Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 7. 2017,
7.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

noad potres Grčija Turčija cunami

Petek, 21. 7. 2017, 7.05

6 let, 6 mesecev

Potres na grškem turističnem otoku. Najmanj dva mrtva. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Zaradi potresa 6,7 stopnje po Richterjevi lestvici, ki je ob 1.31 ponoči zatresel grško otočje Dodekanez in egejsko obalo Turčije, sta na grškem otoku Kos, priljubljenem med turisti, umrli najmanj dve osebi, najmanj sto pa je poškodovanih. V turškem letovišču Bodrum je bilo po navedbah medijev v potresu poškodovanih najmanj 358 ljudi, o smrtnih žrtvah pa iz Turčije ne poročajo.

Video: YouTube

Epicenter potresa je bil v globini desetih kilometrov in okrog 10,3 kilometra južno od turškega letovišča Bodrum ter 16,2 kilometra vzhodno od otoka Kos.

Slovenec na Kosu: Stalno je zibalo in treslo

Slovenski turist Andrej Maver je povedal, da med potresom sprva sploh niso dobro vedeli, kaj se dogaja. Potres je bil močan, sledili so zmerno močni popotresni sunki in nekateri turisti so noč rajši preživeli na prostem. Situacija se je zjutraj umirila, je dejal.

Maver, ki je nastanjen približno kilometer od največjega mesta Kos, je povedel, da po potresu nekaj časa ni bil možen dostop do interneta, kar je onemogočalo pretok informacij, zato tudi ni točno vedel, kaj se dogaja. Kljub dogajanju so nato noč prespali mirno, je povedal.

"Potres je bil močan. Vsakih 15 minut do pol ure so sledili ne tako močni popotresni sunki. Stalno je treslo in zibalo," je povedal o nemirni noči.

Iz Aten so na otok poslali reševalce

S Kosa, kjer je potres največ škode povzročil v središču istoimenskega mesta, poročajo tudi o manjšem cunamiju, ki je v mestu Kos dosegel pristanišče za jahte. Iz Aten so na otok že poslali reševalce z dvema helikopterjema in letalom.

Video: YouTube

"Imamo dve smrtni žrtvi in ranjene," je potrdil predstavnik bolnišnice. Dodal je, da sta obe osebi umrli, ko se je nanju zrušila streha nekega bara v središču mesta. Gre za državljana Turčije in Švedske.

V potresu, ki je ponoči prizadel grški otok Kos, med žrtvami in najbolj poškodovanimi osebami, ki so jih odpeljali v bolnišnice, po doslej znanih informacijah ni slovenskih državljanov, so danes potrdili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Zaradi potresa so mnogi turisti prespali na prostem.

V turškem Bodrumu so morali evakuirati tamkajšnjo bolnišnico zaradi razpok na stavbi. Po besedah tamkajšnjega župana Mehmeta Kocadona je bila največja težava po potresu izpad električne energije v posameznih delih mesta. Po navedbah lokalnih oblasti naj bi bilo več ljudi ranjenih, ko so zaradi panike skakali čez okna. Nekaj škode je utrpela tudi bodrumska mošeja. Blizu Bodruma so visoki valovali poplavili cesto in vozila.

Potres so čutili tudi v tretjem največjem turškem mestu Izmir, ki je severno od Bodruma, ter na grškem otoku Rodos.

Video: YouTube
Ne spreglejte