Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2019,
20.56

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

5

Natisni članek

BiH policija migranti migrantska kriza

Petek, 15. 11. 2019, 20.56

4 leta, 5 mesecev

Policija na zahodu BiH migrantom prepovedala izhod iz sprejemnih centrov #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

5

Migranti v Bosni | Foto Reuters

Foto: Reuters

Oblasti na zahodu BiH so danes izdale prepoved izhoda migrantov iz sprejemnih centrov. Napovedali so uvedbo 24-urne policijske ure na vsem območju unsko-sanskega kantona, ki meji na Hrvaško. Migranti naj tako ne bi smeli zapuščati sprejemnih centrov Bira v Bihaću in Miral v Veliki Kladuši. A ti ukrepi še ne veljajo.

Tovornjakarji avtocesta
Novice Na jugu Francije v prikolici tovornjaka odkrili 31 migrantov

Za ukrepe se je odločila operativna skupina za reševanje migrantske krize. V praksi naj bi tako poskušali predvsem omejiti prosto gibanje migrantov po okolici. Izhod iz obeh sprejemnih centrov bodo dopustili zgolj tistim, "ki bodo poskusili srečo" in poskušali prečkati mejo s Hrvaško, je sporočil notranji minister tega kantona Nermin Kljajić.

Stanje za zdaj mirno

Ukrep naj bi sicer zadeval le migrante, ki so nastanjeni v obeh centrih, ne pa tudi drugih, ki so sicer na območju. A teh dveh centrov še niso blokirali. Po ocenah je v unsko-sanskem kantonu okoli sedem tisoč migrantov, od tega 2.300 v centrih Bira in Miral.

Posnetek prikazuje razmere v migrantskem centru v Bihaću oktobra letos


Še okoli dva tisoč migrantov je nameščenih v neformalnem centru Vučjak, ki leži v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja in je neprimeren za bivanje. Evropska unija je za zaprtje tega centra pripravljena tudi finančno pomagati. Mestne oblasti v Bihaću nameravajo migrante iz Vučjaka premestiti v nov sprejemni center, ki naj bi ga vzpostavili v kraju Lipa 22 kilometrov od mesta.

Fotogalerija
1 / 7

Po poročanju lokalnih medijev je stanje na območju Bihaća za zdaj mirno. Delegacija Evropske unije v BiH je potrdila, da so od državnih organov dobili potrditev, da bosta za sprejem migrantov kmalu na voljo dve novi lokaciji v notranjosti BiH. Predsedujoči svetu ministrov BiH Denis Zvizdić je v četrtek potrdil, da gre za dve zapuščeni vojašnici. Drugih podrobnosti ni navedel, so pa mediji v BiH poročali, da naj bi šlo za nekdanji vojašnici v mestih Blažuj, 20 kilometrov jugozahodno od Sarajeva, in Ljubače pri Tuzli.

Bihać je postal ključna tranzitna točka za migrante in begunce, ki želijo doseči zahodno Evropo. Vsi tako poskušajo čim prej vstopiti v sosednjo Hrvaško. Pred centrom Bira v Bihaću se je sicer popoldne zbralo okoli 300 protestnikov, ki so vzklikali "migranti domov" in "osvobodite Bihać". Protest je minil mirno.

Tovornjakarji avtocesta
Novice V Belgiji v hladilnici tovornjaka našli 12 migrantov
Ne spreglejte