SiolNET. Novice Svet
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija v Riu samo junija ubila 49 ljudi, letos že več kot sto

0,45

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Riu de Janeiru policija vsak dan ubije najmanj enega človeka, kažejo podatki tamkajšnjega inštituta za javno varnost. Leta 2015 so ubili 307 ljudi. Vsak peti umor v Riu je zakrivila policija, pravi Amnesty International.

Na včerajšnji novinarski konferenci v Riu de Janeiru je tamkajšnje društvo Amnesty International predstavilo najnovejšo statistiko o umorih ljudi, ki se zgodijo v Riu de Janeiru.

  • Aprila 2016 je policija v mestu Rio ubila 35 ljudi, maja 40 in junija 49.
  • Leta 2015 je bilo žrtev policije vsaj 307.
  • Od leta 2009, ko so dobili organizacijo olimpijskih iger, je policija v mestu ubila več kot 2.650 ljudi – med večino ubitih so bili mladi temnopolti moški iz favel ali drugih marginaliziranih območij.
  • Leta 2014, ko je Brazilija gostila svetovno nogometno prvenstvo, je policija v državi ubila 580 ljudi, kar je bilo 40 odstotkov več kot leto prej. Leta 2015 se je število še povečalo na 645.

Prebivalci z aplikacijo sporočajo lokacije streljanja

Amnesty International je predstavil tudi aplikacijo, s pomočjo katere ljudje poročajo o primerih streljanja in oboroženem nasilju. Julija je bilo v Riu na ta način prijavljenih 756 primerov streljanja, v katerih je življenje izgubilo 51 ljudi. Aplikacija je bila naložena že več kot 35-tisočkrat. Obvestila so vidna na zemljevidu na strani www.fogocruzado.org.br.

"Brazilija ima eno največjih stopenj umorov na svetu, vsako leto s strelnim orožjem ubijejo okoli 42 tisoč ljudi. To krizno stanje nesorazmerno vpliva na tiste, ki živijo v najbolj marginaliziranih delih mesta," je ob predstaviti aplikacije opozoril predsednik Amnesty International Brazilija Atila Roque.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin