Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 3. 2023,
12.12

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

15

Natisni članek

Francija Emmanuel Macron protesti pokojninska reforma Pariz

Četrtek, 16. 3. 2023, 12.12

1 leto, 1 mesec

Francoska vlada pokojninsko reformo sprejela brez parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

15

Francija protest | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoska vlada se je odločila pokojninsko reformo, ki med drugim predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let, sprejeti s pomočjo ustavnega instrumenta, po katerem lahko reformo sprejme sama. Spodnji dom francoskega parlamenta tako danes ne bo glasoval o predlogu, ki ga je že dopoldne potrdil senat.

Premierka Elisabeth Borne je v nacionalni skupščini, kjer so jo po poročanju tujih tiskovnih agencij sprejeli z glasnim izražanjem nezadovoljstva in protestnim petjem francoske himne, povedala, da ni bilo gotovo, da bo reforma v skupščini sprejeta. Po njenih besedah naj bi zmanjkalo le nekaj glasov.

Dejala je, da se ne morejo igrati s prihodnostjo pokojnin, zato so se odločili, da reformo sprejme vlada z uporabo ustavnega instrumenta.

Senat je kompromisno besedilo reforme, o katerem je v sredo dosegla dogovor komisija, sestavljena iz senatorjev in poslancev, potrdil dopoldne, popoldne bi moralo slediti glasovanje v narodni skupščini.

Ker vlada predsednika Emmanuela Macrona v njej nima večine, podpora konservativnih republikancev pa ni bila zagotovljena, je vlada tako uporabila ustavni instrument, znan kot člen 49/3, po katerem lahko reformo sprejme mimo parlamenta. Vendar je s tem oslabljena in ji grozi, da bo morala na glasovanje o nezaupnici.

To je že napovedala stranka kandidatke skrajne desnice na lanskih predsedniških volitvah Marine Le Pen. Dejala je, da je današnja odločitev poraz predsednika in premierke.

"Macronova vlada je ponižala francoski parlament"

Poslanec komunistov Fabien Roussel je medtem dejal, da je Macronova vlada francoski parlament s tem ponižala. Vodja socialistov Olivier Faure pa je dejal, da bi morala vlada, ki za predlog nima podpore, tega umakniti z dnevnega reda.

Macron je sicer do zadnjega poudarjal, da ne želi reforme sprejeti mimo parlamenta oziroma z uporabo t. i. jedrske opcije. A v zadnjem trenutku so v Elizejski palači ocenili, da bi bilo glasovanje preveč tvegano.

Pokojninski reformi v parlamentu sicer nasprotujeta tako skrajna desnica kot levica, proti predlogu so zadnje tedne množično protestirali na ulicah francoskih mest, sindikati so zaradi njega izvedli številne stavke. Glede na ankete ji nasprotuje tudi večina Francozov.

Francija je ena od Evropskih držav, kjer se ljudje lahko upokojijo najbolj zgodaj 

Dvig upokojitvene starosti je glavna točka reforme. Poleg tega naj bi se z njo povečalo število let, potrebnih za vplačevanje v pokojninski sistem, najnižja pokojnina pa naj bi se zvišala na 1200 evrov.

Reforma, ki velja za ključen Macronov projekt v drugem predsedniškem mandatu, naj bi bila po oceni predsednika in vlade nujna, saj bi bi se brez nje pokojninski sistem sesul.

Francija je sicer ena od evropskih držav, kjer se ljudje lahko upokojijo najbolj zgodaj, vendar pa morajo za upokojitev pri 62 letih imeti dovolj delovne dobe, zato se mnogi dejansko upokojijo kasneje.

V Franciji protesti zaradi potrditve pokojninske reforme

Zaradi sprejetja pokojninske reforme, ki med drugim predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let, v več mestih po Franciji poročajo o protestih.  Sindikati so napovedali nadaljevanje protestov in stavk, za 23. marec po vsej državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zveza sindikatov, ki se borijo proti pokojninski reformi, je ta konec tedna pozvala k "lokalnim shodom", k devetemu dnevu stavk in demonstracij po državi pa v četrtek, 23. marca.

V izjavi so obsodili sprejem reforme "na silo" in kot resno ocenili "odgovornost vlade za socialno in politično krizo, ki je posledica te odločitve, ki pomeni zanikanje demokracije", poroča francoski dnevnik Le Monde.

V središču prestolnice Pariz se je na trgu Concorde drevi zbralo več tisoč ljudi. Zažigali so lesene palete, prišla je tudi policija, ki je območje zaprla.

O protestih ljudi, ki se čutijo izigrane, poročajo tudi iz drugih francoskih mest.

V mestu Grenoble na jugozahodu države je bila med več sto protestniki tudi predstavnica sindikata CGT Karen Mantovani, ki je dejala, da je bila očitno naivna, ko je mislila, "da bodo vsaj malo spoštovali demokracijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu Lille se je eden od protestnikov vprašal, kako je lahko francoski predsednik Emmanuel Macron preslišal nasprotovanje javnosti reformi. Na transparentu ga je vprašal, če potrebuje njegov slušni aparat.

V Lyonu na jugu države pa se je zbralo okoli 400 ljudi, ki so Macrona pozivali k odstopu.

pariz
Novice Takšnega Pariza, kot je v zadnjih dneh, si ne želite doživeti

 

Ne spreglejte