Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2011,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rupert Murdoch afera

Nedelja, 17. 7. 2011, 15.36

8 let

Po aretaciji Brooksove odstopil tudi šef policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekaj ur zatem, ko je policija aretirala bivšo direktorico News International Rebekah Brooks, je odstopil tudi šef londonske policije Paul Stephenson.

Časnik Telegraph on Sunday poroča, da je Stephenson januarja sprejel brezplačno bivanje v luksuznih toplicah, ki jih je promoviralo podjetje nekdanjega namestnika urednika pri News of the World Neila Wallisa. Najvišji policijski uslužbenec v Veliki Britaniji, si je tako privoščil usluge v toplicah Champney's Spa v vrednosti 12.000 funtov, da bi okreval po zlomu stegnenice.

Stephenson sicer ob tem poudarja, da ni storil nobene nedopustne stvari in da je njegova osebna integriteta povsem nedotaknjena, čeprav bi si morda želel, da bi nekatere stvari izpeljali drugače.

Policija je pred njegovim odstopom prijela tudi bivšo izvršno direktorico News International Rebekah Brooks, ki je osumljena vpletenosti v afero z vdiranjem v telefone pri medijih v lasti Ruperta Murdocha. Brooksova, sicer nekdanja odgovorna urednica tabloida News of the World, kjer so množično vdirali v telefone znanih osebnosti in drugih ljudi, je v petek odstopila s položaja izvršne direktorice News International.

Osumljenka prostovoljno prišla na policijsko postajo Londonska policija je sporočila, da je osumljenka trenutno v priporu. Sumijo jo vpletenosti v načrte o prestrezanju komunikacij, pa tudi korupcije. Brooksova je v sporočilu za javnost zapisala, da sodeluje s policijo pri preiskavi in da je prostovoljno v skladu z dogovorom prišla na policijsko postajo. "Šlo je za dogovorjen sestanek," je povedal njen tiskovni predstavnik David Wilson. Kot je dodal, pa Brooksova ni vedela, da bo na njem aretirana. Sama je sicer že leta 2003 pred parlamentarno preiskovalno komisijo priznala, da je News International policiji plačeval za informacije. Takrat proti njej nihče ni sprožil postopkov.

Doslej se aretirali že deset ljudi V okviru preiskave vdorov v telefone, zaradi česar se je moral medijski mogotec Murdoch odpovedati načrtom za prevzem največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB, so doslej aretirali deset ljudi, med njimi nekdanjega urednika News of the World Andyja Coulsona, ki je bil do januarja letos svetovalec za medije in tiskovni predstavnik premiera Davida Camerona.

Britanski premier se je zato znašel pod točo kritik, ki se še stopnjujejo, potem ko je razkril, da se je v 15 mesecih na položaju kar 26-krat uradno sešel z Murdochom, njegovim sinom Jamesom in drugimi vodilnimi pri News International.

"Murdoch ima na Otoku preveč moči" Vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband je v pogovoru za časnik Observer pozval k razbitju Murdochovega medijskega imperija v Veliki Britaniji. Po njegovem mnenju so sedanja pravila glede lastništva medijev preživeta, Murdoch pa ima na Otoku "preveč moči", zato bi morali njegov lastniški delež v medijih zmanjšati.

Razmere, ko ima en sam človek v lasti več kot 20 odstotkov časopisnega trga, so po Milibandovem mnenju "nezdrave, ker tolikšna moč v rokah enega človeka jasno vodi v zlorabe oblasti v njegovi organizaciji". "Če želimo minimizirati zlorabe moči, takšna koncentracija moči vsekakor pomeni precejšnjo nevarnost," meni Miliband.

Pred ukinitvijo tabloida News International minuli teden je Murdochov News International obvladoval 37 odstotkov britanskega časopisnega trga, poleg tega ima Murdoch v lasti 39-odstotni delež televizije BSkyB.

Ne spreglejte