SiolNET. Novice Svet
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tornadi v ZDA zahtevali najmanj 60 življenj #video #foto

0,38

termometer

Tornadi, ki so v noči na soboto prizadeli več zveznih držav na jugu in srednjem zahodu ZDA, so zahtevali več kot šestdeset življenj, od tega največ v Kentuckyju, kjer pa smrtni davek morda le ne bo tako visok, kot so se najprej bali. Še naprej iščejo preživele, a je upanja vse manj.

Dokončno število ne bo znano še nekaj tednov, saj reševalne ekipe s pomočjo nacionalne garde in slednih psov še vedno iščejo žrtve v ruševinah, ki so ostale za tornadi. "Še več jih bo. Zanesljivo več kot 70, morda celo 80," je dejal kentuckyjski guverner.

Največ žrtev je bilo v tovarni v Mayfieldu na zahodu Kentuckyja, kjer so delavci nočne izmene proizvajali in pakirali sveče, ko se je pojavilo opozorilo pred tornadom. Delavci so se na hitro poskušali zateči na varno, vendar je bilo za skoraj 20 ljudi prepozno.

Ena od delavk je za lokalne medije povedala, da se je poskušala skriti, pri tem je pogledala svojega zaročenca, a ga naenkrat ni bilo več nikjer. Odnesel ga je veter in ga ubil.

Številni mrtvi, uničenih najmanj tisoč hiš

Guverner Kentuckyja Andy Beshear je v nedeljo najprej dejal, da je smrtnih žrtev v zvezni državi več kot sto. Sprva je namreč dobil poročilo, da jim je iz tovarne uspelo rešiti le 40 od 110 ljudi. Nato je dobil popravljene podatke o osmih potrjenih smrtnih žrtvah, osmih pogrešanih osebah, identificirali pa so 90 preživelih.

Tornado Novice Grozljivi prizori iz ZDA: tornadi terjali več kot 70 življenj #foto #video

Beshear je izrazil upanje, da bo naravna nesreča na koncu terjala le okoli 50 mrtvih. "Najboljše, na kar lahko upamo, je 50. Ampak mislim, da bo precej slabše od tega," je povedal o številu žrtev.

Iskalna akcija se nadaljuje, pomagajo si tudi z reševalnimi psi. Težave pa jim povzroča izpad mobilnega omrežja.

Pustošili so štirje tornadi, od tega eden, ki je prizadel 322 kilometrov dolgo območje.

Decembra ponavadi zaradi mrzlega vremena ni toliko tornadov. Nekateri domnevajo, da gre za posledico podnebnih sprememb, saj je te dni po ZDA nenavadno toplo.
1 / 9 Decembra ponavadi zaradi mrzlega vremena ni toliko tornadov. Nekateri domnevajo, da gre za posledico podnebnih sprememb, saj je te dni po ZDA nenavadno toplo.
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Poleg smrtnih žrtev je Kentucky po besedah guvernerja verjetno ostal brez najmanj tisoč hiš, več deset tisoč odjemalcev je brez elektrike, nacionalna garda pa pomaga iskati preživele, ranjene in mrtve.

Denarna pomoč prizadetim, na terenu nacionalna garda 

Najmanj šest smrtnih žrtev so do nedelje zvečer potrdili v Illinoisu, kjer je tornado med drugim razdejal distribucijski center Amazona v Eadwardsvillu, v Tennesseeju so potrdili najmanj štiri smrtne žrtve. V Arkansasu je tornado uničil dom za ostarele, v zvezni državi sta umrli najmanj dve osebi, tako kot v Misuriju.

Ameriški predsednik Joe Biden je po katastrofi razglasil stanje naravne nesreče velikih razsežnosti, s čimer je sprostil dodatna sredstva za prizadeta območja. Med drugim lokalnim oblastem pomaga več sto pripadnikov nacionalne garde, poročajo tuje tiskovne agencije.

Biden je še napovedal, da bo obiskal prizadeta območja takoj, ko s svojo prisotnostjo ne bo oteževal reševalnih del.

tornado Novice V novem neurju na Siciliji umrl moški #video Tornado Nemčija Novice Tornado v Nemčiji odkrival strehe in podiral drevesa, sedem poškodovanih #video Italija, tornado Novice Tornado na italijanskem otoku zahteval dve žrtvi Vodna tromba Novice Vodna tromba pri Premanturi presenetila turiste #video Češka tornado Novice Jug Češke prizadel uničujoč tornado: najmanj pet mrtvih in več kot 200 ranjenih #foto #video Tornado Novice Obalo udarilo silovito neurje s točo, blizu Trsta tornado #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin