SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po odločitvi vrhovnega sodišča znova istospolne poroke v Kaliforniji

3

termometer

Po nedavni zgodovinski razsodbi ameriškega vrhovnega sodišča v korist istospolnih parov je prizivno sodišče v San Franciscu odpravilo prepoved istospolnih porok v Kaliforniji.

Kmalu so sledile že prve homoseksualne poroke. Kot prvi sta se le kakšno uro po odpravi prepovedi v mestni hiši v San Franciscu poročili Kristin Perry in Sandy Stier. Perryjeva in Stierova sta bili sicer tudi na čelu boja za istospolne poroke v Kaliforniji in sta med drugim vložili prvotno tožbo, ki je sčasoma priromala vse do vrhovnih sodnikov.

Vrhovno sodišče razveljavilo zvezni zakon Poroke istospolnih parov so bile v Kaliforniji prepovedane po referendumu novembra 2008. Ameriško vrhovno sodišče je nato v sredo potrdilo odločitev zveznega prizivnega sodišča, ki je to referendumsko prepoved že pred tem razveljavilo.

Vrhovno sodišče je sicer v sredo razveljavilo zvezni zakon o obrambi poroke (Doma) iz leta 1996 in homoseksualnim parom priznalo enake pravice, kot veljajo za heteroseksualne poročene pare. Sodišče sicer ni šlo tako daleč, da bi priznalo pravico homoseksualcev do poroke na celotnem ozemlju ZDA, saj to še naprej ostaja v pristojnosti posameznih zveznih držav, jih je pa omogočilo v Kaliforniji.

Burna leta za Kalifornijo Kalifornija ima sicer, ko pride do istospolnih porok, za sabo burna leta. Leta 2004 je župan San Francisca prižgal zeleno luč zanje, nakar je sledilo več kot 4000 porok. Nato je sodišče odredilo ustavitev takšnih porok, maja 2008 pa jih je višje sodišče znova dovolilo. Poleg Kalifornije so bile takrat istospolne poroke dovoljene le še v Massachusettsu.

Do novembra istega leta, ko so jim volivci na referendumu znova rekli ne, je bilo nato sklenjenih 18.000 takih porok. Od takrat je potekala ostra sodna bitka, ki verjetno še ni končana, saj se bodo zdaj uprli nasprotniki porok homoseksualcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin