Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 11. 2020,
10.32

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

5

Natisni članek

Koronavirus Evropska unija Poljska Madžarska

Torek, 17. 11. 2020, 10.32

3 leta, 5 mesecev

Po madžarski in poljski blokadi svarila, da bo ljudi drago stala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

5

denar bankovci evro evri | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Poskrbeti je treba, da evropska sredstva iz svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa čim prej dosežejo vse, ki jih potrebujejo, je poudaril nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth po madžarski in poljski blokadi bistvenih delov tega svežnja. Veto bodo ljudje zelo drago plačali, je opozoril.

"Ni časa za veto, temveč za hitro ukrepanje v duhu solidarnosti," je še poudaril Roth pred virtualnim zasedanjem ministrov EU za evropske zadeve. Cilj nemškega predsedstva po njegovih besedah ostaja, da se pogajanja o tem svežnju končajo čim prej, piše STA.

Madžarska in Poljska sta blokirali bistvena dela svežnja

Ministri bodo danes pregledali stanje v pogajanjih o tem svežnju v vrednosti 1824 milijard evrov. Madžarska in Poljska sta v ponedeljek blokirali bistvena dela svežnja - uredbo o večletnem proračunu in sklep o lastnih virih, za kar je potrebno soglasje. Razlog za njuno blokado je nasprotovanje dogovoru o uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki je prav tako del svežnja, a se sprejema s kvalificirano večino, ki je bila zagotovljena.

viktor orban
Novice Madžarska in Poljska blokirali svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo

Evropski diplomatski viri opozarjajo, da blokada pomeni novo krizo in zamude pri sprejemanju svežnja, ki vključuje prihodnji večletni proračun v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, piše STA.

Danes bodo pregledali stanje v petih državah

V okviru dialoga o vladavini prava na podlagi prvega poročila Evropske komisije o stanju pravne države v vseh članicah unije bodo ministri danes tudi pregledali razmere na tem področju v Bolgariji, Belgiji, na Češkem, Danskem in v Estoniji. Te države so prve na vrsti po protokolarnem vrstnem redu, pri čemer je Nemčijo zamenjala Estonija, da ne bi Nemčije obravnavali med nemškim predsedstvom. Roth pričakuje, da bo portugalsko predsedstvo obravnavalo naslednjih pet držav, še navaja STA.

Nemški državni sekretar je ob tem izpostavil, da je vladavina prava temelj unije, ki jo po vsem svetu občudujejo zaradi njenih visokih standardov na tem področju. "Nikoli je ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega," je poudaril.

Pri tej točki sicer ni bilo pričakovati poglobljene ali vroče razprave, a ni mogoče izključiti, da se bo katera članica ozrla tudi na ponedeljkovo blokado, ki izvira prav iz nesoglasij glede vprašanja vladavine prava.

Na dnevnem redu tudi Severna Makedonija in Albanija

Na zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, bodo pregledali še stanje glede pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, a potrditve pogajalskih okvirov, ki je pogoj za začetek pogajanj, danes ne bo, poroča STA.

Bolgarija še vedno zavira potrditev pogajalskega okvira za Severno Makedonijo zaradi dvostranskih vprašanj, pri Albaniji pa še ostaja odprto vprašanje izpolnjevanja pogojev. Nemško predsedstvo sicer še ni opustilo upanja na začetek pogajanj še v tem letu.

Roth je danes poudaril, da je čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj z obema državama v interesu unije, in izrazil upanje, da bodo ta skupen interes prepoznale vse članice, navaja STA.

Ministri bodo opravili tudi priprave na zasedanje voditeljev članic unije, ki bo 10. in 11. decembra. Na dnevnem redu bodo spoprijemanje s pandemijo, podnebni cilji, boj proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu ter odnosi s Turčijo.

Zasedanje se po Rothovih besedah začenja z minuto molka za žrtve terorističnih napadov islamskih skrajnežev v Avstriji, Franciji in Nemčiji, piše STA.

Ne spreglejte