Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2024,
17.01

Osveženo pred

2 uri, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
smrtne žrtve Sicilija Italija Bayesian

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 17.01

2 uri, 3 minute

Po brodolomu jahte Bayesian v preiskavi še dva člana posadke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
iskanje pogrešanih z Bayesiana | 56-metrska luksuzna jahta je v nekaj minutah potonila 19. avgusta zgodaj zjutraj, potem ko je območje ob obali Porticella zajelo hudo neurje. Na krovu plovila je bilo v času nesreče 22 ljudi, od tega 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža je rešila 15 ljudi, pogrešane so iskali nekaj dni. | Foto Guliverimage

56-metrska luksuzna jahta je v nekaj minutah potonila 19. avgusta zgodaj zjutraj, potem ko je območje ob obali Porticella zajelo hudo neurje. Na krovu plovila je bilo v času nesreče 22 ljudi, od tega 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža je rešila 15 ljudi, pogrešane so iskali nekaj dni.

Foto: Guliverimage

Tožilstvo na Siciliji je po brodolomu luksuzne jahte Bayesian ob obali Sicilije, v katerem je minuli teden umrlo sedem ljudi, poleg kapitana plovila uvedlo preiskavo še proti dvema članoma posadke. Gre za ladijskega inženirja in mornarja, ki ju sumijo malomarnosti, so danes poročali italijanski mediji.

Po poročanju medijev je bil 22-letni mornar na straži na krovu jahte in bi moral opozoriti na bližajočo se nevihto, zaradi katere je nato jahta potonila. Ladijskega inženirja, ki je Britanec, sumijo, da ni ustrezno preveril, ali so vsa okna zaprta, vsi vodotesni predeli pa aktivirani, poročata francoska in avstrijska tiskovna agencija AFP in APA.

Tožilstvo, ki vodi preiskavo zaradi suma povzročitve brodoloma zaradi malomarnosti in uboja, preiskuje tudi kapitana, ki je Novozelandec. To je za AFP potrdil tudi njegov odvetnik. Po poročanju milanskega dnevnika Corriere della Sera je kapitan zanikal obtožbe, da naj bi jahto zapustil, ko so na njej še bili potniki. Poudaril je, da je storil vse, kar je bilo mogoče, da bi rešil potnike in posadko, da pa je v nekem trenutku v jahto vdrlo toliko vode, da potnikov ni bilo več mogoče iskati v kabinah. "Rešil sem tiste, ki sem jih lahko," je dejal po poročanju agencije APA.

Obtoženih še ni

Tožilci so sicer v soboto sporočili, da je preiskava še v zgodnji fazi in od takrat zavračajo uradne komentarje. Nihče pa še ni bil obtožen.

56-metrska luksuzna jahta je v nekaj minutah potonila 19. avgusta zgodaj zjutraj, potem ko je območje ob obali Porticella zajelo hudo neurje. Na krovu plovila je bilo v času nesreče 22 ljudi, od tega 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža je rešila 15 ljudi.

V nesreči je umrlo sedem ljudi, med njimi šest gostov in glavni kuhar. Umrl je soprog lastnice jahte, 59-letni britanski tehnološki magnat Mike Lynch z njuno 18-letno hčerko Hannah in štirimi prijatelji. Goste je povabil Lynch, ki je želel proslaviti oprostilno sodbo v obsežnem sodnem procesu, povezanem z očitki goljufije, v ZDA.

Razbitine jahte je zdaj na morskem dnu na globini 49 metrov. Obalna straža je v torek sporočila, da območje pregledujejo zaradi morebitnega onesnaženja, da pa doslej niso ugotovili znakov puščanja goriva. Plovilo sicer nameravajo dvigniti, še prej pa izprazniti njegov rezervoar.

Bayesian
Novice Potopljeno luksuzno jahto pri Siciliji bodo dvignili
jadrnica Bayesian
Novice V Italiji v zvezi z brodolomom jahte pri Siciliji preiskujejo kapitana
Žrtev brodoloma luksuzne jadrnice Bayesian pri Palermu
Novice Našli še zadnjo žrtev brodoloma pri Palermu
Ne spreglejte