Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 12. 2021,
12.35

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

5

Natisni članek

nesreča nesreča ZDA tornado

Sobota, 11. 12. 2021, 12.35

2 leti, 4 mesece

Grozljivi prizori iz ZDA: tornadi terjali več kot 70 življenj #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

5

Niz tornadov, ki so v noči s petka na danes sejali uničenje v več ameriških zveznih državah, so samo v Kentuckyju terjali več kot 70 življenj, je danes povedal guverner te države Andy Beshear. Ameriški predsednik ZDA Joe Biden je divjanje tornadov označil za "nepredstavljivo tragedijo".

Fotogalerija
1 / 4

Guverner Kentuckyja, ki je v zgodnjih jutranjih urah sprva govoril o najmanj 50 smrtnih žrtevah, je kasneje na obisku v hudo prizadetem mestu Mayfield povedal, da je sedaj prepričan, da je žrtev celo več kot 70. "Pred koncem dneva bi lahko število naraslo prek 100," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Glede na poročanje ameriških medijev je škodo v divjanju tornadov v noči s petka na danes utrpelo šest zveznih držav. Najhuje naj bi bilo prav v Mayfieldu v Kentuckyju, kjer naj bi se ob prihodu dneva razkrili prizori obsežnega uničenja.

Tornado tudi nad dom za starejše

Na severovzhodu Arkansasa je tornado v petek zvečer zadel dom za starejše, pri čemer je en človek umrl, približno 20 jih je začasno ostalo ujetih v delno porušeni stavbi. Tornado je poškodoval še več drugih poslopij v krajih Monette in Trumann, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mrtvi tudi v drugih državah

Tornado je poškodoval tudi skladišče podjetja Amazon na jugu Illinoisa, kjer se je porušila streha. Glede na lokalne medije naj bi bilo takrat v poslopju okrog sto ljudi, ki so v nočni izmeni pripravljali pošiljke. Pristojne službe jih še rešujejo iz stavbe, tretjina katere naj bi bila uničena.

Reševalne službe na območju dogodek opisujejo kot hudo nesrečo, ni pa zaenkrat še jasno, koliko ljudi je bilo poškodovanih. Tudi Amazon je sporočil, da še ocenjuje situacijo in škodo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na poročanje lokalnih medijev sta najmanj dva človeka umrla tudi v Tennesseeju.

Najhujši tornadi v zgodovini

Šlo naj bi za najhujše tornade v zgodovini te zvezne države, škoda pa je po oceni guvernerja še večja, kot so pričakovali. Tornadi naj bi za samo pustili 320 kilometrov dolg pas uničenja. 

"Izgubiti ljubljeno osebo v neurju, kakršno je bilo to, je nepredstavljiva tragedija. Sodelujemo z guvernerji, da bi zagotovili, da imajo vse, kar potrebujejo med nadaljevanjem iskanja preživelih in ocenjevanja škode," je tvitnil Biden.

Eni izmed najhujših tornadov na območju so med drugim prizadeli tudi zvezni državi Tennessee in Missouri.

Ne spreglejte