Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2017,
9.41

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

Adan Abobaker London novo življenje brezdomec

Torek, 31. 10. 2017, 9.41

6 let, 5 mesecev

Potem ko je rešil žensko, je brezdomec dobil novo službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

V Veliki Britaniji še vedno odmeva zgodba nekdanjega brezdomca, ki je tvegal svoje življenje, da je v Londonu iz reke Temze rešil žensko, ki je poskušala storiti samomor. Potem ko je bil brezdomec za svoje dejanje nagrajen z državnim odlikovanjem, je zdaj dobil službo, s katero je odprl novo poglavje svojega življenja. A kot pravi, se lahko zaradi svojega negotovega socialnega statusa že čez noč vrne nazaj na londonske ulice.

Adan Abobaker je za svoje junaško dejanje dobil visoko državno priznanje. | Foto: Getty Images Adan Abobaker je za svoje junaško dejanje dobil visoko državno priznanje. Foto: Getty Images

44-letnega Adana Abobakerja je britanska javnost spoznala novembra 2010, ko je v Londonu iz mrzle Temze reševal žensko, ki je poskušala storiti samomor. Pri tem je nekdanji brezdomec utrpel močno podhladitev in izgubil topla oblačila, za nameček pa so mu medtem ukradli njegovo skromno premoženje. 

Njegovega junaškega dejanja britanske oblasti niso spregledale. Zaradi njegovega poguma in nesebične pomoči so Abobakerja na Otoku nagradili z najvišjim državnim odlikovanjem za civiliste, zdaj pa je nekdanji brezdomec dobil tudi službo.

Zaradi nove službe prvič zagledal luč na koncu predora

Po poročanju Independenta so Abobakerja za polovični delovni čas zaposlili v eni od kavarn pri londonskem Borough Marketu. Nekdanji brezdomec, ki trenutno živi v hostlu, je novega izziva izjemno vesel.

Kot je povedal v intervjuju za Evening Standard, je zaradi nove zaposlitve prvič po dolgem času zagledal luč na koncu predora. "Zaradi službe se ne počutim, kot da se moram iz dneva v dan boriti za preživetje. Hkrati upam, da bo to na koncu vodilo v polno zaposlitev," je zadovoljen nekdanji brezdomec.

Do zaposlitve so mu pomagali sodelavci projekta Change Please (Prosim za spremembo), ki v britanski prestolnici upravljajo s petnajstimi kavarnami, v katerih delajo brezdomci.

Vrnitve na londonske ulice si ne želi

Ti so za svoje delo nagrajeni s plačilom, ki je sorazmerno s stroški, ki jih prinaša življenje v britanski prestolnici, hkrati pa jim sodelavci projekta pomagajo z različnimi terapijami in iskanjem nastanitve.

Čeprav je Abobaker vesel nove zaposlitve, hkrati priznava, da se zaradi negotovega socialnega položaja že čez noč lahko spet znajde na cesti: "Samo ena razsipno zapravljena plača me loči od tega, da bom ponovno na ulicah Londona."

Vrnitve na ulice si ne želi, saj je bil tam priča številnim zlorabam. Kot pripoveduje, so ljudje nanj poskušali tudi urinirati.

Glede na podatke, ki so jih pridobili v okviru projekta Change Please, v Veliki Britaniji na ulicah in pod milim nebom vsak dan živi približno 4.000 ljudi.

Ne spreglejte