SiolNET. Novice Svet
1,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potapljači pri Visu odkrili zanimivo najdbo

1,42

termometer

otok Vis |  | Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Srbski potapljači so v hrvaških vodah v bližini otoka Vis našli izgubljeno ladjo jugoslovanske vojne mornarice, je poročala srbska javna radiotelevizija RTS. Poleg ladje, ki se je ponesrečila leta 1976, je potapljaška ekipa iz Beograda odkrila več bombnikov iz obdobja druge svetovne vojne, ko je na otoku Vis delovalo letališče zavezniških sil.

Potapljači so ladjo našli na 125 metrih globine. Gre za nosilca tankov, ki se je zaradi slabega vremena potopil decembra 1976. Potop je preživelo vseh 25 članov posadke.

Ladja je prevažala strelivo, primer pa so takrat označili za vojaško skrivnost.

"Zaradi tehničnih težav sem moral precej hiteti. Skočil sem v vodo. Vidljivost na dnu je bila od sedem do deset metrov. Prišel sem do objekta, ki ni bil to, kar sem pričakoval. To sem videl takoj," je o odkritju za RTS povedal potapljač Mirko Bevenja.

Jugoslovanska vojna mornarica je bila del Jugoslovanske ljudske armade (JLA), njene naloge pa so bile obramba obal, morja, rek in jezer. Mornarica je imela okoli 30 nosilcev tankov, ki so lahko prevažali po tri tanke ali 200 vojakov. Uporabljali so jih za prevoz vojaštva in postavljanje min.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin