Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2011,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dmitrij Medvedjev

Ponedeljek, 11. 4. 2011, 18.28

8 let

Poljski in ruski predsednik z dogovorom glede plošče v Smolensku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poljski in ruski predsednik, Bronislaw Komorowski in Dmitrij Medvedjev, sta po srečanju v Smolensku na zahodu Rusije napovedala oblikovanje posebne skupine.

Skupina bo uskladila besedilo, zapisano na sporni spominski plošči na prizorišču lanske tragične letalske nesreče, v kateri je med drugim umrl tedanji poljski predsednik Lech Kaczynski. "Danes želim sporočiti, da sva se dogovorila za vzpostavitev posebne mednarodne skupine, ki bo oblikovala ta spomenik," je po srečanju s Komorowskim sporočil Medvedjev. Poljski predsednik pa je dodal, da bo besedilo na plošči usklajeno in torej sprejemljivo za obe strani ter bo v poljskem in v ruskem jeziku. Predsednika sta obiskala Katinski gozd in okolico Smolenska Medvedjev in Komorowski sta sicer po pogovorih skupaj obiskala Katinski gozd in okolico Smolenska - prvega kot prizorišče poboja več tisoč poljskih častnikov s strani Rdeče armade, drugega pa kot prizorišče tragične letalske nesreče, v kateri je 10. aprila lani umrl poljski predsedniški par ter številni drugi člani poljske politične, cerkvene in vojaške elite.

Uradna Moskva je dolga leta vztrajno zanikala vsako odgovornost za množične poboje v Katinskem gozdu in krivdo pripisovala nacistični Nemčiji. Ruski parlament je krivdo za pokol šele novembra lani formalno pripisal tedanjemu sovjetskemu diktatorju Stalinu. "Odgovornost za ta zločin nosi sovjetsko vodstvo tedanjega časa," je izjavil Medvedjev ter dodal, da so vsi poskusi, da se tedanje dogodke predstavi drugače, "neutemeljeni" - tako z vidika zgodovinskih dokumentov kot tudi moralnih pomislekov. Kot je dodal, ostaja stališče Rusije glede tega "nespremenjeno".

Sporna spominska plošča Ob prvi obletnici tragedije pri Smolensku se je sicer med Poljsko in Rusijo vnel nov spor zaradi spominske plošče, ki jo je na prizorišču lanske nesreče postavila Poljska, Rusija pa jo je nato zamenjala. Na prvi plošči je pisalo, da se je nesreča zgodila med potjo na slovesnost ob 70. obletnici pokola prek 20.000 poljskih častnikov v Katinskem gozdu, ki ga je izvedla sovjetska tajna policija. Pokol častnikov je bil poleg tega označen kot "genocid".

Ruske oblasti so tik pred obletnico ploščo odstranile, češ da ni bila postavljena v skladu s pravili, saj je bila le v poljščini in ne tudi v ruščini. Postavile so novo ploščo, ki je v ruščini in poljščini, pokola v Katinskem gozdu pa ne omenja. Na Poljskem so zaradi tega ostro protestirali, tamkajšnji mediji pa so celo ugibali, da Komorowski na novo ploščo protestno ne bo položil venca.

A kljub vsemu sta predsednika v skladu z načrti skupaj odšla najprej v Smolensk in nato še v Katinski gozd ter s polaganjem vencev izkazala spoštovanje tam umrlim. Predsednika sta v Smolensku vence položila sredi gozda na mesto, kamor je dejansko strmoglavilo predsedniško letalo, in se tako izognila spominski plošči.

Odnosi med Poljsko in Rusijo so se sicer v minulih mesecih poslabšali tudi zaradi poročila, ki ga je po preiskavi nesreče januarja objavila ruska stran. Ta je ruske kontrolorje letenja, ki so bili na dan nesreče na letališču v Smolensku, oprala vsake krivde in odgovornost za strmoglavljenje pripisala tedanjemu poveljniku poljskega letalstva Andrzeju Blasiku. Ta je namreč med poletom zahteval, da pilot kljub gosti megli in opozorilom kontrolorjev pristane v Smolensku.

Poljska Rusiji očita, da bi morala prevzeti vsaj del odgovornosti za nesrečo Medvedjev je dal na novinarski konferenci vedeti, da je to poročilo končno in da Rusija stoji za njim. Poljska stran, tudi uradna Varšava, pa po drugi strani Moskvi očita, da bi morala prevzeti vsaj del odgovornosti za nesrečo in poročilo označuje kot nepopolno.

Ne spreglejte