Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 4. 2018,
18.25

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

Natisni članek

Angela Merkel Donald Trump

Petek, 27. 4. 2018, 18.25

5 let, 12 mesecev

Tudi Merklova ni prepričala Trumpa. Vprašanje carin za EU ostaja odprto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13
donald trump, angela merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je danes v Beli hiši na delovnem srečanju sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. To je že drugi visoki obisk ta teden, potem ko je pred dnevi gostil svojega francoskega kolega Emmanuela Macrona. A tudi po tem srečanju najbolj pereči vprašanji - višje carin na jeklo in aluminij iz EU ter jedrski sporazum z Iranom - ostajata odprti.

Trump ima z Macronom tesnejši odnos kot z Merklovo. | Foto: Reuters Trump ima z Macronom tesnejši odnos kot z Merklovo. Foto: Reuters Obisk Merklove je bil skromnejši od državniškega, ki ga je v sredo sklenil Macron, teme pa so bile podobe. In tako kot Macron tudi Merklova pri Trumpu ni prišla daleč.

Trump je Merklovo sicer danes toplo sprejel, pozdravil jo je z objemom in poljubom na obe lici. Pred začetkom resnih pogovorov je Trump med fotografiranjem novinarjem razložil, da pred volitvami 2016 ni sodeloval z Rusi, in pohvalil Macronov obisk.

Bodo carine doletele tudi EU?

Nemška vlada je v četrtek, glede na vire, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, izrazila pričakovanje, da bo Trump po 1. maju uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija iz EU. Trump je uvedel dodatne carine marca, vendar je uvodoma nekaj držav izključil iz ukrepa.

Med njimi začasno tudi članice EU, vendar za trajno izključitev zahteva koncesije, o katerih se pogovarjajo trgovinski uradniki z obeh strani Atlantika. Na ugibanja, kako bo z EU po 1. maju, je Merklova na novinarski konferenci po srečanju dejala le, da je odločtiev  "v rokah predsednika". Trump pa je večkrat ponovil, da si želi recipročne trgovine z EU, kar pomeni manjši primanjkljaj ZDA.

Kongresni republikanci Trumpa oprali vsake krivde sodelovanja z Rusi

Republikanski člani odbora za obveščevalne zadeve predstavniškega doma ameriškega kongresa so izdali sklepno poročilo preiskav ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 in sklenili, da preiskave niso več potrebne in da ni nobenega dokaza o sodelovanju kampanje Donalda Trumpa z Rusi. Nad poročilom je najbolj navdušen Trump, ki je že tvitnil pohvalo in ponovno ugotovil, da preiskave niso potrebne.

Posebni tožilec Robert Mueller sicer svojo preiskavo pelje naprej, senatni odbor za pravosodje pa je potrdil predlog zakona za zaščito Muellerja pred Trumpom, pri čemer je z demokrati glasovalo tudi nekaj republikancev.

Tokrat je bil sprejem nekoliko bolj topel kot lani, ko se Trump z Merklovo pred kamerami ni želel niti rokovati. | Foto: Reuters Tokrat je bil sprejem nekoliko bolj topel kot lani, ko se Trump z Merklovo pred kamerami ni želel niti rokovati. Foto: Reuters Nič kaj bolj jasno, kako bo po 12. maju

Francija in Nemčija prav tako želita, da Trump ne bi umaknil ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015, po katerem se je Teheran odpovedal jedrskim aktivnostim v zameno za odpravo sankcij.

Glede tega, kako se bo 12. maja odločil o iranskem jedrskem sporazumu, Trump danes prav tako ni povedal nič novega ali bolj natančnega. Iranu je le nekajkrat zagrozil, da ne bo nikoli prišel do jedrskega orožja, čeprav o možnosti uporabe sile ni želel javno govoriti. Iran se je sicer jedrskemu orožju odpovedal leta 2015 s sporazumom, ki ga Trump označuje za katastrofo

Trump je sicer med lanskim obiskom Merklove v Beli hiši celo zavrnil rokovanje pred kamerami, Nemčijo pa je pogosto kritiziral zaradi trgovine in ameriškega primanjkljaja z njo.

Ne spreglejte