SiolNET. Novice Svet
5,50

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Popisati namerava vse Rome v državi in izgnati tiste, ki nimajo državljanstva

5,50

termometer

Matteo Salvini
Foto: Reuters

Italijanski notranji minister in vodja desne stranke Liga Matteo Salvini je v ponedeljek sporočil, da namerava popisati Rome, ki živijo v Italiji, ter izgnati tiste, ki nimajo italijanskega državljanstva.

Kot je Salvini povedal za regionalno televizijo v Lombardiji, bo popis oblastem omogočil pregled nad tem, kdo so Romi v Italiji, kako živijo in koliko jih je. Na podlagi teh podatkov bodo proučili možnosti za izgon Romov, ki niso italijanski državljani in nimajo urejenih dokumentov za bivanje.

"Italijanskih Romov žal ne bomo mogli izgnati," je pristavil Salvini.

"Izjave spominjajo na etnično čiščenje"

Izjave notranjega ministra so sprožile burno kritiko demokratske stranke, češ da njegove ideje spominjajo na etnično čiščenje. "Salvini nadaljuje volilno kampanjo s še hujšimi izjavami," je dejala demokratska senatorka Simona Malpezzi.

Salvini je v odzivu na te kritike v sporočilu za javnost pojasnil, da vlada ne namerava oblikovati arhivov Romov ali jemati prstnih odtisov, temveč le zaščititi romske otroke, ki jim starši ne dovolijo obiskovati lokalnih šol. Želi tudi preveriti, kako se porabljajo evropska sredstva za pomoč marginaliziranim skupnostim.

Italijansko združenje Romov pa je spomnilo, da je bil v Italiji že lani popis prebivalstva, ter pozvalo k čimprejšnjemu srečanju s Salvinijem.

Nalepke Madžarska migranti Novice Na Madžarskem na stavbe nevladnikov lepijo nalepke, tudi na stavbo z Davidovo zvezdo

Komentarji

15

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • fizik10 / 19.06.2018. ob 11:51 +14 - 2

  Pravilno!! Naj se ve, kdo živi v državi. Naj veljajo enaka merila za vse. Če to velja za nas navadne smrtnike, naj velja tudi za Rome...pa da ne bo kdo mislil, da sem nacionalist ali rasist.

  +14 - 2
 • čriček / 19.06.2018. ob 11:45 +5 - 2

  Nekateri narodi, skupine ljudi itd. se razmnožujejo nekontrolirano, četudi nimajo osnovnih pogojev za preživetje. Kdo je tukaj kriv, njihove vlade, cerkve, plemenski poglavarji, revščina in zaostalost? Na koncu smo krivi mi, ki nočemo sprejeti njihovih viškov medse in pokrivati njihove slabe demografske politike. Po mojem bi morali na globalnem nivoju odpreti to resno vprašanje, preden bodo to uredili skrajni desničarji. Kako pa to oni rešujejo tovrstne zadeve, pa vemo.

  +5 - 2
 • paleoknives / 19.06.2018. ob 12:34 +4 - 1

  In kam jih bo izgnal? Se mi zdi, da smo podobna stališča slišali že enkrat pred 80 leti in vemo, kam je vse skupaj pripeljalo. Začne se z romi, potem z obarvanimi, kasneje s tistimi, ki imajo eno nogo daljšo, ne gledajo pravilno, ne hodijo v pravo cerkev, nimajo pravega imena...

  +4 - 1
delitve: 224
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin