Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Angela Merkel koalicija volitve Nemčija

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 10.00

6 let, 7 mesecev

Po košarici socialdemokratov Merklova sanja o Jamajki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po daleč najslabšem rezultatu krščanskih demokratov na nemških parlamentarnih volitvah od leta 1949 nemško kanclerko Angelo Merkel čakajo naporna koalicijska pogajanja. Po umiku socialdemokratov v opozicijo bo stara nova kanclerka koalicijske partnerje iskala pri liberalcih in Zelenih, pogajanja o sestavi koalicije, znane pod vzdevkom Jamajka, pa bi se lahko zavlekla vse do božiča.

Krščanski demokrati (CDU) Angele Merkel in sestrski krščanski socialisti (CSU) so glede na začasne končne izide nedeljskih volitev osvojili 33 odstotkov glasov, kar je precej slabši rezultat kot na volitvah pred štirimi leti.


Preberite še:

-> Zakaj je to lahko začetek konca Merklove

-> Angela Merkel bo še naprej kraljevala Nemčiji #foto #video


Schulz zavrnil možnost nove velike koalicije

Rekordno nizek rezultat so z 20,5 odstotka dosegli tudi socialdemokrati (SPD), ki skupaj s koalicijo CDU/CSU vodijo trenutno nemško vlado. Rezultat je več kot jasen, pravijo v stranki, nova velika koalicija z Merklovo ni mogoča.

"Povsem jasno je, da nas je volilno telo usmerilo v opozicijo," je dejal kanclerski kandidat Martin Schulz, ki je volilni rezultat socialdemokratov označil za težek in grenak.

Merklova je takoj po objavi prvih izidov izključila možnost oblikovanja manjšinske vlade, ni pa hotela povedati, ali načrtuje oblikovanje nove nemške vlade do konca leta. "Moj namen je priti do stabilne vlade v Nemčiji," je poudarila stara nova kanclerka.

Martin Schulz je takoj po volitvah zavrnil možnost nove velike koalicije med CDU/CSU in SPD. | Foto: Reuters Martin Schulz je takoj po volitvah zavrnil možnost nove velike koalicije med CDU/CSU in SPD. Foto: Reuters

Najtrši oreh bodo pogajanja z Zelenimi

Zavezništvo CDU/CSU se bo moralo zdaj verjetno pogajati o potencialno bolj krhki tristrankarski koaliciji z Zelenimi, ki so dobili 8,9 odstotka podpore, ter liberalci (FDP), ki so osvojili 10,7 odstotka glasov in se po štirih letih vračajo v bundestag.

Pogovori o tem, kako naprej, bodo stekli že danes na sestanku vodstva CDU/CSU v Berlinu, na katerem bodo govorili o tem, kako se lotiti pogajanj z mogočimi koalicijskimi partnerji.

Pogajanja med potencialnimi članicami nove črno-rumeno-zelene koalicije, ki ji v Nemčiji glede na barve jamajške zastave pravijo kar koalicija Jamajka, bodo verjetno trajala več tednov oziroma mesecev, morda celo do božiča.

Liberalci so bili v preteklosti tradicionalni koalicijski partnerji krščanskih demokratov, zato bo Merklova z njimi verjetno lažje dosegla dogovor, čeprav je njihov vodja Christian Lindner, ki naj bi si zase želel položaj finančnega ministra, opozoril na nekatera razhajanja, zlasti v zvezi z načrti francoskega predsednika Emmanuela Macrona o skupnem proračunu območja evra.

Vodja liberalcev Lindner bo v novi vladi najverjetneje zasedel položaj finančnega ministra. | Foto: Reuters Vodja liberalcev Lindner bo v novi vladi najverjetneje zasedel položaj finančnega ministra. Foto: Reuters

Zeleni po drugi strani na več področjih zastopajo precej drugačna stališča kot CDU/CSU in FDP, med drugim tudi glede priseljevanja in okolja, zato utegnejo biti težavnejši sogovornik.

Čestitke tako Merklovi kot tudi skrajni Alternativi za Nemčijo

Kljub ne preveč prepričljivi zmagi evropski voditelji v odzivih na izide volitev izrekajo čestitke Merklovi, ki je osvojila še četrti kanclerski mandat, in pri tem izpostavljajo pomen volitev za vso EU. 

Francoski predsednik Macron je Merklovi čestital že v nedeljo, prek Twitterja pa je sporočil, da si bosta oba še naprej odločno prizadevala za sodelovanje, ki je nujno tako za Evropo kot tudi za obe državi.

Da Evropa v luči pomembnih globalnih izzivov potrebuje močno nemško vlado, ki bo zmožna dejavno oblikovati prihodnost stare celine, je v odzivu na zmago Merklove poudaril tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Italijanski zunanji minister Angelino Alfano je zmago Merklove označil za prevlado zdravega razuma, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je dolgoletno nemško voditeljico označil za "pravo prijateljico Izraela".

Več predstavnikov skrajno desnih strank medtem pozdravlja zlasti uspeh Alternative za Nemčijo (AfD), ki je z 12,6 odstotka glasov postala tretja najmočnejša politična sila v državi.

Marine Le Pen je preboj AfD v bundestag označila za preporod evropskih narodov. | Foto: Reuters Marine Le Pen je preboj AfD v bundestag označila za preporod evropskih narodov. Foto: Reuters

Vodja skrajno desne francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen je zapisala, da gre za zgodovinski uspeh desnice na evropskih tleh: "To je nov simbol preporoda evropskih narodov." Da je želja po spremembah vse večja, je v odzivu zapisal tudi vodja skrajne italijanske Severne lige Matteo Salvini.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je uspeh AfD komentiral z besedami, da veliko evropskih politikov in tradicionalnih strank begunske krize ni vzelo dovolj resno. "V Nemčiji je veliko nezadovoljstva s stališči vlade do begunske politike," je dejal.

Po izračunih bo imela unija CDU/CSU v bundestagu 246 poslancev, socialdemokrati (SPD) 153, Alternativa za Nemčijo (AfD) 94, liberalci 80, Levica 69 in Zeleni 67. Novi bundestag bo imel namesto dozdajšnjih 630 rekordnih 709 poslancev.

Ne spreglejte