Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2012,
8.56

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Portugalska

Natisni članek

Torek, 16. 10. 2012, 8.56

8 let, 3 mesece

Portugalska vlada napovedala izredno ostre varčevalne ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Portugalska vlada je razkrila podrobnosti predloga proračuna za leto 2013, ki predvideva ene najostrejših varčevalnih ukrepov v zgodovini države.

Finančni minister Vitor Gaspar je potrdil, da se bo za prejemnike povprečnih dohodkov davčna stopnja zvišala z 9,8 odstotka na 13,2 odstotka. Gaspar zatrjuje, da je takšen proračun edini način, s katerim bodo dosegli določila 78 milijard evrov vredne pomoči, ki jo je država prejela lani. "Nimamo nikakršnega manevrskega prostora. Če bi zaprosili za več časa, nas bi to privedlo v diktaturo dolga in v propad," je še povedal finančni minister.

Odpuščenih bo 12 tisoč javnih uslužbencev Istočasno je napovedal silovite reze v javni sektor, s katerimi nameravajo v naslednjem letu privarčevati 2,7 milijarde evrov. Portugalska bo to poskušala doseči s tem, da bo odpustila dva odstotka izmed 600 tisoč portugalskih javnih uslužbencev, torej 12 tisoč ljudi. Zaradi tovrstnih napovedi se je v ponedeljek pred parlamentom zbralo okrog dva tisoč protestnikov, ki so pozivali k odstopu vlade in vzklikali, da združeno ljudstvo nikoli ne bo poraženo.

Brezposelnost bo naslednje leto še višja Po prepričanju Gaspara bo predlagani proračun državi omogočil, da svoj proračunski deficit zmanjša na 4,5 odstotka v letu 2013, končni cilj je, da ga spravi pod mejo treh odstotkov, ki jih zapoveduje Evropska unija. Portugalska sicer preživlja najhujšo recesijo od sedemdesetih let – 15-odstotna brezposelnost naj bi se naslednje leto povzpela na 16,4 odstotka. Vodja opozicijske stranke socialistov, Antonio Jose Seguro, je predlog proračuna opisal kot fiskalno atomsko bombo. Največji portugalski sindikat, CGTP, ga je označil kot napad na dostojanstvo ljudi, dnevnik Diario Economico pa ga je razglasil za žalitev portugalskega ljudstva.

14. novembra napovedana splošna stavka Tako kot v Španiji in Grčiji so se v zadnjih tednih in mesecih tudi na Portugalskem odvijali številni protesti proti varčevalnim ukrepom, ki jih uvaja vlada, da bi zadostila pogojem pomoči, ki jo je Portugalska prejela lani. Za 14. november je načrtovana tudi splošna stavka.

Ne spreglejte