Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 9. 2017,
9.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

6

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška Andrej Plenković sodba

Petek, 15. 9. 2017, 9.54

6 let, 6 mesecev

Plenković: Hrvaška s sodbo ni izgubila, pristala je na strani zmagovalcev #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

6

Arbitražni postopek s Slovenijo je za Hrvaško nesprejemljiv, ker je globoko kontaminiran, so si bili na četrtkovem sestanku s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem enotni predsedniki hrvaških parlamentarnih strank. Na srečanju je presenetljivo odmevalo tudi prepričanje, da odločitev arbitražnega sodišča za Hrvaško sploh ni neugodna.

Hrvaški premier Plenković slovenskega kolega Cerarja v hrvaški prestolnici pričakuje v prihodnjih dveh tednih. | Foto: STA , Hrvaški premier Plenković slovenskega kolega Cerarja v hrvaški prestolnici pričakuje v prihodnjih dveh tednih. Foto: STA ,

Hrvaški premier Andrej Plenković, ki je na sestanku iskal politično podporo za začetek dvostranskih pogovorov s Slovenijo za rešitev mejnega vprašanja, je predsednikom hrvaških parlamentarnih strank s pomočjo predstavitve v PowerPointu kar eno uro ponazarjal posledice arbitražne razsodbe.

Razsodbo označil za uspeh hrvaške zunanje politike

Sodbo, ki je uradni Zagreb ne priznava, je Plenković po poročanju Večernjega lista označil za uspeh hrvaške zunanje politike in dodal, da država z njo ni veliko izgubila.

Po neuradnih informacij naj bi nekdo od zbranih na premierjeve besede ironično pripomnil, da Hrvaška "največkrat zmaguje v zadevah, pri katerih noče sodelovati".

Predsednik opozicijske SDP Davor Bernardić je po koncu Plenkovićeve enourne predstavitve poudaril, da mora hrvaška vlada pred začetkom bilateralnih pogovorov s Slovenije na podlagi arbitražne razsodbe nujno pridobiti oceno vseh odprtih vprašanj s Slovenijo.

"Madžarsko in slovensko oviranje Hrvaške na poti v OECD ni dobronamerno"

Plenković je danes v saboru ocenil tudi, da sta stališči Slovenije in Madžarske do članstva Hrvaške v organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v nasprotju s stališči Evropske unije. Ocenil je, da so poteze Ljubljane in Budimpešte napačne in da niso dobronamerne.

Plenković je na današnjem začetku jesenskega zasedanja hrvaškega parlamenta odgovarjal na vprašanja poslancev, med drugim tudi o odločitvah Slovenije in Madžarske, da ne bosta podprli vstopa Hrvaške v OECD zaradi bilateralnih razlogov.

Poslanec največje hrvaške opozicijske stranke SDP in nekdanji namestnik zunanje ministrice Joško Klisović je Plenkovića vprašal za oceno dejstva, da obstaja skupno stališče držav članic EU iz leta 2007, da bodo kot članice OECD obvezno podpirale vstop članic unije, ki si za to prizadevajo.

"Stališče Slovenije in Madžarske je nasprotno skupnemu stališču EU. Doživljam ga kot napačno in zagotovo ne dobronamerno," je povedal hrvaški premier. STA

Petrov: Slovenija naj izniči pravnomočne učinke arbitraže

Predsednik koalicijskega Mosta Božo Petrov je Plenkoviću zastavil vprašanje, ali bo Slovenija po začetku dvostranskih pogovorov izničila vse pravnomočne učinke arbitraže, da Hrvaški "ne bo treba doživljati obstrukcij Slovenije pri pogovorih o vstopu v mednarodne organizacije". Plenković mu je odgovoril, da "bi bilo normalno, da bi Slovenija to naredila".

Hkrati je Petrov poudaril, da dialog ne sme biti maska za to, da Hrvaška po tiho privoli v arbitražo. Ivan Vilibor Sinčić iz stranke Živi zid je opozoril, da se pri severnih sosedih ne bo nič spremenilo, dokler se ne bo v Ljubljani zamenjala celotna politična scena, ki prisega na "slovenski imperializem".

Slovenski zunanji minister je včeraj poudaril, da Slovenija sprejema samo uveljavitev sodbe mednarodnega arbitražnega sodišča v Haagu. | Foto: STA , Slovenski zunanji minister je včeraj poudaril, da Slovenija sprejema samo uveljavitev sodbe mednarodnega arbitražnega sodišča v Haagu. Foto: STA ,

Erjavec: Za uveljavitev razsodbe niso potrebni dvostranski dogovori

Plenković je srečanje končal z besedami, da se v hrvaški javnosti ne sme ustvarjati vtisa, da je država z arbitražno razsodbo karkoli izgubila. Meni, da je Hrvaška glede na sodbo jasno na strani zmagovalcev.

Čeprav vse hrvaške parlamentarne stranke zastopajo stališče, da je hrvaški sabor jasno in glasno izglasoval izstop hrvaške iz arbitražnega procesa, naj bi Plenković po poročanju Jutarnjega lista s svojo pobudo za začetek dvostranskih pogovorov pri predsednikih strank vseeno naletel na razumevanje.

Slovensko stališče do morebitnega bilateralnega dogovora je že včeraj pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. Poudaril je, da je arbitražna sodba jasna in da za uveljavitev arbitražne razsodbe niso potrebni bilateralni dogovori.

Ne spreglejte