Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Portugalska

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 8.35

8 let

Portugalski premier napoveduje reze v zdravstvu in sociali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Da bi lahko sledili načrtu trojke, je portugalski premier Pedro Passos Coelho napovedal zmanjšanje porabe na področjih zdravstva, izobraževanja in socialne varnosti.

Portugalski premier se sooča z vedno večjimi pritiski in pozivi k odstopu, potem ko je portugalsko ustavno sodišče zavrnilo štiri od devetih varčevalnih ukrepov (gre za ukrepe, kot so odprava 14. plače za javne uslužbence ter znižanje nadomestil za brezposelnost in bolniških nadomestil), s katerimi je Coelhova vlada želela privarčevati okoli pet milijard evrov. Z odločbo ustavnega sodišča se je predviden prihranek znižal za okoli milijardo evrov, zaradi česar je Coelho v nedeljskem nastopu na portugalski televiziji napovedal nove reze v zdravstvu, izobraževanju in sociali. Portugalska mora namreč slediti načrtom evropske trojke, ki ji je leta 2011 zagotovila 78 milijard evrov finančne pomoči, in do leta 2015 svoj proračunski primanjkljaj zmanjšati na 5,5 odstotka. Čeprav so Portugalski marca rok za doseg ciljev podaljšali do leta 2015, bo te po odločitvi sodišča težje doseči, saj nekateri predvidevajo, da odločitev sodišča pomeni dvig primanjkljaja na 6,4 odstotka BDP-ja.

Portugalska je sicer po finančni pomoči ponovno zdrsnila v krizo in se trenutno spopada s 17-odstotno brezposelnostjo, gospodarstvo pa naj bi se v tej državi letos skrčilo še za dodatna dva odstotka.

Pedro Passos Coelho je v nedeljskem televizijskem nagovoru povedal, da se je Portugalska s tem oddaljila tudi od načrta, da si do septembra pridobi dostop do mednarodnega trga obveznic, zato vladi ne preostane drugega, kot da poseže v socialno državo, zmanjša proračune podjetij v državni lasti in poviša davke, kljub rekordnemu zvišanju davkov januarja.

Coelho bo moral s svojimi ukrepi prepričati mednarodne voditelje, da bo Portugalski vseeno uspelo doseči proračunske cilje, s posegi v socialno državo pa se bo na Coelha verjetno povečal tudi pritisk opozicije, ki premierja, čeprav je prestal glasovanje o nezaupnici, poziva k odstopu in navija za predčasne volitve. Opozicija namreč meni, da je Coelho nameraval poseči v javno porabo že pred odločitvijo sodišča in da mora vlada, ki ji je ustavno sodišče zavrnilo že dva proračuna, zaradi pomanjkanja kredibilnosti odstopiti.

Na stanje na Portugalskem se je v nedeljo odzvala tudi Evropska komisija, ki je v izjavi za javnost zapisala, da se mora država držati varčevalnih ukrepov, da bi se lahko rešila krize. V nasprotnem primeru bodo izničeni vsi dozdajšnji ukrepi in doseženi cilji, tudi vedno večje zaupanje investitorjev.

Portugalska si bo v svojem tretjem letu recesije sicer težko privoščila dodatna pogajanja, sploh zdaj, ko je bil rok za doseg ciljev že podaljšan za dve leti in ko je v luči ostrih finančnih ukrepov na Cipru.

Ne spreglejte