Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
8.50

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

eksplozija Krim vojna Rusija Ukrajina

Petek, 24. 5. 2024, 8.50

3 tedne, 2 dneva

Po Krimu odmevale eksplozije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Pozno sinoči so v številnih mestih na polotoku Krim, ki je pod rusko okupacijo, odmevale eksplozije. Ukrajinski mediji so poročali o eksplozijah v Jevpatoriji, vsaj petih v Alušti in Sevastopolu, kjer so zvečer tudi ustavili potniški promet, poroča hrvaški novičarski portal Index.hr. Ruska vojska je ponoči obstreljevala Harkov. Sicer pa je v četrtek opozorila ZDA, naj ne dovoli Ukrajini, da z ameriškim orožjem napade rusko ozemlje, poročajo tuji mediji.

Domnevno naj bi šlo za delo sistema protiletalske obrambe, a ruske okupacijske oblasti teh navedb še niso uradno komentirale.

Sergej Aksjonov, vodja zasedenega Krima, ki ga je imenovala Rusija, je poročal, da sta bila v raketnem napadu na polotok v okrožju Simferopol ubita dva mimoidoča in da so na območju Alušte zabeležili zadetek v prazno poslovno stavbo.

Ukrajinci so v sinočnjem napadu na Krim uporabili rakete ATACMS, poročajo družbena omrežja, za kar ni uradne potrditve.

Napadi na Harkov se nadaljujejo

Rusija medtem nadaljuje obstreljevanje Harkova. Ruske sile so mesto na severovzhodu Ukrajine zadele z vodenimi bombami. Poročil o žrtvah ni, več stanovanjskih stavb pa je bilo v manjši meri poškodovanih, je na Telegramu sporočil župan Harkova Ihor Terehov.

Dan prej je v ruskih napadih na Harkov po zadnjih podatkih umrlo sedem ljudi, 16 je bilo ranjenih, pa je sporočil guverner Harkova Oleg Sinegubov. Mesto in okolico je zadelo najmanj 15 raket. V napadu je bila zadeta tudi ena večjih ukrajinskih tiskarn, poroča dpa.

Harkov je v zadnjih tednih tarča okrepljenih ruskih napadov. Pred dvema tednoma so ruske sile sprožile tudi kopensko ofenzivo na obmejnem območju harkovske regije. Del ruskih enot je po poročanju dpa sedaj manj kot 20 kilometrov oddaljen od obrobja mesta.

Rusija svari ZDA

Rusija je v četrtek opozorila ZDA, naj ne dovoli Ukrajini, da z ameriškim orožjem napade rusko ozemlje. S tem se je ruska stran odzvala na poročanje ameriških medijev, da naj bi bili v Washingtonu nekateri naklonjeni takšnim napadom. 

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek komentiral poročanje ameriškega časnika New York Times, po katerem je ameriški državni sekretar Antony Blinken naklonjen napadom na rusko ozemlje z ameriškim orožjem in želi prepričati predsednika Joeja Bidna, da odpravi omejitve.

"Ta odnos je popolnoma neodgovoren, položaj je s svojimi posledicami zelo nevaren," je za rusko državno televizijo dejal Peskov.

V Washingtonu, pa tudi v nekaterih evropskih prestolnicah, nenehno izzivajo zaostrovanje, je še dejal Peskov in opozoril, da dobave orožja samo podaljšujejo vojno za Ukrajince, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski od ZDA in drugih zahodnih zaveznikov želi, da njegovi državi dovolijo uporabo dobavljenega orožja tudi za napade na Rusijo. Doslej je Ukrajina za napade na rusko ozemlje uporabljala predvsem orožje iz lastne proizvodnje.

 

Ukrajina. Vojna v Ukrajini.
Novice V Rusiji in Ukrajini novi napadi in smrtne žrtve
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Naše sile uničujejo okupatorja in rezultati so otipljivi
SU-34- drsne bombe
Novice Rusi z grozljivim orožjem nad Ukrajince: "Ko prideš, vidiš ljudi, ki ležijo raztrgani"
Ruske rakete
Novice Predlog Ukrajine: Zaveznice bi lahko s svojega ozemlja prestrezale ruske rakete
Ne spreglejte