme begunce.

80 prošenj za azil na dan Avstrija je februarja na meji s Slovenijo omejila sprejem prošenj za azil na do 80 dnevno, čez mejo dnevno spušča do 3.200 oseb, ki izrazijo namero, da zaprosijo za azil v kateri od sosednjih držav. Letos naj bi Avstrija sprejela največ 37.500 beguncev. Lani je ta država sprejela 90.000 prošenj za azil.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je nato v pismu avstrijski notranji ministrici Johanni Mikl-Leitner opozoril, da so načrtovane avstrijske dnevne in letne kvote za begunce v nasprotju z evropskim in mednarodnim pravnim redom. Drugi problem, ki ga je izpostavil komisar, pa je omogočanje tranzita skozi Avstrijo v Nemčijo. Avstrija je kvote kljub nasprotovanju Bruslja uvedla in ta režim izvaja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin