Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 7. 2015,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija grexit anketa

Nedelja, 19. 7. 2015, 12.36

8 let

Polovica Nemcev podpira grexit in Merklovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dogovor z Grčijo o pomoči je dosežen, podprl ga je tudi bundestag, a nemški finančni minister vztraja, da bi bil tako imenovani grexit boljša rešitev. Z njim se strinja skoraj polovica Nemcev.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je pred dnevi ponovil svoje mnenje, da bi bil (začasni) izhod Grčije iz območja evra boljša rešitev od dogovora o tretjem paketu pomoči tej egejski državi, ki naj bi v prihodnjih treh letih v zameno za reforme prejela do 86 milijard evrov. Schäuble je dodal, da se z nemško kanclerko Angelo Merkel o tem ne strinjata.

Merklova noče več razpravljati o možnosti grexita Merklova je danes dala vedeti, da ne želi nadaljnje debate o možnosti odhoda Grčije iz območja evra, grexitu. Možnost grexita je bila na mizi, a odločili smo se za drugo in zdaj šteje ta dogovor, je dejala v pogovoru za televizijo ARD.

Merklova je v pogovoru za ARD odgovarjala tudi na vprašanje o možnosti odpisa dela grškega dolga. Kot je spomnila, klasični odpis v denarni uniji ne pride v poštev, so pa Grčiji že v minulih letih omogočili druge oblike olajšanja dolga. Omenila je prostovoljni odpis dolga pri zasebnih posojilodajalcih, podaljšanje ročnosti vrednostnih papirjev in nižje obrestne mere.

"Lahko razpravljamo o možnostih v tej smeri," je dejala kanclerka. Kot je dodala, pa se bo o tem mogoče dogovarjati šele potem, ko bo dosežen dogovor o začetnih pogojih novega programa pomoči za Grčijo, ki naj bi bil vreden okoli 86 milijard evrov.

Zaradi ministra napeto tudi v koaliciji Nemški finančni minister Schäuble je z vztrajanjem glede grexita razjezil tudi koalicijskega partnerja v vladi Merklove, gospodarskega ministra Sigmarja Gabriela. "Nadaljevanje razprave o morebitnem grexitu je napačno," je dejal v pogovoru za televizijo ZDF. "Odhod Grčije bi Nemčijo veliko več stal, še hujše pa je, da bi potem morali v Grčiji gledati prizore, ki jih nihče v Evropi ne bi želel," je dejal Gabriel. "Predstavljati to kot nemški predlog po mojem mnenju ni bilo pametno," je dejal Gabriel in zanikal nekatera poročila, da se je strinjal s predlogom. Kot je zatrdil, je za njegove podrobnosti izvedel šele potem, ko se je o njih začelo govoriti v Bruslju.

Skoraj polovica Nemcev se s Schäublom strinja Se pa s Schäublom strinja skoraj polovica Nemcev, kot je pokazala anketa podjetja YouGov, ki jo povzema nemški časopis Welt am Sonntag. Skoraj polovica, natančneje 48 odstotkov, anketiranih 1.380 Nemcev bi raje videlo izhod Grčije iz evroobmočja kot dogovor z upniki. Samo tretjina jih odločno podpira obstanek Grčije v evroobmočju.

Da je dogovor z Grčijo o pomoči slab, meni kar 56 odstotkov vprašanih, 23 odstotkov pa jih je prepričanih, da je zelo slab. Precej bolj kot z dogovorom pa so Nemci zadovoljni s Schäublom in Merklovo, ki sta v Grčiji in tudi drugod skoraj tako ali pa še bolj nepriljubljena kot sam dogovor. Ravnanje Merklove je kot pozitivno ocenilo 46 odstotkov, kot negativno pa 38 odstotkov anketirancev.

Ne spreglejte