Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 4. 2014,
7.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

trajekt

Petek, 18. 4. 2014, 7.03

7 let, 12 mesecev

Podravnatelj zaradi tragedije trajekta storil samomor (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Trajekt, ki je potonil pred južnokorejsko obalo, je med nesrečo upravljal tretji častnik. Potapljači si še vedno prizadevajo priti do potopljenega trupa, kjer domnevajo, da je okoli 270 pogrešanih.

V sredini nesreči je po znanih podatkih umrlo 28 ljudi, 179 so jih rešili, 268 pa jih še pogrešajo. Vzrok nesreče še vedno ni znan, strokovnjaki pa domnevajo, da je trajekt zadel skalo ali pa nenadoma ostro obrnil smer, kar ga je zaradi premika tovora na njem nagnilo.

Trajekt Sewol je bil na poti iz Incheona na severozahodu Korejskega polotoka proti južnemu otoškemu letovišču Jeju. Ladja se je prevrnila in potopila v dveh urah.

Južnokorejska obalna straža trdi, da preiskujejo, ali je kapitan trajekta med prvimi pobegnil z nesrečne ladje. Li Jun Seok, 69-letni kapitan, naj bi v rešilnem čolnu ladjo zapustil 32 minut zatem, ko so z nje sporočili, da so v velikih težavah. Kapitan se je po zaslišanju na južnokorejski televiziji opravičil in dejal, da je "globoko osramočen". Oblasti so sicer aretirale kapitana, ki je med drugim obtožen zanemarjanja dolžnosti in kršenja pomorskega prava. Pred tem je tožilstvo od sodišča zahtevalo izdajo zapornih nalogov za kapitana ter dva člana posadke.

Posadka potnikom ni dovolila zapustiti trajekta? Hkrati so preiskovalci sporočili, da je trajekt med nesrečo upravljal tretji častnik. Priče so posadko obtožile, da jim je zabičala, naj ostanejo na svojih mestih, namesto da bi evakuirali ladjo.

Potapljači si medtem še naprej prizadevajo priti do trupa ladje, v katero dovajajo zrak, da bi pomagali znotraj ladje ujetim ljudem in da bi se ladja dvignila. Upanje, da bi našli preživele, je sicer vse manjše.

Sporočila in telefonski klici ujetih znotraj ladje so kazala precej slabo stanje ljudi, ujetih v natrpanih hodnikih, ki ne morejo uiti z ladje.

Južnokorejska televizija KBS je poročala, da so štirje potapljači uspeli priti v notranjost trajekta, a uradne potrditve ni bilo. Okoli 500 potapljačev dela v zaradi dežja, megle in morskih tokov težkih pogojih.

Podravnatelj prizadete srednje šole je storil samomor Obalna straža je sporočila samo, da sta dva potapljača uspela delno odpreti vrata na boku trajekta, vendar pa nista šla v notranjost, saj je vidljivost izredno slaba. "Komaj vidiš roko pred lastnim nosom," je povedal eden od potapljačev ob vrnitvi na bližnji otok Jindo.

Blizu telovadnice na omenjenem otoku, kjer so zbrani starši pogrešanih dijakov, so našli mrtvega podravnatelja srednje šole, 52-letnega Kang Min-Kyuja, ki je nesrečo preživel. Tamkajšnja tiskovna agencija je poročala, da je po podatkih policije naredil samomor, saj so ga našli obešenega na drevesu.

Na kraj nesreče so prišli tudi trije veliki žerjavi, da bi trajekt dvignili ali pa ga prestavili na drugo območje z manj močnimi morskimi tokovi.

Ne spreglejte