Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
7.46

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

13

Natisni članek

alibi sodišče umor nedolžnost zapor

Sreda, 24. 11. 2021, 7.46

2 leti, 4 mesece

Po 43 letih po krivem obsojenega izpustili iz zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

13

Sodnik James Welsh iz Kansas Cityja v ameriški zvezni državi Missouri je v torek odredil, naj 62-letnega Kevina Stircklanda po 43 letih nemudoma izpustijo iz zapora. Okrožni tožilki Jean Peters Baker je namreč uspelo dokazati, da ni kriv za tri umore, zaradi katerih je bil obsojen na dosmrtni zapor.

Kevin Stickland je bil 25. aprila 1978 doma pred televizorjem, ko so štirje moški zvezali in ustrelili tri osebe. Cynthia Douglas je preživela zločin in je Stricklanda identificirala kot enega od štirih napadalcev.

Kasneje pa si je premislila in povedala, da so jo v to prepričali policisti, potem pa se je bala spremeniti zgodbo, da je ne bi obsodili zaradi krivega pričanja.

Poleg Stricklanda so aretirali dva od štirih napadalcev, ki sta zatrdila, da Strickland ni bil eden od napadalcev. Dva morilca tako ostajata na prostosti.

V novem uporu v ekvadorskem zaporu znova številni mrtvi
Novice V ekvadorskem zaporu v spopadih tolp umrlo najmanj 68 zapornikov

Ves čas je vztrajal, da je nedolžen

Stricklandu so morali soditi dvakrat, saj se na prvem sodnem procesu porota ni mogla poenotiti zaradi temnopolte članice, ki je do konca zavračala obsodbo v prepričanju, da je prav tako temnopolti Strickland nedolžen. Dokazov ni bilo nobenih, Strickland je imel alibi.

Na drugem sodnem procesu leta 1979 so tožilci sestavili povsem belopolto poroto, ki ga je spoznala za krivega, in obsojen je bil na dosmrtni zapor. Strickland je ves čas vztrajal, da je nedolžen.

Za Stricklanda se je zavzemal Projekt nedolžnost srednjega zahoda pri pravni fakulteti univerze Misuri v Kansas Cityju, vendar pa se lahko za prostost po 43 letih najbolj zahvali tožilki okrožja Jackson Jean Peters Baker.

"Odveč je reči, da smo izjemno zadovoljni in hvaležni. Človek, ki je tako zelo tragično trpel zaradi krive obsodbe, je končno deležen pravice," je izjavila tožilka.

Že maja je sporočila, da je po pregledu primera ugotovila, da je Strickland nedolžen. Vrhovno sodišče Misurija je potem junija zavrnilo Stricklandovo pritožbo na obsodbo, tožilka pa je avgusta uporabila nov državni zakon, ki lokalnim tožilcem dovoljuje izpodbijanje obsodbe. To je bilo prvič v zgodovini, da je kateri od tožilcev uporabil ta zakon.

Pravosodni minister Misurija Eric Schmitt je do konca vztrajal, da je Strickland kriv, in se boril, da ostane za zapahi. Po oprostilni sodbi je republikanski kandidat za zveznega senatorja sporočil, da so branili vladavino prava.

Republikanski guverner države Mike Parson je zavrnil prošnjo za pomilostitev Stricklanda, v torek pa je sporočil, da je sodišče sprejelo odločitev, ki jo spoštuje, in da bodo Stricklanda izpustili.

Dimitri Payet
Sportal Navijaču iz Lyona šestmesečna pogojna zaporna kazen
Alkoholna pijača - vodka
Novice Gostincu odredili pet let zapora
Državno tožilstvo
Novice Uslužbenki SDT grozi osem let zapora za izdajo tajnih podatkov
Ghislaine Maxwell
Novice Pedofilu Epsteinu vodila otroke: "Edini prijatelj v zaporu je podgana"
melanija stropnik
Novice Goljufivo Slovenko po 17 letih iskanja našli v Gani
Ne spreglejte