Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
21. 11. 2014,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Burger King Nemčija

Petek, 21. 11. 2014, 11.14

8 let

Po McDonalds'u je v težavah še Burger King

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Neplačevanje regresov in dodatkov, izplačevanje nadomestil za bolniško odsotnost z zamudo, sanitarne težave v restavracijah. To so težave, s katerimi se v Nemčiji spoprijema Burger King.

Največja veriga hitre prehrane McDonald's ima težave. Prodaja upada tako na svetovni ravni kot na domačem trgu. Na ameriškem trgu ga vse resneje ogrožata glavna ameriška tekmeca Wendy's in Burger King.

Bakterije v restavracijah in živila s poteklim rokom uporabe Drugi ima precej težav v Nemčiji, zakuhal jih je največji nosilec njihove franšize v tej državi, podjetje Yi-Ko-Holding. To podjetje, v katerem sta največja vlagatelja Ergün Yildiz in Alexander Kolobov, v Nemčiji upravlja 89 restavracij Burger Kinga, v katerih dela 3.000 delavcev, pišejo nemški mediji.

Najprej so maja letos novinarji nemške televizije RTL, ki so delali pod krinko, v restavracijah, ki jih vodi podjetje Yildiza in Kolobova, odkrili prisotnost črevesnih bakterij in živila s poteklim rokom uporabe. Novinarji so tudi poročali, da vodstvo Yi-Ko-Holdinga izvaja pritiske na zaposlene.

Burger King pretrga pogodbo s franšizojemalcem Po izbruhu afere so dve restavraciji zaprli. Toda stanje se ni izboljšalo. Sindikati so avgusta sporočili, da Yi-Ko-Holding plač ne izplačuje pravočasno, z zamudo izplačuje nadomestila za bolniško odsotnost ali celo odpušča delavce, ko ti zbolijo. Takrat je vodstvo Burger Kinga še stopilo v bran spornim nosilcem franšize.

Toda nazadnje je tudi vodilnim v Burger Kingu prekipelo. Pred dnevi so pretrgali pogodbo s franšizojemalcem in zahtevali, da zapre vseh 89 restavracij, ki so raztresene po mestih v petih zahodnih zveznih deželah: Severnem Porenju - Vestfaliji, Bavarski, Baden-Württembergu, Porenju - Pfalškem in Hessnu.

Yi-Ko-Holding se upira Burger Kingu Toda s tem nemških težav za verigo hitre prehrane, ki ima sedež v ZDA na Floridi, še ni bilo konec, saj se je Yi-Ko-Holding uprl vodilnim v Burger Kingu in ni hotel zapreti svojih restavracij. Te – med njimi je tudi 11 restavracij v Münchnu – so tako še nekaj dni obratovale, dokler ni na koncu sodišče odločilo, da jih morajo zapreti.

V Nemčiji sicer skupno deluje 674 restavracij floridskega podjetja, 89 spornih restavracij torej predstavlja dobrih 13 odstotkov. Drugače povedano: Burger King bo v Nemčiji, ki je evropska država z največ prebivalci in zelo pomemben trg, zaprl vsako osmo restavracijo.

Ne spreglejte