SiolNET. Novice Svet
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Džemaludin Latić, avtor knjige Srebreniški inferno

"Ponovno se je potrdilo, da je Republika Srbska genocidna tvorba"

1,35

termometer

ratko mladić, haag, sodba
Foto: Reuters

Razmeroma sem zadovoljen s sodbo, menim, da tudi večina državljanov Bosne in Hercegovine, je za Siol.net povedal publicist in znanstvenik Džemaludin Latić, avtor knjige Srebreniški inferno.

Haaško sodišče je razsodilo, da je nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić kriv po desetih od 11 točk obtožnice, in ga obsodilo na dosmrtni zapor.

"Sodba je ponovno potrdila, da so voditelji, vojska in policija Republike Srbske leta 1995 nad bošnjaškim narodom v Srebrenici izvedli genocid, a tudi zločin proti človečnosti v več občinah Bosne in Hercegovine med letoma 1992 in 1995. Iz tega sledi, da je Republika Srbska genocidna tvorba, ki je nastala na genocidu in najtežjih vojnih zločinih."

Drugostopenjsko sodišče bo morda prepoznalo še tiste zločinske namere, ki jih prvostopenjsko ni.

"En član je izločil svoje mnenje"

Latić iz sodbe razume, da so Srbi v Bosanski krajini izvajali genocidna dejanja, a da sodišče ob tem ni prepoznalo naklepa Ratka Mladića in preostalih udeležencev tega organiziranega zločina. "En član je izločil svoje mnenje, a mogoče je, da bo drugostopenjsko sodišče sprejelo tudi ta naklep voditeljev Republike Srbske, zlasti v zvezi s Tomašico. Tam so naknadno odkrili in v to sojenje vključili največjo množično grobnico na evropskih tleh po drugi svetovni vojni, kjer je več kot 400 žrtev."

Zadovoljen s stališčem zahodnih sil in mednarodne skupnosti

Latić je zadovoljen zlasti zaradi stališča zahodnih sil in mednarodne skupnosti: "Storilce zločinov nad enim muslimanskim ljudstvom zdaj kaznujejo na mednarodnem sodišču, kar se dogaja po organiziranih zločinskih dejanjih, ki sta jih velikosrbsko in velikohrvaško gibanje sprožili proti temu narodu pred letom 1992. Naši zgodovinarji štejejo kar deset takih projektov!"

Latić v tem vidi predvsem usmerjenost v prihodnost: "S tem se nam, evropskim muslimanom, pošilja sporočilo, da je Evropa tudi naš prostor, naša celina, kjer nam ni treba le preživeti, temveč se lahko uveljavimo kot starodavni evropski narod v družini evropskih narodov, katerih prihodnost je skupna.


V Haagu tudi moški s fotografije, ki je postala simbol

Hasan Hasanović: Življenje, v katerem si nisi želel, da pride naslednji dan 

Mladiću zaradi genocida dosmrtni zapor #video #foto


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin