Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
10.44

Osveženo pred

36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

Natisni članek

laburistična stranka Velika Britanija pretep

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 10.44

36 minut

Poslanec s pestmi nad mimoidočega: "Boš še grozil?" #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,02

V Veliki Britaniji odmeva škandal, ki ga je povzročil videoposnetek poslanca laburistične (delavske) stranke Mika Amesburyja, kako sredi noči z udarcem na tla zbije moškega in ga nato pretepa še naprej. Amesburyja so po objavi videoposnetka začasno izključili iz stranke. Zakaj je fizično obračunal z mimoidočim, še ni jasno. 

Kot je razvidno z videoposnetka, ki je kot vihar zaokrožil po družbenih omrežjih, je 55-letni Mike Amesbury večkrat udaril moškega, ki je že ležal na tleh. Kasneje mu je po poročanju BBC, ki je pridobil tudi videoposnetek dogajanja takoj po enostranskem fizičnem obračunu, zabrusil: "Saj ne boš nikoli več grozil britanskemu poslancu, kajne?"

Nekateri britanski mediji so pridobili tudi videoposnetek varnostne kamere v kraju Frodsham v okrožju Cheshire, kjer se je zgodil incident. Videoposnetek prikazuje Amesburyja in neznanega moškega, ki sta zapletena v pogovor, nato pa britanski politik moškega brez opozorila udari v obraz in ga še naprej udarja tudi po tem, ko se moški znajde na tleh parkirišča pred gostinskim lokalom (vir).

Napad na sodnico
Novice Brutalen napad obtoženca na sodnico (Pozor: nazorno!) #video

Iz stranke so ga začasno izključili

Kaj natanko je Amesburyja, ki sicer velja za velikega zagovornika nenasilja in je v preteklosti kot poslanec večkrat pozival k strožjim kaznim za ulične nasilneže, privedlo do tega, da je z udarci napadel moškega na ulici, po poročanju britanskih medijev ni znano.

Iz laburistične stranke, katere član je Mike Amesbury in jo v britanskem parlamentu kot poslanec zastopa od leta 2017, so sporočili, da je bil 55-letnik začasno izključen iz stranke. Tako bo ostalo, dokler ne bodo razčiščene vse okoliščine dogodka in bo policija sporočila izsledke preiskave dogodka.

Začasna izključitev Amesburyja iz stranke sicer pomeni tudi, da bo izgubil položaj vodje laburistov v britanskem parlamentu. 

Heather Kovar
Novice Voditeljica sprožila salve smeha in zgražanja: Nisem bila pijana #video

Sam pravi, da se je počutil ogroženega

Mike Amesbury je na družbenem omrežju X sicer objavil skopo pojasnilo (vir), v katerem je zapisal, da je bil v petek zvečer udeležen v incidentu, do katerega je prišlo, ker se je po večeru, ki ga je preživel s prijatelji, na ulici počutil ogroženega. Dodal je, da je dogodek sam prijavil policiji in da bo tudi aktivno sodeloval v preiskavi.

Nekateri politični nasprotniki Amesburyja, predvsem britanski konservativci, so dogodek sicer že izkoristili za opozarjanje, da to ni edino sramotno dejanje, ki bo zaznamovalo njegovo kariero. Amesbury je bil namreč podobno izpostavljen že leta 2019, ko je del britanske javnosti vzrojil zaradi njegove antisemitske objave na družbenem omrežju Facebook iz leta 2013 (vir) s karikaturo Juda in pripisom z insinuacijo, da Judje obvladujejo vse pomembne svetovne institucije, prek katerih so zasužnjili človeštvo. 

Ne spreglejte