Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2023,
20.25

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropska komisija Margrethe Vestager

Torek, 5. 9. 2023, 20.25

7 mesecev, 4 tedne

Podpredsednica Evropske komisije se začasno umika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Margrethe Vestager | V času začasne odsotnosti izvršne podpredsednice Margrethe Vestager si bosta njene naloge razdelila podpredsednica komisije Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. | Foto Reuters

V času začasne odsotnosti izvršne podpredsednice Margrethe Vestager si bosta njene naloge razdelila podpredsednica komisije Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Foto: Reuters

Izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je predsednico komisije Ursulo von der Leyen obvestila, da jo je danska vlada imenovala za kandidatko za položaj predsednice upravnega odbora Evropske investicijske banke (EIB). Za obdobje do konca izbora je zaprosila za neplačan dopust, kar je von der Leynova sprejela.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je Margrethe Vestager odobrila neplačan dopust za obdobje kampanje, dokler ne bo izbran nov predsednik ali predsednica upravnega odbora EIB. Ob tem je poudarila, da v tem obdobju še naprej veljajo vse ustrezne določbe pogodb in kodeksa ravnanja za člane komisije, so danes sporočili iz Bruslja.

V obdobju začasne odsotnosti izvršne podpredsednice Vestagerjeve si bosta njene naloge razdelila podpredsednica komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in preglednost, in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Reynders bo prevzel naloge, ki jih je Vestagerjeva opravljala kot izvršna podpredsednica, pristojna za konkurenčnost, in o tem neposredno poročal predsednici von der Leynovi. Jourova pa bo prevzela usmerjanje in usklajevanje projekta "Evropa, pripravljena na digitalno dobo".

Poleg tega bo naloge nekdanje evropske komisarke Marije Gabriel na področju inovacij, raziskav, kulture, izobraževanja in mladine začasno prevzel podpredsednik komisije Margaritis Schinas, dokler ne bo uradno imenovan naslednik Gabrielove. Ta se je maja po odstopu vrnila v domačo politiko, kjer je nato zasedla položaj podpredsednice bolgarske vlade in zunanje ministrice.

Ravno danes se je sicer na pristojnih odborih Evropskega parlamenta predstavila njena morebitna naslednica Iljana Ivanova, ki je med drugim poudarila pomen izobraževanja in vlaganja v veščine za zagotavljanje rasti v EU.

Komisija je o današnjih odločitvah predsednice von der Leynove o vseh omenjenih začasnih spremembah obvestila tudi Evropski parlament in Evropski svet, so še sporočili iz Bruslja.

Ne spreglejte