SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po aferi Ibiza v Avstriji dve ločeni preiskavi proti petim osebam

0,44

termometer

Heinz-Christian Strache
Foto: Reuters

Po aferi Ibiza, zaradi katere je padla avstrijska vlada, je tožilstvo po poročanju medijev uvedlo dve preiskavi proti najmanj petim osebam. V eni preiskujejo tri ljudi, ki naj bi bili vpleteni v nastanek posnetka, v drugem primeru pa so uvedli preiskavo proti dvema politikoma zaradi suma korupcije, poroča portal nemškega časnika Die Welt.

Dunajsko tožilstvo je po pisanju avstrijskega portala Profil uvedlo preiskavo proti varnostnemu svetovalcu Julianu H. in dvema pomočnikoma, ki naj bi bili vpleteni v nastanek videa iz leta 2017, v katerem nekdanji predsednik svobodnjakov (FPÖ) Hanz-Christian Strache domnevni nečakinji ruskega oligarha obljublja vladne posle v zameno za pomoč pred parlamentarnimi volitvami.

V spornem posnetku naj bi Julian H. igral spremljevalca domnevne bogatašinje. Njemu ter Avstrijcu po poreklu iz BiH in državljanu Bosne in Hercegovine očitajo prevaro, zlorabo snemalnih naprav in poneverbo dokumentov.

Julian H. ima po pisanju Die Welt v Münchnu svoje varnostno podjetje, ki nudi varnostno svetovanje in usluge za varnost podjetij.

V preiskavo vpleten tudi vodja poslanske skupine FPÖ

Avstrijsko pravosodje pa vodi še eno preiskavo, ki je povezana z afero Ibiza. Specializirano tožilstvo za gospodarski kriminal in korupcijo od 20. maja preiskuje možnosti financiranja stranke FPÖ prek društev, na kar se je namigovalo v spornem posnetku. Med drugim je v preiskavo vpleten nekdanji vodja poslanske skupine FPÖ Johann Gudenus, ki se tudi pojavi v videu.

Osnovo za preiskavo je podal ravno posnetek, saj v njem svobodnjaka navajata možnost, kako se lahko stranka financira, ne da je o tem obveščeno računsko sodišče. Preiskavo so uvedli zaradi suma poneverbe, spodbujanja k poneverbi in koristoljubja.

Heinz-Christian Strache Novice Avstrijsko vlado zapustili vsi ministri iz vrst svobodnjakov #video

V okviru preiskave zaradi korupcije je osumljen tudi svobodnjak Markus Tschank, ki je aktiven v več društvih, ki so blizu stranki. Sumijo ga pomoči pri poneverbi, ko je donacije za FPÖ urejal prek enega od društev.

Gudenus se na očitke ni odzval, Tschank pa je pojasnil, da ne ve nič o preiskavi. Odvetnik Stracheja sicer ve, da obstaja preiskava, ampak ni želel pojasniti, ali je vpleten tudi nekdanji avstrijski podkancler.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin