SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija: Berezovski je umrl zaradi obešenja

1

termometer

Preiskava britanske policije je pokazala, da je 67-letni ruski milijarder Boris Berezovski najverjetneje umrl zaradi obešenja.

Berezovskega so v soboto našli mrtvega v kadi. Preiskava, ki sicer še ni končana, za zdaj ni pokazala nobenih namigov, da bi ruski oligarh lahko umrl nasilne smrti. Nadaljnja toksikološka in histološka testiranja bodo sicer potekala še nekaj tednov. Britanski forenziki, specializirani za odkrivanje kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih substanc, so že preiskali dom ruskega priseljenca, a niso odkrili ničesar sumljivega.

Berezovski je sicer leta 1995 preživel bombni napad, v katerem je umrl njegov voznik. Takrat je javno povedal, da se boji za svoje življenje. Njegov prijatelj, prav tako oster kritik Kremlja, Aleksander Litvinenko je leta 2006 umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem, njegova žena pa je prepričana, da so ga umorili ruski tajni agenti.

O vpletenosti Kremlja se za zdaj le ugiba, po pričevanju znancev Berezovskega pa ni šlo za človeka, ki bi storil samomor. Berezovski naj bi bil zadnjih nekaj mesecev sicer depresiven, ker je izgubil bogato tožbo proti rojaku, tekmecu in someščanu Romanu Abramoviču ter se razšel s partnerico.

Berezovski, ki si je politični vpliv pridobil v času pokojnega ruskega predsednika Borisa Jelcina, je sicer pri prihodu na oblast pomagal tudi zdajšnjemu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, a je pozneje doma padel v nemilost. Zaradi kazenskih ovadb zaradi goljufij in nezakonitega prilaščanja državnega premoženja je leta 2000 pobegnil v Veliko Britanijo. Leta 2003 je tam dobil politični azil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin