Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2018,
13.53

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

hišna preiskava Južnoafriška republika

Sreda, 14. 2. 2018, 13.53

6 let, 2 meseca

Policijska preiskava na razkošnem domu vplivne družine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Policija v Južni Afriki je danes v okviru preiskave korupcije državnih institucij pod vodstvom predsednika Jacoba Zume izvedla racijo na domu vplivne družine Gupta. Ta naj bi prijateljevanje z Zumo, na katerega se krepi pritisk k odstopu, izkoristila v prid svojih poslovnih interesov. Aretirali so tri osebe, poroča britanski BBC.

Policija je na razkošen dom družine v prestižnem predmestju Johannesburga prispela v jutranjih urah. Kot je pojasnil njen tiskovni predstavnik, gre za operacijo, povezano z "zavzetjem države" oz. domnevno korupcijo državnih institucij pod vlado Jacoba Zume.

Če poziva stranke ne bo spoštoval, ga lahko odstavi parlament

Družina Gupta ima v lasti celo vrsto podjetij v Južni Afriki, srečujejo pa se z obtožbami, da so svoj vpliv in odnos z Zumo izkoristili za dostop do več milijonov dolarjev vrednih pogodb z vlado. Tako Zuma kot družina, ki izvira iz Indije, vse obtožbe zanikajo.

A prav vezi z družino Gupta so v določeni meri prispevale k okrepitvi pritiska na Zumo, naj odstopi. Njegova vladajoča stranka Afriški nacionalni kongres (ANC) ga je k temu uradno pozvala v torek, njegov odziv pa pričakujejo še danes. Če poziva stranke ne bo spoštoval, ga lahko odstavi parlament z glasovanjem o nezaupnici. To naj bi se zgodilo že v četrtek.

Opozicija zahteva tudi predčasne volitve

Zumo je že decembra na čelu stranke zamenjal njegov namestnik Cyril Ramaphosa, je pa do zdaj vztrajno zavračal pozive k odstopu s položaja predsednika države, ki ga zaseda od leta 2009. Glede na nekatere navedbe naj bi bil pripravljen odstopiti v naslednjih od treh do šestih mesecih, a vodstvo stranke spričo obtožb korupcije na njegov račun zahteva, da odide takoj.

Opozicija zahteva tudi predčasne volitve, po današnji policijski raciji pri družini Gupta pa so se okrepili tudi pozivi, da se preiskava korupcije ne bi smela ustaviti pri tem. Zakhele Mbehle iz Demokratičnega zavezništva zahteva, da se preiskava razširi tudi na ministre in predvsem na generalnega sekretarja ANC Aca Magushula.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma kljub nezaupnici iz lastne stranke in napovedim, da ga bodo odstavili, ne vidi razlogov, da bi odstopil sam. "Do mene je to zelo nepravično. Nihče mi ni dal niti enega pojasnila, zakaj bi to storil," je dejal v današnjem nenapovedanem intervjuju za nacionalno televizijo.
Ne spreglejte