SiolNET. Novice Svet
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljska vztraja pri reformi vrhovnega sodišča kljub opominu Evropske komisije

0,17

termometer

andrzej duda
Foto: Reuters

Poljska vlada vztraja pri sporni reformi poljskega vrhovnega sodišče, po kateri bo začela veljati nova upokojitvena starost za vrhovne sodnike. Med drugim so za predsednico sodišča Malgorzato Gersdorf, ki bo morala v sredo po novih pravilih v pokoj, že našli začasno menjavo.

Kljub temu, da je Evropska komisija v torek zaradi sporne reforme sprožila pravni postopek proti Poljski, Varšava vztraja pri njej. Predstavnik urada poljskega predsednika Andrzeja Dude Pawel Mucha je danes poudaril, da bodo šli v sredo v pokoj vsi sodniki, ki so starejši od 65 let in pri predsedniku Andrzeju Dudi niso zaprosili za podaljšanje mandata, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Duda se je danes sicer sestal z Malgorzato Gersdorfovo in jo o tem tudi obvestil.

Mateus Morawitzcki in Jean-Claude Juncker Novice Bruselj zaradi reforme vrhovnega sodišča sprožil nov postopek proti Poljski

Gersdorfova: "Reforma ni v skladu z zakonodajo."

V reformi so upokojitveno starost za vrhovne sodnike znižali s 70 na 65 let. Zakon sicer določa tudi, da lahko sodniki izrazijo željo, da jim predsednik Andrzej Duda podaljša mandat za tri leta z možnostjo enkratne obnovitve. Za takšno odločitev predsednika niso opredeljena nobena merila in v zvezi z njo ni možna sodna presoja. Podaljšanje je glede na podatke sodišča zahtevalo 16 od 27 sodnikov, 11 drugih pa ne, ti bodo od srede dalje upokojeni.

Med njimi zahteve ni posredovala Gersdorfova, ki vztraja, da je njen mandat zapisan v ustavi in da reforma ni v skladu z zakonodajo. Pri uradu predsednika so jo kritizirali, da bi lahko bodisi prosila za podaljšanje ali pa se pritožila na ustavnem sodišču. Zato bo od srede njen položaj na vrhovnem sodišču začasno prevzel Jozef Iwulski, je danes dejal Mucha. Gersdorfova naj bi se po navedbah Muche strinjala z njegovim imenovanjem.

Poljska zastava Novice Protikorupcijski organ Sveta Evrope posvaril Poljsko glede reforme pravosodja

Podoben postopek proti Poljski so že sprožili

Evropska komisija je v ponedeljek s prvim oziroma uradnim opominom sprožila postopek za ugotavljanje kršitev evropske zakonodaje, Varšava pa ima en mesec časa za odgovor. Sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje. Če ni ustreznega odziva, je naslednji korak Sodišče EU. Ob tem so na komisiji poudarili, da si prizadevajo za nadaljevanje dialoga o vladavini prava z Varšavo.

Podoben postopek proti Poljski so že pred časom sprožili tudi zaradi zakona o splošnih sodiščih. Ta primer so že predložili Sodišču EU. Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani zaradi spornih reform pravosodja predlagala tudi uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin