Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
16.03

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Poljska sodstvo

Sreda, 10. 10. 2018, 16.03

5 let, 6 mesecev

Poljski predsednik imenoval 27 novih vrhovnih sodnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Andrzej Duda | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes imenoval 27 novih sodnikov vrhovnega sodišča. Novi sodniki so bili imenovani skladno s spornim zakonom o reformi vrhovnega sodišča, zaradi katerega je Evropska komisija začela postopek proti Poljski pred Sodiščem EU.

Kot je na novinarski konferenci dejal predstavnik urada poljskega predsednika Pawel Mucha, gre za naslednjo fazo reforme poljskega pravosodja in ponovne vzpostavitve zaupanja vanj.

Duda je sodnike imenoval, čeprav je vrhovno upravno sodišče odločilo, da se postopek imenovanja ustavi do odločitve o pritožbah kandidatov, ki niso dobili soglasja vrhovnega sodnega sveta.

Duda ni čakal na odločitev Sodišča EU

Predsednik sodniške organizacije Iustitia Krystian Markiewicz je bil kritičen do imenovanja novih sodnikov in je dejal, da predsednik države ne spoštuje delitve oblasti.

Mucha je pojasnil, da predsednik ni udeležen v postopku pred vrhovnim upravnim sodiščem in je torej lahko uporabil svojo ustavno pristojnost imenovanja vrhovnih sodnikov, pri čemer je "zasledoval javni interes". Duda je imenoval 19 sodnikov v senat za izredni nadzor in javne zadeve, sedem v civilni senat in enega v kazenski senat.

EU evropska zastava
Novice Bruselj začel postopek proti Poljski na Sodišču EU

Poljski predsednik prav tako ni čakal na odločitev Sodišča EU, od katerega je Evropska komisija zahtevala, naj izda začasno odredbo, s katero bi se položaj poljskega vrhovnega sodišča vrnil na stanje pred sprejetjem sporne reforme. Sodišču je tudi predlagala obravnavanje po hitrem postopku, da bi bila končna sodba izdana čim prej.

Andrzej Duda
Novice Poljski predsednik kljub grožnjam EU imenoval nove sodnike

Evropska komisija ocenjuje, da reforma krši načelo neodvisnosti sodstva. Sporna sta predvsem znižanje upokojitvene starosti sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let in s tem predčasna upokojitev tretjine vseh vrhovnih sodnikov.

letalska nesreča
Novice Poljska z ekshumacijo žrtev nesreče pri Smolensku kršila pravice svojcev

Uradna Varšava očitke Bruslja zavrača in vztraja, da je organizacija pravosodja v izključni pristojnosti držav članic in da določitev starosti za upokojitev sodnikov ni v nasprotju z nobenim evropskim zakonom.

Ne spreglejte