Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 2. 2023,
11.46

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

1

Natisni članek

potres Turčija

Sobota, 18. 2. 2023, 11.46

1 leto, 3 mesece

Po skoraj 300 urah izpod ruševin potegnili tri preživele, med njimi otroka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

1

Turčija | Pristojne turške oblasti so v petek sporočile, da okoli 40 tisoč reševalcev na jugovzhodu Turčije še vedno išče morebitne preživele. | Foto STA

Pristojne turške oblasti so v petek sporočile, da okoli 40 tisoč reševalcev na jugovzhodu Turčije še vedno išče morebitne preživele.

Foto: STA

Turški reševalci so 12 dni po uničujočem potresu, ki je prizadel Turčijo in Sirijo, izpod ruševin v okrožju Antakya potegnili še tri preživele, med njimi otroka, a je eden od njih kasneje umrl v bolnišnici, poročanje lokalnih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetkih, ki jih je danes predvajala turška državna televizija TRT, je videti reševalce, kako na nosilih v reševalno vozilo nesejo moškega in žensko, nedaleč stran pa zdravniki oskrbujejo otroka. Pod ruševinami so bili ujeti 296 ur. Televizija NTV je kasneje poročala, da so vse tri prepeljali v bolnišnico, a je eden od njih podlegel poškodbam. Podrobnosti ob tem niso navedli.

Reševalci še vedno iščejo morebitne preživele

V potresu z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja stresel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 45 tisoč ljudi, od tega skoraj 40 tisoč v Turčiji in najmanj 5.900 v Siriji. Več deset tisoč ljudi je bilo v potresu ranjenih, več tisoč jih pogrešajo, na milijone pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Pristojne turške oblasti so v petek sporočile, da okoli 40 tisoč reševalcev na jugovzhodu Turčije še vedno išče morebitne preživele. Možnosti so sicer iz ure v uro manjše, a reševalci v ruševinah kljub zelo nizkim temperaturam občasno še vedno najdejo posamezne preživele. V petek so tako izpod ruševin rešili štiri ljudi. Ljudje sicer lahko brez vode običajno preživijo približno 72 ur.

Christian Atsu
Sportal Izpod ruševin potegnili truplo ganskega nogometaša
Novice Čudež v Turčiji: v petek izpod ruševin po 278 urah rešili moškega
Združeni narodi
Novice Združeni narodi za pomoč Turčiji po potresu potrebujejo milijardo dolarjev
Ne spreglejte