Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
20.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Zoran Janković Svet Evrope korupcija

Sreda, 26. 6. 2013, 20.50

6 let, 6 mesecev

Poročilo Svetu Evrope o korupciji omenja tudi Janšo in Jankovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V poročilu o korupciji kot grožnji vladavini prava, o katerem so razpravljali na zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, sta izpostavljena tudi nekdanji premier Janez Janša in Zoran Janković.

Poročilo, ki ga je predstavila Mailis Reps iz Estonije, izpostavlja, da je korupcija v državah članicah Sveta Evrope velik problem in da predstavlja resno grožnjo pravni državi. Izpostavljenih je predvsem pet držav, ki so med 174 državami, v katerih so merili indeks percepcije korupcije (CPI), uvrstile pod stoto mesto - Armenija, Albanija, Rusija, Azerbajdžan in Ukrajina.

Janša in Janković med bolj izpostavljenimi primeri Med bolj izpostavljenimi novejšimi primeri korupcije, v katere so bili vpleteni najvišji nosilci oblasti, pa sta omenjena tudi Janša in Janković, ki "ju je državna komisija za preprečevanje korupcije kritizirala, ker nista uspela pojasniti znatnega premoženja". "Od objave teh poročil je prišlo do pritiska na premiera, da je odstopil," piše v poročilu, objavljenem na spletni strani SE.

Janševa vlada pomenila grožnjo obstoju utečenih povezav in dolgoletnih elit? Na to točko se je odzvala vodja delegacije slovenskega parlamenta na Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Romana Tomc iz SDS in, kot so sporočili iz delegacije, "opozorila na nekaj okoliščin, zaradi katerih lahko poročilo komisije vidimo v povsem drugačni luči".

Menila je, da bi vlada Janeza Janše z realizacijo predvidene sanacije bančnega sistema in prodaje državnega premoženja pomenila "grožnjo obstoju utečenih povezav in dolgoletnih elit", a je morala zaradi poročila komisije za preprečevanje korupcije pasti.

Tomčeva je še poudarila, da je treba "v preprečevanje korupcije vseh vrst vložiti vse napore in jo z ustreznimi zakonodajnimi okviri in nadzorom zmanjšati na najnižjo možno raven". "Vendar je zaradi izjemnih posledic, ki jih imajo odločitve organov, ki delujejo na tem področju, nujno odstraniti vse dvome o njihovi nepristranskosti in politični neodvisnosti," je izpostavila.

Dodala je še, "da v nobenem primeru orodja, ki se uporabljajo za preprečevanje korupcije, ne smejo biti zlorabljena za odstranitev političnih nasprotnikov", so še sporočili iz službe za odnose z javnostmi DZ.

Na tapeti tudi francoska politika Poročilo sicer ob Janši in Jankoviću izpostavlja tudi zdaj že nekdanjega francoskega finančnega ministra Jeroma Cahuzaca, ki je lagal glede premoženja na računih v tujini, ter blagajnika prej vladajoče francoske stranke Erica Woertha, ki naj bi s pomočjo nezakonito pridobljenih sredstev pomagal pri financiranju kampanje Nicolasa Sarkozyja. Omenja pa tudi "Slovenca, ki je bil prisiljen odstopiti s sedeža v Evropskem parlamentu".

"Stanje v Sloveniji še posebej zaskrbljujče glede premoženja poslancev" Poročilo sicer izpostavlja, da je stanje v Sloveniji in tudi Franciji še posebej zaskrbljujoče, ko gre za poročanje poslancev o svojem premoženju. Ker ne v Sloveniji ne v Franciji ta poročila niso podvržena presoji javnosti, izgubijo svojo vrednost, ki bi ga kot mehanizem odgovornosti pred javnosti lahko imela, piše v poročilu.

Slovenija je glede na omenjeni indeks CPI za leto 2012 na 19. mestu med članicami Sveta Evrope oz. na 37. mestu med 174 merjenimi državami v svetu. Na prvih mestih pa so Danska, Finska in Švedska.

Poročilo je objavljeno na spletni strani Sveta Evrope.

Ne spreglejte