SiolNET. Novice Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljska z ekshumacijo žrtev nesreče pri Smolensku kršila pravice svojcev

0,08

termometer

letalska nesreča
Foto: Thinkstock

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da je Poljska z izkopom posmrtnih ostankov žrtev letalske nesreče pri Smolensku leta 2010 kršila pravice svojcev do zasebnosti. Zaradi kršenja pravice mora Poljska vdovama žrtev, ki sta se pritožili na sodišče v Strasbourgu, plačati po 16 tisoč evrov odškodnine.

Poljska je leta 2016 v okviru nove preiskave letalske nesreče pri ruskem mestu Smolensk, v kateri je umrl tudi tedanji predsednik Lech Kaczynski, začela izkop posmrtnih ostankov žrtev.

Vdovi žrtev nasprotovali izkopu posmrtnih ostankov

Vdovi dveh žrtev, Ewa Maria Solska in Malgorzata Ewa Rybicka, sta nasprotovali izkopu posmrtnih ostankov soprogov, in ko ju oblasti niso uslišale, sta se pritožili na ESČP. Kot sta pojasnili sodišču, so posmrtne ostanke izkopali brez njunega privoljenja, prav tako pa nista imeli možnosti pritožbe, so sporočili iz Strasbourga.

Sodišče je odločilo, da je država kršila njuno pravico do spoštovanja zasebnosti in družinskega življenja. V pojasnilu so zapisali, da poljska zakonodaja ne omogoča, da bi se ženski pritožili na odločitev glede izkopa. Neuspešno sta tako med drugim poslali več pritožb tožilstvu in skušali dobiti pravico pred sodiščem.

Novice Na Poljskem prve obtožnice zaradi nesreče pri Smolensku

Sodišče v Strasbourgu odredilo, da jima mora poljska vlada plačati po 16 tisoč evrov odškodnine

V strmoglavljenju letala tupoljev tu-154 aprila 2010 v bližini Smolenska je umrlo vseh 96 ljudi na krovu, med njimi tedanji predsednik države Kaczynski ter vodilni predstavniki poljske politike in vojske, ki so bili na poti na spominsko slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu.

V preiskavi, ki je sledila, so tako poljski kot ruski preiskovalci ugotovili, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in neustrezne kontrole zračnega prometa.

Poljske oblasti so nato leta 2016 sprožile novo preiskavo strmoglavljenja, ker da so bila ključna dejstva v prejšnji preiskavi "skrita". Med drugim so se istega leta odločili izkopati posmrtne ostanke žrtev.

Viktor Orban Novice Poljska in Češka proti uvedbi sankcij zoper Madžarsko

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin