SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljska odpravila prisilno upokojitev vrhovnih sodnikov

0,08

termometer

Poljsko vrhovno sodišče
Stavba poljskega vrhovnega sodišča v Varšavi. Foto: STA

Poljska je po odločitvi Sodišča EU odpravila prisilno upokojitev vrhovnih sodnikov. Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je namreč danes v parlamentu vložila osnutek zakona, ki spreminja pravni status prisilno upokojenih sodnikov in jim omogoča delo. Te sodnike so sicer že oktobra, takoj po odločitvi sodišča EU, poklicali nazaj v službo.

Sodišče EU v Luksemburgu je 19. oktobra izdalo začasno odredbo, ki je zahtevala takojšnjo ustavitev prisilnega upokojevanja sodnikov vrhovnega sodišča in njihovo vrnitev na delo. Postopek proti Poljski je pred omenjenim sodiščem septembra sprožila Evropska komisija, in sicer zaradi spornega zakona, ki znižuje upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let.

migranti Novice Poljska ne bo pristopila k dogovoru ZN o migracijah

Poljska vlada prisilno upokojila več kot tretjino vseh sodnikov na vrhovnem sodišču

Z omenjenim zakonom, ki je bil sprejet letos aprila, je Poljska po prepričanju Bruslja kršila temeljne demokratične vrednote, še posebej načelo neodvisnosti sodstva. Vlada v Varšavi je s spornim zakonom v pokoj prisilno poslala več kot tretjino vseh sodnikov vrhovnega sodišča, med njimi tudi predsednico vrhovnega sodišča Malgorzato Gersdorf.

Z zakonom, ki ga je PiS danes vložil v parlament, Poljska po prepričanju tamkajšnje vlade sledi odločitvi sodišča v Luksemburgu. Poslanci spodnjega doma parlamenta so zakon, ki omogoča prisilno odstavljenim sodnikom vrnitev na delo, danes že sprejeli po nujnem postopku. V 460-članskem parlamentu, v katerem ima večino PiS, je bil zakon sprejet z 215 glasovi za, 161 proti in 24 vzdržanimi.

kladivca Novice Sodišče EU: Poljska mora začasno zaustaviti prisilno upokojitev sodnikov

S hitrim sprejemom zakona se želijo izogniti denarni kazni

Poljski mediji poročajo, da je bil neobičajno hiter sprejem zakona rezultat dogovora vlade s Sodiščem EU, da bi se Poljska izognila plačilu denarne kazni. Sodišče v Luksemburgu, ki mora končno odločitev glede primera šele sprejeti, bi namreč Poljski zaradi kršitve prava EU lahko naložilo tudi denarno kazen.

Novi zakon bo začel veljati, ko ga bo potrdil še zgornji dom parlamenta in ko ga bo podpisal predsednik države Andrzej Duda. Pravni strokovnjaki sicer menijo, da sprejem zakona sploh ni bil potreben, saj je sporni zakon o upokojitvi sodnikov razveljavila že odločitev Sodišča EU.

Predsednica vrhovnega sodišča Malgorzata Gersdorf, ki ob sklicevanju na ustavo s položaja ni hotela odstopiti, je že nekaj dni po oktobrski odločitvi Sodišča EU pozvala vse odstavljene sodnike, da se vrnejo na svoje delovno mesto.

Viktor Orban Novice EU za zdaj brez novih ukrepov proti Poljski in Madžarski

Bruselj očitno še ni popolnoma zadovoljen

Poročilo o novih ukrepih je Varšava že v začetku tega tedna predložila tudi Bruslju, a to ni odpravilo vseh skrbi Evropske komisije. Podpredsednik komisije Frans Timmermans je Varšavo v torek pozval, naj čim prej začne pogovore z Brusljem.

Evropska komisija že od leta 2016 kritizira reformiranje pravosodja na Poljskem, decembra lani je po dveh letih neplodnega dialoga predlagala tudi sprožitev sedmega člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin