SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podjetje SpaceX v vesolje poslalo 60 mini satelitov naenkrat

0,23

termometer

SpaceX Izrael sonda |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriško zasebno vesoljsko podjetje SpaceX je v ponedeljek v zemeljsko krožnico poslalo 60 mini satelitov naenkrat, kar je bila po maju letos druga taka izstrelitev. SpaceX želi v zemeljski krožnici postaviti omrežje, ki bo skupaj štelo 42 tisoč mini satelitov za boljšo internetno povezavo po svetu.

SpaceX je podjetje Elona Muska, ki je poleg tega ustanovil tudi podjetje za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla. Musk si želi nadzirati velik delež trga brezžične povezave interneta iz vesolja. Satelite je v orbito ponesla raketa Falcon 9.

Okrog zemlje trenutno kroži okrog 2.100 aktivnih satelitov in 42 tisoč dodatnih povzroča skrbi glede gneče nad Zemljo, ki bo med drugim ovirala delo astronomov. Obstaja tudi možnost trkov satelitov.

Tesla Avtomoto Potrdili datum novega velikega razkritja Tesle

Podobne ambicije imata tudi Amazon in OneWeb

Poleg podjetje SpaceX imajo podobne ambicije o svojem omrežju satelitov na nebu tudi ameriški Amazon, angleški OneWeb in drugi. Musk meri na med tri do pet odstotkov deleža vseh svetovnih internetskih povezav, kar bi naneslo 30 milijard dolarjev na leto. To je desetkrat več, kot Space X zasluži z izstreljevanjem raket po naročilu.

SpaceX naj bi imel do naslednjega leta operacijsko pokrito omrežje za Kanado in severni del ZDA. Za pokritje celotnega planeta pa bo potrebnih še nekaj deset izstrelitev. Muskov končni cilj je, da bo njegovo podjetje imelo dovolj denarja, da razvije lastne rakete oziroma vesoljska plovila za kolonizacijo planeta Mars.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin