Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
17.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 17.18

7 let, 12 mesecev

Na Poljskem prve obtožnice zaradi nesreče pri Smolensku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poljsko vojaško tožilstvo je obtožilo dva visoka častnika zaradi malomarnosti pri opravljanju službenih dolžnosti v povezavi z organizacijo poleta predsednika države aprila lani v Rusijo.

Polet se je sprevrgel v tragedijo. V letalski nesreči je umrl predsednik Lech Kaczynski in še 94 visokih predstavnikov poljske politike in družbe.

Grozi jima do tri leta zapora

Kot je v Varšavi pojasnil tiskovni predstavnik vojaškega tožilstva, stotnik Marcin Maksjan, obtožena častnika nista ustrezno pripravila poleta in posadke na polet v Rusijo.

Maksjan imen častnikov ni razkril, povedal je le, da jima v primeru obsodbe grozi do tri leta zapora. Častnika sta prva človeka, ki sta obtožena v povezavi z nesrečo pri ruskem Smolensku.

Častnika sta pripadala posebni enoti zračnih sil, pristojni za prevoze politikov in uglednih osebnosti. Enoto so v začetku meseca razpustili, potem ko je poročilo poljske vladne komisije ugotovilo, da je vzrok za nesrečo mogoče delno pripisati tudi slabi usposobljenosti pilotov.

"Posadka ni bila ustrezno pripravljena"

Zaradi ugotovitev iz poročila je poljski premier Donald Tusk v začetku avgusta odstavil 13 visokih častnikov poljske vojske.

Komisija je v preiskavi, ki je trajala 14 mesecev, med drugim ugotovila, da posadka ni bila ustrezno pripravljena na kompleksne razmere, v katerih se je znašla. Poročilo je bilo kritično tudi do slabe priprave in poteka celotnega leta. Kapitan letala, kopilot in navigator so bili izurjeni slabo, v naglici in v nasprotju z obstoječimi pravili usposabljanja.

Spomnimo: Poljsko predsedniško letalo tupoljev 154 je strmoglavilo 10. aprila 2010 med pristajanjem v gosti megli pri Smolensku v Rusiji. V nesreči je poleg Kaczynskega umrlo še 94 ljudi, večinoma vidnih predstavnikov poljske politike, vojske, cerkve in civilne družbe.

Ne spreglejte